Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAP), filiala Iași, împreună cu Primăria Municipiului Iași invită publicul să viziteze, începând cu data 8 iunie 2023, expoziția colectivă de pictură și sculptură „Mituri și Tradiții” ce va avea loc la Palatul Roznovanu din Iași
Acest eveniment, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, este realizat din dorința comună a celor două instituții de a promova valorile culturale către comunitatea ieșeană prin intermediul creațiilor artistice a 18 dintre cei mai prestigioși artiști ieșeni: Felix Aftene, Vladlen Babcinețschi, Bogdan Bârleanu, Zamfira Bîrzu, Cezarina Caloian, Gabriel Caloian, Gabriela Drinceanu, Sabin Drinceanu, Valentina Druțu, Bogdan Maximovici, Codrin Mircea, Eugen Mircea, Mihai Pamfil, Sorin Purcaru, Atena Elena Simionescu, Adrian Stoleriu, Constantin Tofan, Cristian Ungureanu și invitat, artistul sculptor Emil Milășan.
Expoziție colectivă, la începutul verii
Vernisajul va avea loc pe data de 8 iunie 2023, ora 17:00, în incinta sediului primăriei – Palatul Roznovanu, unde va prezenta criticul de artă dr. Maria Bilașevschi.
„Toţi cei invitaţi au reiterat bucuria de a trăi subiectul conform stilului şi simţirii personale. De asemenea, există artişti a căror orientare se pliază pe regulile plastice ale sensibilității moderne sau propun o viziune raportată la figurativ și la posibilitățile expresive ale acestuia. Mai multe generaţii şi şcoli de pictură se desprind şi se unesc, tradiţia şi modernitatea dialoghează, dansează şi ridică, în fond, aceeaşi întrebare. O întrebare despre bagajul nostru cultural și uman”, au precizat organizatorii.
Sensibilitatea lucrărilor expuse
Timpul se opreşte asupra simbolului purtător de mituri şi istorii, ce pare a veni din timpuri legendare. Ȋn timp ce o lucrare se concentrează pe aparenta claritate, în termenii descrifrării unei posibile fizionomii a copacului, cea de-a doua pune accent, în primul rând, pe lumină, culoare și atmosferă. Plecând de la aceasta, emoțiile transmise de lucrările pendulează ȋntre ambiguitate şi solaritate, sastisfacție temporară – plentitudine, prezența unui moment de tainică satisfacție sau contemplaţie.
Raportarea la zonele pitorești ca la un reper exterior nu exclude experiențele interioare care amprentează cu un plus de sensibilitate lucrările. Țesăturile firii le simți plutind peste dealuri, păduri, ape, în virtutea unei înlinații spre redarea unei atmosfere de creștere și dispersiune a organicului, a naturalului, ce trădează o stăruitoare siguranță a alcătuirii lăuntrice. Cu toate că se poate observa cu uşurinţă eterogenitatea reprezentărilor artistice, acest eveniment expozițional își propune recunoaşterea şi promovarea adevăratelor valori istorice și culturale româneşti prin evocarea trecutului și a prezentului.
Mai mult decât atât, această pagină de artă vizuală, alături de cele scrise anterior, onorează spaţiul european prin generozitatea expresiilor plastice, dar şi prin personalităţile aparte care oferă Iașului, României și Europei un motiv de mândrie.