Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziția temporară „Treceri”, la Muzeul Etnografic al Moldovei

Expoziția temporară „Treceri”, la Muzeul Etnografic al Moldovei

23 sept. 2020, 18:30,
în Eveniment-Social

Expoziția temporară „Treceri”, la Muzeul Etnografic al Moldovei. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iaşi – Muzeul Etnografic al Moldovei organizează, în parteneriat cu Departamentul de Etnologie (Arhiva de Folclor a Moldovei și Bucovinei) din cadrul Institutului de Filologie Română „A. Philippide” – Academia Română – Filiala Iași, expoziția temporară „Treceri”.

Vernisajul va avea loc în cadrul unui eveniment online, transmis pe pagina de Facebook a Palatului Culturii din Iași, vineri, 25 septembrie 2020, începând cu ora 10.30. Invitat: academician Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române.

Expoziția temporară „Treceri”, la Muzeul Etnografic al Moldovei

Axat pe ideea de nevoită trecere de la rânduială, la haos, demersul expozițional presupune reprezentarea ideii de „trecere” din mai multe perspective, de la cea ritual-simbolică (pragurile între lumi, riturile de trecere, obiceiuri din ciclul familial și calendaristic), la deplasarea concretă în spațiu – de la cele cotidiene, din interiorul spațiului domestic (marcate de granița casei, gard, poartă, hotarul satului), la cele de tip socio-profesional (oieritul, migrația la muncă temporară sau definitivă).

Vizitatorul va fi îndrumat să analizeze elemente din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei, din perspectiva ideii de „trecere”, realizând corelații între acestea și „trecerea” ca deplasare într-o altă cultură și într-un alt mediu de viață, experiență specifică migranților români în Occidentul Europei. Curatorii doresc să antreneze publicul într-o călătorie simbolică și actuală, ce pornește de la cultura de origine, așa cum se regăsește în spațiul tradițional, la ipostaze ale acesteia, readaptate într-un mediu străin și nefamiliar.

Expoziţia va fi putea fi vizitată la Palatul Culturii, în perioada 25 septembrie – 15 noiembrie 2020, de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet).

Despre Muzeul Etnografic al Moldovei

În momentul de față, Muzeul Etnografic al Moldovei prezintă două expoziții temporare principale:
– „Sărbatoarea în sat. Spiritualitate și artă”
– „Cotidianul țărănesc. Inventivitate și pragmatism”

Cele două expoziții au în prim plan principalele coordonate fundamentale din viața civilizației arhaice românești: sărbătorescul și cotidianul. Expozițiile conturează în sufletul publicului vizitator o legătură stiintifică, artistică și spirituală cu o lume arhaică, aflată într-un accentuat și îngrijorător proces de disoluție.

Totodată, publicul poate vizita numeroase expoziții temporare de scurtă durată.

Istoricul Muzeului

Anul 1943 aduce în Iași Muzeul Etnografic al Moldovei. Responsabilitatea de organizare a colecţiilor muzeale i-a revenit conferenţiarului Ion Chelcea, numit de către Rectoratul Universităţii „Al. I. Cuza” la catedra de etnografie.

Ion Chelcea, format la şcoala etnografică clujeană, era considerat, în acel moment, drept etnograful cel mai indicat pentru organizarea viitorului Muzeu Etnografic al Moldovei, instituţie care lipsise până atunci Iaşului.

Timp de opt ani, muzeul a fost închis pentru restaurare. În acea perioadă, Muzeul Etnografic al Moldovei a realizat, ca organizator principal sau ca partener, activităţi extra muros: expoziţii temporare, târguri şi festivaluri ca Târgul Meşterilor Populari, Târgul Ouălor Încondeiate, Festivalul Mărțișorului, Festivalul Vinului de la Hârlău, Festivalul Internaţional de Artă Tradiţională, Ziua Universală a Iei, Micii Meşteri din Copou.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`