Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziția „Mareșalul Constantin Prezan – 160 de ani de la naștere”, la Muzeul de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii din Iași
Expoziția

Expoziția „Mareșalul Constantin Prezan – 160 de ani de la naștere”, la Muzeul de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii din Iași

15 sept. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Muzeul de Istorie a Moldovei, de la Palatul Culturii din Iași, publicul este invitat să viziteze până pe 17 octombrie 2021 expoziția „Mareșalul Constantin Prezan – 160 de ani de la naștere”. Constantin Prezan (1861-1943) face parte din galeria marilor oameni de stat

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași invită publicul să viziteze la Palatul Culturii din Iași, până pe 17 octombrie 2021, expoziția „Mareșalul Constantin Prezan – 160 de ani de la naștere”. Organizat de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie a Moldovei și Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, acest demers expozițional este dedicat împlinirii a 160 de ani de la nașterea mareșalului Constantin Prezan, personalitate marcantă a istoriei poporului român.

Constantin Prezan (1861-1943) face parte din galeria marilor oameni de stat

Constantin Prezan (1861-1943) face parte din galeria marilor oameni de stat care au contribuit la înfăptuirea și menținerea actului Unirii de la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia. Tânărul Prezan a fost elev al Școlii Fiilor de Militari din Iași, din 1874. În timpul Primului Război Mondial, Constantin Prezan a fost șeful Marelui Stat Major al Armatei Române, comandament care a funcționat chiar în clădirea Școlii Fiilor de Militari din Copou (astăzi Spitalul Militar). Pentru meritele sale, în 1930 i s-a acordat gradul de Mareșal.

Pe de altă parte, Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași invită publicul să viziteze, până pe 30 septembrie 2021, expoziția retrospectivă „«La Aniversară» – Cela Neamțu”, un eveniment expozițional ce marchează împlinirea a 80 de ani de viață a celei care a fost denumită „marea doamnă a tapiseriei românești”. Personalitate artistică remarcabilă în Istoria artei plastice românești, om de o excepțională delicatețe și valoare culturală, recunoscută la nivel internațional, Cela Neamțu recreează în profunzimea stilului său propriu o lume fără timp, o lume în care eul artistei aspiră către valorile superioare ale spiritului uman unind trăsăturile spiritului și sufletului într-un univers artistic plin de har, frumusețe și valoare.

Cele 40 de lucrări expuse la Palatul Culturii din Iași se constituie într-un ansamblu bine conturat, echilibrat

Cele 40 de lucrări expuse la Palatul Culturii din Iași se constituie într-un ansamblu bine conturat, echilibrat, menit să transmită privitorului un dialog între tradiție și modernitate prin simbol, expresivitate, bogăție ornamentală, monumentalitate, toate acestea definind opera artistică a Celei Neamțu. Lucrările reunite cu acest prilej pe simezele (panouri -n.r.) Muzeului de Artă și provin atât din colecțiile de patrimoniu: Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul de Artă Vizuală Galați, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul Județean Buzău, Centrul Cultural „Cela Neamțu” Ciurea, cât și din colecții private, precum și din colecția personală a artistei.

Publicul este invitat să viziteze această expoziție de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet)

La Muzeul de Artă, în prezența artistei Cela Neamțu, cu participarea managerului Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, dr. Lăcrămioara Stratulat, a șefului Muzeului de Artă, Valentina Druțu, a scriitorului Grigore Ilisei și a criticului de artă Petru Bejan a avut loc vernisajul evenimentului expozițional. Curatorul acestui eveniment expozițional este Adina Rențea. Publicul este invitat să viziteze această expoziție de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet), cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Cela Neamțu s-a născut pe data de 16 iulie 1941 în localitatea Piciorul Lupului, județul Iași. Între 1960 – 1966 a urmat cursurile Institutului „Nicolae Grigorescu” din București, Secția „Artă textilă”, iar din 1970 este membră a Uniunii Artistilor Plastici (UAP) din România. În anul 1990 devine membru corespondent al E.T.N. (European Textile Network). Tot în 1990 este aleasă membră a I.T.N.E.T. (International Textile Network).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`