Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziția intitulată „România Regală – Mărturiile unei dinastii”, deschisă la Ateneul Național din Iași – GALERIE FOTO, VIDEO

Expoziția intitulată „România Regală – Mărturiile unei dinastii”, deschisă la Ateneul Național din Iași – GALERIE FOTO, VIDEO

15 sept. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Ateneul Național din Iași a deschis luni, 14 septembrie 2020, expoziția „România Regală – Mărturiile unei dinastii”, o premieră pentru capitala Moldovei. La inițiativa managerului Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, reprezentantul Casei de Licitații „Historic”, Cezar Florea, a venit la Iași cu un proiect cultural inedit

Luni, 14 septembrie 2020, a avut loc vernisajul expoziției „România Regală – Mărturiile unei dinastii”, o premieră pentru capitala Moldovei, la Ateneul Național din Iași. Timp de 10 zile, ieșenii au ocazia să viziteze o expoziție inedită, cu obiecte de patrimoniu și documente care au aparținut Familiei Regale a României. Ele au fost scoase din colecții private și urmează să fie licitate. Evenimentul este organizat alături de Casa de Licitații „Historic”, din București și aduce în premieră la Iași 400 de exponate.
La inițiativa managerului Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, reprezentantul Casei de Licitații „Historic”, Cezar Florea, a anunțat că vine la Iași cu un proiect cultural inedit.

Ateneul Național din Iași a organizat luni, 14 septembrie 2020, vernisajul expoziției „România Regală – Mărturiile unei dinastii”

Expoziția intitulată „România Regală – Mărturiile unei dinastii”, la Ateneul Național din Iași

Cezar Florea, reprezentantul Casei de Licitații „Historic, având o experiență de 15 ani în domeniu, a oferit detalii în legătură cu ceea ce propune publicului din Capitala Moldovei. „Noi ne ocupăm doar de obiecte precum cele pe hârtie, fotografii, scrisori și cărți unicat. Acum, ajungem pentru prima data la Iași cu acest proiect unic ce va implica o expoziție cu peste 400 de obiecte ce scot în evidență legătura Familiei Regale a României cu Iașul”, arată Cezar Florea.

Printre obiecte se numără și o fotografie inedită, singura în care apare Regele Carol I îngenunchind

Printre obiecte se numără și o fotografie inedită, singura în care apare Regele Carol I îngenunchind, fotografie realizată la sfințirea Bisericii Sfântul „Nicolae Domnesc”, stema Regatului României din 1921, ordinul Ferdinand I în grad de Colan sau bastonul de mareșal. Multe dintre exponatele care vor putea fi admirate în cadrul expoziției au legătură nu numai cu Familia Regală a României, ci și cu instituții reprezentative ale Municipiului Iași.

„Este, probabil, cel mai important eveniment de acest gen care a avut loc la Iași. Vor fi piese cu adevărat unice, care au fost scoase din colecții private și care vor fi scoase la licitație. Este vorba despre o colaborare cu Casa de Licitații «Historic», ei au făcut și o cerere de închiriere către noi și cu mare drag am acceptat, dar cel mai mult mă bucură că timp de 10 zile ieșenii vor putea să vină la Ateneu absolut gratuit și să vadă colanul Regelui Ferdinand I, să vadă bastonul de mareșal sau să vadă poze și documente care au aparținut Familiei Regale sau care au fost dăruite de către Familia Regală diferiților colaboratori.

Ne bucură că această Casă de Licitație a reușit să scoată din diverse colecții, fotografii sau documente care au o directă implicare a Familiei Regale în Iași”, a declarat și Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

Expoziția „România Regală – Mărturiile unei dinastii” va putea fi vizitată gratuit în foaierul Ateneului în perioada 14-24 septembrie 2020.

Ateneul Național din Iași a organizat luni, 14 septembrie 2020, vernisajul expoziției „România Regală – Mărturiile unei dinastii”

Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași, invită publicul să admire obiecte unicat și spectaculoase pentru istoria urbei

Având în vedere toate acestea, licitația și expoziția sunt repere pentru dezvoltarea acestui segment cultural sau cum poate și Iașul să devină un punct important al organizării de momente și licitații cu bunuri de patrimoniu mobil. În final, managerul Ateneului Național din Iași a ținut să arate că sunt evenimente așa cum nu au mai avut loc în Capitala Culturală a României.

„Cele două evenimente, alături de multe altele, se leagă de aniversarea celor o sută de ani de la fondarea Ateneului. Ne bucură parteneriatul și deschiderea lui Cezar Florea și a Casei de Licitații „Historic” din București. O asemenea licitație nu a mai avut loc în orașul nostru. Multe dintre exponate vor arăta legătura clară dintre Familia Regală și orașul Iași. Repet, de departe este cea mai mare și importantă expoziție și licitație de obiecte regale din România”, a conchis Andrei Apreotesei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 ianuarie 2025
21 ianuarie 2025