În perioada 16 mai – 31 iulie 2024, ieșenii sunt invitați să viziteze expoziția interactivă „Leonardo da Vinci – Invențiile unui geniu al Renașterii”, de la Palatul Culturii din Iași. Vizitatorii vor putea admira invenții tehnice (44 de mașinării extraordinare, precum automobilul, bicicleta, planorul, parașuta), dar și artă, tablouri și fresce – reproduceri, aparținând geniului renascentist, Leonardo da Vinci.
Expoziția interactivă „Leonardo da Vinci – Invențiile unui geniu al Renașterii”
Palatul Culturii va găzdui, în perioada 16 mai – 31 iulie 2024, expoziția interactivă „Leonardo da Vinci – Invențiile unui geniu al Renașterii”.
Expoziția cultural-educativă este compusă din replici fidele ale modelelor concepute de maestru, bazate pe schițele originale ale acestuia și realizate de pricepuți meșteșugari italieni, creatorii Museo Le Macchine di Leonardo da Vinci Firenze – multe dintre modele fiind interactive.
Materialele alese pentru reconstrucția mașinilor sunt asemenea celor care ar fi fost folosite în perioada renascentistă. Expoziția se înscrie în galeria marilor evenimente culturale ale lumii. Aflată în circuitul internațional din 2003, a inclus 82 de orașe, 28 de țări și 5 continente, stabilind un număr record de vizitatori, peste 12 milioane, la nivel mondial.
Leonardo da Vinci, un geniu al Renașterii
Descris ca fiind arhetipul „Omului Renascentist” a cărui curiozitate era egalată doar de puterea sa de creație și considerat, adesea, cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii, Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci – d. 2 mai 1519, Amboise) a fost un spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor din perioada renascentistă.
Spirit universalist și inventator înnăscut, Leonardo da Vinci a conceput mașini de zburat, un tanc, submarine, o mașină de socotit și multe altele. Unele dintre invențiile sale au putut fi puse în practică în cursul vieții, precum o mașină automată de bobinat și o mașină de încercat rezistența la întindere a firelor.
Expoziția sunt poate fi vizitată în perioada 16 mai – 31 iulie 2024, după următorul program: miercuri – duminică, 10:00 – 17:00, luni, marți și sărbătorile legale – închis.
Prețul unui bilet pentru adult va fi 40 de lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari – 25 de lei, pe baza documentelor valabile.
Grupurile mai mari de 10 persoane, indiferent de vârstă, vor plăti 25 lei de persoană. Accesul va fi gratuit pentru profesorii însoțitori ai grupurilor cu minim 20 de elevi sau studenți.
Palatul din centrul Iaşilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale, neogotic, romantic și neobaroc, și a marcat puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei.
Cam scump biletul având în vedere ca aceasta expoziție a mai fost la Iasi și nu conține nimic original. Pentru niște machete? Dorința de imbogatire peste noapte întrece bunul simt.
La cererea publicului … niste replici cu un bilet indecent de scump, pe baza documentelor valabile.
Dacă Palatul Culturii găzduiește, cine este organizatorul și cine administrează vânzarea biletelor. Cine tine evidenta lor?
Dacă Palatul Culturii găzduiește, cine este organizatorul și cine administrează vânzarea biletelor? Cine tine evidenta lor? Nu se înțelege din acest anunț nimic. Cam scump – adevăr în comparație cu valoarea unui bilet de vizitare al celor patru muzee, adică 60 de lei. Ma întreb ce ar spune Anaful de asta!