Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziția „Generația digitală și dependența de media”, la Biblioteca Centrală Universitară din Iași
Expoziția

Expoziția „Generația digitală și dependența de media”, la Biblioteca Centrală Universitară din Iași

07 oct. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași găzduiește expoziția „Generația digitală și dependența de media”. Aceasta poate fi vizitată în perioada 4-19 octombrie 2021 la etajul I al sediului central. Evenimentul își propune să ilustreze o parte din aceste aspecte, în contextul în care și biblioteca a devenit un instrument valoros în crearea, partajarea și utilizarea informațiilor prin intermediul noilor tehnologii

Expoziția „Generația digitală și dependența de media”, organizată de Biblioteca Cetrală Universitară (BCU) „Mihai Eminescu” Iași, își propune să ilustreze o parte din aceste aspecte, în contextul în care și biblioteca a devenit un instrument valoros în crearea, partajarea și utilizarea informațiilor prin intermediul noilor tehnologii. Expoziția poate fi vizitată în perioada 4-19 octombrie 2021 la etajul I al sediului central.

„Trăind într-o lume din ce în ce mai tehnologizată, unde viteza este cuvântul-cheie, a fi conectat la tot ce mișcă pe glob reprezintă de cele mai multe ori o nevoie reală. În prezent, social media ocupă un loc central în viața cotidiană, mai ales în cazul adolescenților și tinerilor. Ei reprezintă așa-numita Generație Z, prima generație a nativilor digitali, care interacționează, leagă prietenii, comunică, se exprimă, găsesc suport emoțional pentru problemele lor sau află lucruri noi prin intermediul acestor canale de transmitere a informațiilor. Avantajele unor astfel de tehnologii sunt incontestabile atât în ceea ce privește activitatea profesională, cât și în viața personală. Totuși, folosirea excesivă și inadecvată a acestor instrumente poate avea un impact negativ, creând vulnerabilitate psihică”, transmit oficialii BCU Iași.

Istoricul legendarei, valoroasei și impozantei Biblioteci Central Universitare din Iași

Însumând fonduri care au făcut parte din fostele biblioteci ale Academiilor domnești, actuala Bibliotecă Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași se bucură de continuitate și stabilitate începând cu anul 1835, ca Bibliotecă a Academiei Mihăilene, schimbându-și în timp doar denumirea: Biblioteca Universității, Biblioteca, Biblioteca Centrală. În cursul unei neîntrerupte evoluții de peste un secol și jumătate, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” a fost nevoită să-și închidă în mai multe rânduri porțile, fie din pricina lipsei de spațiu, fie a cutremurului din 1940 sau a războiului, a avut fondurile de publicații risipite sau reduse de calamități. În 1860, prin înființarea la Iași a primei universități din țară, din biblioteca Academiei Mihăilene devine Biblioteca Universitară, apoi Centrală și Publică în 1864, din nou Universitară în 1916.

Acum, BCU are peste 2,5 milioane de exemplare de publicații, cărți, documente, articole științifice sau ziare

A funcționat în clădirea Academiei Mihăilene, în Universitatea veche, în Universitatea nouă, pentru ca după Al Doilea Război Mondial să se mute în clădirea Bibliotecii Fundațiunii „Regele Ferdinand I”, ale cărei fonduri le înglobează. Aceasta din urmă a fost construită între anii 1930-1934 de inginerul Emil Prager, după planurile arhitectului Constantin Jotzu. Interiorul acestui edificiu este lucrat în marmură de Carrara și mozaic venețian, iar exteriorul este împodobit cu impresionante coloane în stil ionic, pilaștri neodorici, mici frontoane triunghiulare și medalioane cu personalități marcante ale culturii naționale.

Inestimabilele manuscrise, incunabule, cărți vechi și rare, unele purtând semnături ilustre, provin în principal din biblioteci mănăstirești și particulare, care au intrat în patrimoniul nostru conform legii, prin donații sau cumpărătură. BCU înseamnă tradiție și continuitate, un centru activ de informare, educație multilaterală și valorificare a unui inestimabil tezaur. Acum, BCU are peste 2,5 milioane exemplare de publicații, cărți, documente, articole științifice sau ziare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`