Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziția documentară „In memoriam Ioan Petru Culianu (1950-1991)” și prelegerea intitulată „De ce este actual Ioan Petru Culianu?”, semnată de profesorul Nicu Gavriluță, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași – GALERIE FOTO

Expoziția documentară „In memoriam Ioan Petru Culianu (1950-1991)” și prelegerea intitulată „De ce este actual Ioan Petru Culianu?”, semnată de profesorul Nicu Gavriluță, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași – GALERIE FOTO

19 mai 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Expoziția „In memoriam Ioan Petru Culianu (1950-1991)”, la Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu” din Iași. Aceasta este realizată de Elena Bondor și Tereza Culianu-Petrescu și poate fi vizitată până pe 31 mai 2021. La deschiderea oficială, care va avea loc vineri, 21 mai 2021, ora 12:00 în Aula bibliotecii, este invitat prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, care va susține prelegerea intitulată „De ce este actual Ioan Petru Culianu?”

Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași organizează, în colaborare cu o editură, expoziția documentară „In memoriam Ioan Petru Culianu (1950-1991)”, dedicată comemorării a treizeci de ani de la dispariția tragică a istoricului religiilor. Profesorul Culianu, succesor al lui Mircea Eliade la Catedra de Istorie a Religiilor din cadrul „Divinity School”, a fost asasinat pe data de 21 mai 1991, în incinta Universității din Chicago – Statele Unite ale Americii (SUA). Expoziția cuprinde numeroase documente din arhiva familiei (printre care se numără facsimile după manuscrise și corespondență, ediții princeps ale unor volume apărute în Italia, Franța, Olanda sau SUA și traduse în multe alte limbi, extrase ale unor texte publicate în reviste din străinătate și imagini rare cu membrii familiei sale), volume apărute în Colecția „Biblioteca Ioan Petru Culianu”, coordonată de Tereza Culianu-Petrescu, și altele.

Expoziția, realizată de Elena Bondor și Tereza Culianu-Petrescu, poate fi vizitată până pe 31 mai 2021 la BCU Iași

Expoziția, realizată de Elena Bondor și Tereza Culianu-Petrescu, poate fi vizitată până pe 31 mai 2021, la sediul central al bibliotecii universitare ieșene. La deschiderea oficială, care va avea loc vineri, 21 mai 2021, ora 12:00, în Aula BCU Iași este invitat prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), din Iași. În cadrul evenimentului, universitarul Gavriluță va susține prelegerea intitulată „De ce este actual Ioan Petru Culianu?”. Ioan Petru Culianu (n. 5 ianuarie 1950, Iași, România – d. 21 mai 1991, Chicago, Statele Unite ale Americii) a fost un istoric al religiilor, scriitor și eseist român.

Ioan Petru Culianu are doctorat, obținut în 1987, cu teza „Recherches sur les dualismes d’Occident. Analyse de leurs principaux mythes”, sub conducerea profesorului Michel Meslin

Ioan Petru Culianu are Doctorat de Stat la Sorbona (Paris IV) în ianuarie 1987, cu teza „Recherches sur les dualismes d’Occident. Analyse de leurs principaux mythes”, sub conducerea profesorului Michel Meslin, care dezvolta lucrarea (de doctorat ciclu III, necesar pentru înscrierea la doctoratul de stat) despre gnosticism, susținută cu un juriu al cărui președinte a fost Mircea Eliade. Mircea Eliade îi aranjează să țină două conferințe la Chicago în 1986, chemat ca visiting professor. În aceeași calitate de visiting professor mai ține două conferințe la Chicago Divinity School în 1987 după ce obține doctoratul de Stat de la Sorbona. În 27 octombrie 1988 participă la „Workshop on Ancient and Medieval Rhetoric la Chicago”.

Specializat în gnosticism, creștinism timpuriu, istoria și cultura Renașterii, este autorul a trei cărți publicate cu ajutorul lui Mircea Eliade la mari edituri din Franța și Italia, traduse apoi în engleză: „Eros et magie a la Renaissance” (1484-1984), „The Tree of Gnosis: Gnostic Mythology from Early Christianity to Modern Nihilism” – 1992 sau „Out of this World. Otherworldly Journeys from Gilgamesh to Albert Einstein” – 1991. Plănuia să publice o Enciclopedie a Magicului după modelul Istoriei Religiilor a lui Mircea Eliade.

Sursă foto: www.bcu-iasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`