Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziția „Colecții și colecționari: Donația prof. univ. dr. Aldea Adrian-Sorin și dr. Aldea Rodica”, la Palatul Culturii Iași
Expoziția „Colecții și colecționari: Donația prof. univ. dr. Aldea Adrian-Sorin și dr. Aldea Rodica”, la Palatul Culturii Iași

Expoziția „Colecții și colecționari: Donația prof. univ. dr. Aldea Adrian-Sorin și dr. Aldea Rodica”, la Palatul Culturii Iași

15 iun. 2020, 17:00,
Elena Nicoleta BUJOR în Eveniment-Social

Expoziția „Colecții și colecționari”. Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vă invită să vizitați, la Palatul Culturii din Iași, în perioada 16 – 28 iunie 2020, expoziția de arte vizuale „Colecții și colecționari – Donația prof. univ. dr. Aldea Adrian – Sorin și dr. Aldea Rodica”.

Expoziția „Colecții și colecționari”

Lucrările de pictură și sculptură etalate în cadrul acestei expoziții sunt selectate din colecția prof. univ. dr. Adrian Aldea și dr. Aldea Rodica, donată Muzeului de Artă Iași, în anul 2014.

Publicul va putea admira creații semnate de artiști prestigioși români, precum: Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Traian Brădean, Angela Popa-Brădean, Constantin Piliuță, Ion Pacea, Dan Hatmanu, Liviu Suhar, Corneliu Medrea, Gheorghe Coman, Doru Andrii etc.

Curatorul expoziției este Valentina Druțu, șef al Muzeului de Artă.

Expoziţia „Primul Război Mondial în colecţii particulare”.

Complexul Muzeal Naţional Moldova (CMNM) din Iaşi, în parteneriat cu Departamentul Centenar din cadrul Primăriei Municipiului, a organizat, în perioada 29 iunie – 20 septembrie 2018, expoziţia „Primul Război Mondial în colecţii particulare”.

Au fost etalate fotografii de epoca, documente, afişe şi foi volante, cărţi poştale, corespondenţa, jurnale de război, brevete şi decoraţii, obiecte de uz militar şi piese care amintesc de activitatea Crucii Roşii în prima conflagraţie mondială.

„Expoziţia a fost realizată în colaborare cu mai mulţi colecţionari ieşeni, prieteni ai muzeelor, care au dorit să împărtăşească publicului pasiunea lor de a salva de la dispariţie diverse categorii de obiecte, ce povestesc despre evenimentele de acum 100 de ani. Vernisajul expoziţiei a avut loc pe 29 iunie 2018, ora 11:00, la Muzeul Unirii, str. Lapusneanu nr. 14. Curatorii expoziţiei au fost dr. Aurica Ichim şi dr. Sorin Iftimi”, arătau organizatorii.

Expozitia „100 de ani în Imagini Tactile”, la Palatul Culturii din Iasi

O altă expoziție, pe data de 28 noiembrie 2018, ora 12:00. A fost programat vernisajul expoziţiei „100 de ani în Imagini Tactile” – o istorie în relief, accesibilizata pentru nevăzători.

Evenimentul a fost organizat de Complexul Muzeal Naţional Moldova (CMNM) Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană (ADU). Expoziţia consta într-o serie de imagini istorice, realizate prin tehnici specifice de reinterpretare a formelor şi printate în relief pe o hârtie specială, corelate cu descrieri ce pot fi uşor accesate prin telefonul mobil.

„În plânse tactile, cu descrieri disponibile pe telefonul mobil, sunt prezentate personalităţi şi momente cheie ale Istoriei României. La baza realizării imaginilor tactile stau tehnici specifice de interpretare a pozelor, prin care se obţin desene stilizate, reliefate apoi pentru a fi «citite» de persoanele nevăzătoare. În egală măsură, publicul văzător va descoperi o modalitate inedită de a se raporta la istoria naţională. Proiectul «Imagini Tactile», derulat de Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, în parteneriat cu Centrul de Consultanţă Istorică şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, pune bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România. Scopul final al proiectului este ca prin asocierea imaginilor tactile cu descrierile audio, să se «traducă» o parte din istoria vizuală şi a patrimoniului ţării noastre într-o formă accesibilă persoanelor cu deficienţe de vedere”, au precizat cei de la CMNM.

Expoziţia „Colecţii şi colecţionari” ediția 2017

Expoziţia „Colecţii şi colecţionari”, donaţia prof. univ. dr. Adrian Aldea şi dr. Rodica Aldea a fost prezentată publicului în perioada 8 iunie 2017, la Muzeul Unirii din stradă Alexandru Lăpușneanu nr. 14.

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova (CMNM) Iaşi invita publicul să viziteze această expoziţie ce reunea lucrări de pictură şi sculptură semnate de artişti prestigioşi români: Rudolf Schweitzer – Cumpănă, Traian Bradean, Angela Popa – Bradean, Constantin Piliuta, Ion Pacea, Dan Hatmanu, Liviu Suhar, Corneliu Medrea şi alţii.

Toate a u fost selectate din colecţia prof. univ. dr. Adrian Aldea şi dr. Aldea Rodica, donate de aceştia Muzeului de Artă Iaşi, în 2014. Vernisajul expoziţiei va avea loc astăzi, 26 mai 2017, ora 18:00, la Muzeul Unirii şi va fi prezentat de Valentina Drutu, şef al Muzeului de Artă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025