Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziția aniversară „Alecsandri 200”, la Muzeul „Mihai Eminescu” din Iași doar în perioada 21 iulie – 1 august 2021
Expoziția aniversară

Expoziția aniversară „Alecsandri 200”, la Muzeul „Mihai Eminescu” din Iași doar în perioada 21 iulie – 1 august 2021

17 iul. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Muzeul Național al Literaturii Române Iași continuă seria de activități pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română. Ziua de 21 iulie 2021, în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri, va fi marcată prin câteva evenimente ce vor avea loc la Muzeul „Mihai Eminescu”. Publicul este invitat la vernisajul expoziției aniversare „Alecsandri 200”

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași continuă seria de activități dedicate. Deși data nașterii sale încă provoacă controverse (sunt cunoscuți trei ani posibili – 1818, 1819 și 1821), se acceptă data aleasă chiar de Vasile Alecsandri, 21 iulie 1821: „Sunt născut în Bacău, la anul 1821, luna iulie…” («Suvenire din viața mea», Mircești, 1865). Ziua de 21 iulie 2021, în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri, va fi marcată prin câteva evenimente ce vor avea loc la Muzeul „Mihai Eminescu”. Publicul este invitat la vernisajul expoziției aniversare „Alecsandri 200”, realizată de o echipă de muzeografi coordonată de Lacrămioara Agrigoroaiei: Alexandru Săvoaia, Iunia Maria Ștefan, Laura Terente și Andreea Tacu.

Expoziția prezintă fragmente din viața și activitatea scriitorului Vasile Alecsandri

Expoziția este realizată în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale și prezintă fragmente din viața și activitatea scriitorului din perioada petrecută de acesta la Mircești, punând accent pe activitatea sa de poet, prozator și dramaturg. Expoziția cu obiecte de patrimoniu care au aparținut lui Vasile Alecsandri poate fi vizitată la Muzeul „Mihai Eminescu” doar în perioada 21 iulie – 1 august 2021. Vernisajul va fi urmat de lansarea volumului aniversar „Vasile Alecsandri. 200 de ani de la naștere (1821-2021)”, coordonat de dr. Sorin Iftimi, muzeograf la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” (MNLR) Iași. Volumul a apărut în anul 2020 la Editura Palatul Culturii. Totodată, MNLR Iași va lansa o medalie aniversară Vasile Alecsandri – Bicentenar (1821-2021). Pe tot parcursul anului 2021, MNLR Iași organizează activități dedicate lui Vasile Alecsandri – expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale. Mai multe detalii se află pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Vasile Alecsandri a participant activ la evenimentele de la 1848 din Principatul Moldovei

De rememorat că Vasile Alecsandri s-a implicat în viața politică a secolului al XIX-lea, fiind, în primul rând, participant activ la evenimentele de la 1848 din Principatul Moldovei. După înfrângerea mișcării pașoptiste, a plecat în exil. Trecând prin Austria și Germania, poetul s-a stabilit pentru o perioadă la Paris. Vasile Alecsandri s-a angajat într-o mare misiune unionistă, fiind ales deputat și membru în Comitetul Central al Unirii de la Iași și membru în Adunarea Electivă a Principatului Moldovei. În acest context, el a fost candidatul la tron care întrunea cele mai multe voturi din partea aripii liberale a Partidei Naționale, însă Alecsandri a refuzat desemnarea, propunându-l în locul său pe Costache Negri. În final, opțiunea din 5 ianuarie 1859 a forului elector a revenit lui Alexandru Ioan Cuza, ales și la București pe 24 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *