Relu Fenechiu și fratele său, Lucian, au fost dați în judecată la Iași de reprezentanții Agenției Naționale de Integritate. Cei doi foști pușcăriași trebuie să dea socoteală, alături de Camera Deputaților, pentru un contract încheiat la cabinetul parlamentar al fostului liberal. Inspectorii ANI cer anularea documentului respectiv
Dosar exploziv, pe rolul instanțelor ieșene! Fostul ministru Relu Fenechiu ajunge din nou în fața magistraților din Iași! Întreg scandalul a izbucnit de la o angajare la cabinetul de parlamentar! Astfel, recent, reprezentanții Agenției Naționale de Integritate (ANI) i-au chemat în judecată, la Curtea de Apel Iași, pe Relu Fenechiu, fratele acestuia, Lucian Fenechiu, precum și pe reprezentanții Camerei Deputaților.
Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen al litigiului. Ulterior, magistrații vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.
Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu și Camera Deputaților, dați în judecată la Iași de reprezentanții ANI
Cei de la ANI i-au chemat la bară pe Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu și pe reprezentanții Camerei Deputaților. Reclamanții le cer magistraților din cadrul Curții de Apel Iași să dispună anularea unui contract prin care fostul ministru al Transporturilor și fostul deputat Relu Fenechiu și-a angajat propriul frate la cabinet.
„Solicităm anularea contractului civil prin care pârâtul Lucian Fenechiu a fost angajat pe funcția de consilier în cadrul biroului parlamentar al deputatului Relu Fenechiu. Această cerere de chemare în judecată este formulată ca urmare a faptului că raportul de evaluare întocmit de Agenția Națională de Integritate arată că pârâtul Relu Fenechiu, în perioada exercitării mandatului de deputat în Parlamentul României, nu a respectat prevederile legale referitoare la conflictul de interese, întrucât, în această calitate, a încheiat contractul civil prin care fratele acestuia, Lucian Fenechiu, a fost angajat în funcția de consilier în cadrul biroului parlamentar. Raportul de evaluare a rămas definitiv prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din 7 martie 2019”, au afirmat reprezentanții ANI.
Angajare ilegală la cabinetul de parlamentar al fostului liberal ieșean
Reprezentanții ANI au mai menționat că au dreptul de a cere în instanță anularea actelor juridice și administrative încheiate de o persoană evaluată față de care s-a stabilit în mod definitiv starea de conflict de interese, acte care au fost emise, adoptate sau încheiate în stare de conflict de interese, precum și punerea în situația anterioară.
„Anularea are un efect retroactiv. Actele de anulare sting efectele documentelor anulate, constatându-se că acestea din urmă nu au existat. Anularea unui act administrativ are ca efect nulitatea tuturor actelor juridice ulterioare, care au fost condiționate, sub aspectul legalității, de existența acestui act administrativ. Potrivit prevederilor legale, nulitatea absolută poate fi invocată oricând”, au subliniat inspectorii de integritate referitor la situația fraților ieșeni Relu Fenechiu și Lucian Fenechiu.
Ieșenii Relu și Lucian Fenechiu, condamnați la pușcărie în același dosar
Amintim că, la începutul anului 2014, frații ieșeni Relu și Lucian Fenechiu au fost condamnați definitiv la câte 5 ani de pușcărie, în dosarul intitulat generic „Transformatorul”. Conform anchetatorilor anticorupție, cei doi ar fi comis diverse infracțiuni ce au dus la acest rezultat.
„În perioada 2002 – 2005, Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice Moldova era abilitată legal să facă achiziții publice pentru echipamente, pentru a asigura întreținerea rețelelor fostei Electrica Moldova. În perioada 2002 – 2005, SISEE Moldova a realizat și achiziții de la un grup de 4 firme – La Rocca, Tehnorom, Fene Grup și Euro Plus – fără să respecte prevederile legislației cu privire la achizițiile publice, în condiții de favorizare a acestor firme de la care s-au cumpărat, la prețuri de produse noi, transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi, fabricate în anii 1970 – 1980.
Mai mult, 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind achiziții de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile și cauzatoare de prejudicii bugetului societății, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau. În urma desfășurării unor proceduri de achiziție publică, cu caracter fictiv, cu complicitatea inculpaților Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu și Mihai Bogdan Damian, a fost acceptată livrarea de produse pentru sistemul energetic necorespunzătoare calitativ, fiind vechi, uzate, de proveniență incertă, iar prețul de achiziție era aproximativ similar cu cel al unui produs nou. Prejudiciul total este de 7.529.594 de lei”, au precizat atunci procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.