Prima pagină » Local » Exploziv! Opera Naţională Bucureşti, plângere penală împotriva lui Beatrice Rancea! O acuză de crearea unui grup infracţional organizat, delapidare, fals intelectual și uz de fals EXCLUSIV
Exploziv! Opera Naţională Bucureşti, plângere penală împotriva lui Beatrice Rancea! O acuză de crearea unui grup infracţional organizat, delapidare, fals intelectual și uz de fals EXCLUSIV

Exploziv! Opera Naţională Bucureşti, plângere penală împotriva lui Beatrice Rancea! O acuză de crearea unui grup infracţional organizat, delapidare, fals intelectual și uz de fals EXCLUSIV

08 feb. 2021, 11:38,
în Local

Mişcare bombă făcuta de Opera Naţională Bucureşti împotriva managerului Operei Naţionale Iași, Beatrice Rancea. Instituţia de cultură din Capitală a depus o plângere penală împotriva aceştia. Managerul este acuzat de acuzaţii extrem de grave. Vorbim despre crearea unui grup infracţional organizat, delapidare, fals intelectual, uz de fals.

Plângerea penală este adresată către DIICOT Iași, iar în centru sunt fapte greu de imaginat.

Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Iași, acuzaţii grave

Beatrice Rancea face obiectul unei plângeri penale. Cei care au făcut demersul sunt oficialii de la Opera Naţională Bucureşti. Aceştia o acuză pe actualul manager al Opera Naţională Iași de fapte grave. De menționat că Opera Națională București a dat-o în judecată pe manager pentru a cere mai multe despăgubiri.

Conform plângerii penale, în perioada în care ONB era condusă de Beatrice Rancea s-ar fi constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii a mai multor foloase materiale, atât pentru managerul general (Beatrice Rancea )cât şi pentru mai multe societăţi comerciale. Acestora din urmă le-ar fi fost încredinţate mai multe contracte cu nerespectarea dispoziţiilor legale aflate în vigoare la acea dată.

În urma unui control, Curtea de Conturi a decis în 2019 faptul că atribuirea contractelor nu a respectat legislaţia în vigoare în materia de achiziţii publice.

Pe de altă parte, potrivit raportului Curţii de Conturi, în cazul producţiei operei „Bal mascat“.spectacolul ar fi fost realizat cu încălcarea Legii achiziţiilor publice. CCMP precizează că „din analiza devizului estimativ (aprobat de Beatrice Rancea) rezultă că o parte din costurile defalcate pe tipuri de cheltuieli ale proiectului, depăşesc limita prevăzută de lege pentru achiziţia directă“. Este vorba despre cheltuielile pentru decorul spectacolului, în valoare de aproximativ 1,2 milioane de lei şi respectiv pentru costume şi recuzită, în valoare de aproximativ 855.000 de lei. În acest caz, Beatrice Rancea a dispus achiziţia celor două servicii prin încredinţare directă, încălcând astfel prevederile legale

Acuzaţii de luare şi dare de mită la adresa managerului Beatrice Rancea

În altă ordine de idei, în formularea plângerii penale se arată faptul că, Beatrice Rancea ar fi luat mită şi ar fi primit mită.

Din analiza devizelor estimative a rezultat faptul cä o parte din costurile defalcate pe tipuri de cheltuieli aferente premierelor desfăşurate în anul 2017, respectiv scenografie, décor, costume-echipamente, marketing, servicii suport, depăşesc pragul valoric prevăzut de Legea 98/2016 până la care Opera Nationalä Bucureşti avea dreptul sä efectueze achiziţii directe (132.519 lei fără TVA, pentru produse sau servicii, şi 441.730 lei , färă TVA,pentru lucrări , depăşirea acestui prag obligându-l pe achizitor sä aplice una din procedurile de achiziţie să aplice una din procedurile de achiziţie publică.

Astfel,achiziţiile de decoruri şi costume, premiere ocazionate de spectacolele organizate în anul 2017, ONB nu a aplicat procedurile previzute de lege, proceduri care presupun iniţierea achiziţiilor publice prin publicarea în Sistemul Electronic de Achizicii Publice a unor anunţuri sau prin excepţie prin transmisterea unor invitaţii în cazul negocierilor fară publicare , toate acestea însoţite de documentaţiile de atribuire aferente.

Beatrice Rancea în centrul altui scandal

Managerul Operei Naționale Iași, Beatrice Rancea refuză să demisioneze de la conducerea instituţiei. Asta în pofida faptului că zeci de angajaţi îi cer demisia acesteia. Vorbim despre faptul că aceştia au semnalat sute de nereguli comise de manager.

Marius Aftaragaci, liderul sindicatului ARTIS Moldova susţine că s-au întocmit trei rapoarte privind activitatea managerului ONRI şi numai la Iaşi s-au descoperit 142 de nereguli.

Deşi a săvârşit nenumărate abuzuri vis a vis de proprii angajaţii, managerul nu are tăria de caracter să îşi semneze demisia. Continuă să fie susţinută de oamenii din partidele politice care au interese ascunse, deoarece dacă ar fi fost oamenii corecţi ar fi luat decizia corectă şi normală în astfel de situaţii, adică demiterea doamnei Beatrice Rancea.

Către PICCJ diicot iasi impotriva beatrice rancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`