@ Sistemul medical din Iasi, zguduit de un nou scandal de proportii @ Totul a ajuns pe masa procurorilor DNA @ Fapte de coruptie, amenintari, inregistrari video, demisii fortate
Consilierul juridic de la Maternitatea Cuza Voda din Iasi aduce acuzatii grave conducerii unitatii medicale, dar si fostului manager. In urma unui articol publicat, zilele trecute, in cotidianul BUNA ZIUA IASI, referitor la pensionarea managerului, conf. dr. Iolanda Blidaru, consilierul juridic, Daniela Bura, a decis sa faca anumite precizari. Dupa concursul sustinut in luna septembrie 2015 pentru postul de manager, aceasta a depus o plangere la Consiliul Judetean, administratorul spitalului si procurorii de la
DNA, sustinand ca exista suspiciuni de fraudare a concursului.
Contracandidatul managerului, dr. Anton Emil, a cerut in instanta anularea actului adminitrativ prin care ar fi fost validat concursul, sustinând ca dr. Iolanda Blidaru nu ar fi depus la dosar atestatul care sa confirme ca a absolvit un curs de management sanitar. Consilierul juridic aduce acuzatii grave conf. dr Iolanda Blidaru, manager, prof. dr. Maria Stamatin, director medical, Gica Cosesc, director financiar contabil si prof. dr. Mircea Onofriescu, ex-manager.
„Vreau sa dau publicitatii ce fapte penale am descoperit”
Daniela Bura sustine ca a descoperit mai multe fapte de coruptie in maternitate care au fost aduse la cunostinta organelor abilitate. „Referitor la faptul ca se cauta manager pentru Maternitatea Cuza Voda, intrucat managerul in functie urmeaza sa se pensioneze in lunile urmatoare, prin implinirea varstei de 65 de ani, oare contractul de management a fost corect incheiat, pe o perioada de trei ani, in conditiile in care se cunostea ca doamna manager implineste varsta legala, maxima, de pensionare dupa mai putin de doi ani?! Si ca jurist al acestui spital, care in ultima perioada am descoperit si am sesizat organele abilitate despre producerea mai multor fapte de coruptie in cadrul acestei institutii publice, ma intreb ce vor sa acopere domnii ziaristi si persoanele din conducere prin acest articol al ziarului BZI (vezi editia online din data de 23 noiembrie 2016- n.r.). Oare cred ca ma vor «aburi» si ma vor calma, pentru ca stiu ca urmeaza sa plece la pensie?! Va inselati cu totii. Voi cauta in continuare sa demonstrez ce fel de persoane sunteti si prin aceasta postare, pe care o vor vedea multi salariati ai spitalului, vreau sa dau publicitatii ce fapte penale am descoperit ca s-au savarsit de catre fosti si actuali salariati ai Serviciului RUNOS, cu acordul, mai mult sau mai putin tacit, a fostei si actualei conduceri”, a declarat Daniela Bura.
Fals si uz de fals
Consilierul juridic vorbeste despre o
ancheta penala privind savarsirea infractiunii de fals si uz de fals, dar fara sa dea amanunte despre aceasta cercetare in care este implicata sefa RUNOS si o asistenta medicala.
„Fapte de fals si uz de fals, in legatura cu d-na asistent medical Seicu Elena. Mi s-au dat de catre sefa RUNOS, d-na. Ioana Virlan, cereri false ale fostei salariate, pe care le-am depus in instanta de judecata, in litigiul de munca, ca fiind adevarate, eu fiind de buna credinta. Acele cereri au fost dovedite ca fiind false prin raport de expertiza grafologica. Dupa indelungi insistente, am reusit sa o «conving» pe d-na manager ca unitatea sa formuleze plangere penala pentru savarsirea infractiunilor de fals si uz de fals in rem. Dar nu mai cunosc nimic despre mersul anchetei, probabil ascunzandu-mi-se tot ce poate fi legat de aceasta. Insa, pe 22 noiembrie 2016, am depus la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi o plangere prin care ma constitui parte vatamata in dosarul penal referitor la acele infractiuni de fals, intrucat mi-a fost inselata increderea si in acelasi timp mi-a fost afectat prestigiul de consilier juridic, precum si buna mea credinta”, a precizat consilierul juridic.
Ruda directorului platita timp de 4 ani, desi nu era in tara
Consilierul juridic aduce acuzatii extrem de grave si directorului medical al maternitatii. „In decursul anilor 2011-2015, d-na. Linda Georgeta Bambu, fosta salariata RUNOS si ruda cu d-na prof. dr. Maria Stamatin (dupa cum se aude prin spital), a lipsit cate trei-cinci luni in perioada de vara- toamna, in fiecare an, si a beneficiat de plata tuturor drepturilor si beneficiilor salariale, fiind plecata la munca in Anglia. Acest lucru l-am sesizat si conducerii unitatii, si Consiliului Judetean Iasi, si Institutiei Prefectului Judetului Iasi, si organelor de cercetare penala abilitate sa efectueze cercetarile, dar si Corpului de Control al Primului Ministru. Se poate dovedi lipsa din unitate a acestei persoane prin martori si prin acte vamale si am dovada ca a fost platita. Dar am si o proba audio cu inregistrarea d-nei. prof. Maria Stamatin, in luna iulie 2015, cand recunostea ca fosta salariata Linda Bambu a lipsit din serviciu in anul anterior si nu credea ca a fost si platita. Aceasta inregistrare o detine si DNA Iasi, fiind depusa la dosarul nr. 13/P/2016”, a declarat Daniela Bura.
Bonuri cadou
Doar o parte dintre angajatii Maternitatii Cuza Voda din Iasi au primit bonuri cadou. „In anul 2012, in luna martie, am primit de la conducerea unitatii un numar de cinci bonuri cadou, in valoare de 50 lei, fiecare. Abia recent am aflat ca aceste bonuri le-am primit ca urmare a presiunilor unei foste salariate, care fusese de fata la primirea coletului si asistase la cearta dintre d-na. Ioana Virlan, sefa RUNOS si d-na. ec. Georgeta Bodnariuc, care indeplinea si functia de casier si semnase de primirea acelui colet cu bonuri cadou si voia ca totul sa fie legal si corect. Tot recent am aflat ca numai salariatilor din cadrul Tesa li s-ar fi dat astfel de bonuri, la acel moment, desi corect ar fi fost sa primeasca toti salariatii unitatii. Si despre aceste fapte am informat si sesizat conducerea unitatii, si Consiliul Judetean Iasi, si Institutia Prefectului Judetului Iasi, si organele de cercetare penala abilitate sa efectueze cercetarile, dar si Corpul de Control al Primului Ministru. Se poate face dovada primirii acelor bonuri prin marturia mai multor salariati, dar si prin cercetari incrucisate ale comenzilor efectuate de catre conducerea spitalului, atat in contabilitatea unitatii, cat si la firma emitenta a tichetelor de masa. Consider ca si Sindicatul Sanitas, conducerea acestuia, la nivel de unitate, este la curent cu aceste fapte si ascunde aspecte legate de astfel drepturi salariale, fiind la intelegere cu persoanele din conducerea unitatii. Am pastrat plicul in care am primit bonurile cadou pe care scria „O primavara frumoasa!” si stiu ca mai este cel putin o persoana care detine, inca, un plic asemanator si poate da marturie ca cele sesizate de mine sunt adevarate”, a spus Daniela Bura.
Conducerea maternitatii, in incompatibilitate
In cadrul unitatii medicale exista de mai multi ani o organizatie nonguvernamentala unde se fac donatii. Consilierul juridic sustine ca cei din conducerea spitalului detin functii in cadrul asociatiei si sunt in incompatibilitate. „Persoanele din conducerea unitatii se afla in stare de incompatibilitate, detinand si functii de conducere in cadrul Asociatiei «Prietenii Maternitatii Cuza Voda Iasi», gestionand, dupa bunul plac, sponsorizarile si donatiile primite prin intermediul acestei asociatii”, a spus Daniela Bura.
Sefa RUNOS a demisionat si, apoi, a fost numita pe acelasi post
„Mai nou, sefa Serviciului Runos, Ioana Virlan, dupa ce si-a dat demisia in luna septembrie 2016 (contractul de munca incetandu-i pe baza de decizie inregistrata si datata, emisa in luna septembrie), in urma cu o saptamana s-a razgandit si ocupa acelasi post si aceeasi functie, desi legea prevede ca orice post si orice functie de conducere se ocupa prin concurs, iar o decizie poate fi anulata doar prin hotarare judecatoreasca. Dar, in cazul ei, conducerea unitatii a facut rabat de la toate aceste prevederi legale, deoarece «legea nu se aplica si in cazul sefilor» – nu-i asa”, a declarat consilierul juridic.
Sabotata la locul de munca
Daniela Bura a sesizat DNA la inceputul acestui an si sustine ca procurorii nu au luat nicio masura, desi au ridicat si documente de la maternitate. „De la data de 07.01.2016, de cand am sesizat DNA cu privire la o posibila fraudare a concursului, pentru ocuparea functiei de manager al spitalului, asupra persoanei mele, ca si consilier juridic, conducerea unitatii a savarsit numeroase fapte de natura penala care fac obiectul infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata. Astfel, nu imi respecta demnitatea umana si profesionala, ma verifica si ma calomniaza frecvent si continuu, imi saboteaza activitatea, controleaza PC-ul din birou prin intermediul serverului pentru a ma putea sanctiona disciplinar, ma umilesc in mod repetat, ma urmaresc prin intermediul camerelor de luat vederi, imi violeaza secretul corespondentei electronice, prin intermediul serverului, nu imi inainteaza citatiile organelor de cercetare penala, primite prin faxul de la secretariatul unitatii, savarsind fapta de obstructionare a actului de cercetare penala, incearca sa ma forteze sa avizez de legalitate acte care nu sunt numerotate si datate (pentru a putea emite decizii retroactiv), ma sanctioneaza disciplinar in mod ilegal si urmaresc sa imi desfaca disciplinar contractul de munca. Si toate acestea imi afecteaza puternic starea de sanatate si asa precara. Dar, Dumnezeu este mare si va face lumina in toate, pana la urma! Dar nedumerirea mea este legata si de faptul ca aceasta unitate sanitara are un auditor financiar-contabil, care ar fi trebuit sa sesizeze, prima, toate aceste fapte de natura penala. Se vede treaba ca „este de partea” doamnei director financiar contabil, Gica Cosescu, a doamnei manager conf. dr. Iolanda Blidaru, a doamnei prof. univ. dr. Maria Stamatin, director medical, care conduce din umbra maternitatea. Si ma intreb de ce oare, organele de cercetare penala, intarzie efectuarea cercetarilor in dosarele pe care le-am initiat, cu privire la faptele prezentate mai sus? Probabil ca influenta umefistilor se intinde si asupra lor. Eu, un simplu consilier juridic, mi-am asumat toate riscurile calitatii de avertizor de integritate… institutiile publice care trebuiau sa imi apere drepturile salariale si sa ia atitudine cu privire la cele sesizate de mine, pastreaza tacerea si nu intreprind nimic in acest sens. Intre timp, un domn avocat, pe nume Hamza Dragos, primeste de la spital bani publici, pentru a reprezenta unitatea in fata instantelor de judecata, in cauzele pe care sunt nevoita sa le deschid impotriva unitatii angajatoare, pentru a-mi apara drepturile salariale incalcate de catre d-na manager, hotarata sa se razbune. Si primeste bani multi…”, a spus Daniela Bura.
Consilierul juridic, amenintat de sefii spitalului
Daniela Bura se teme pentru viata ei, deoarece a fost amenintata de mai multe ori. „Oare nu se observa ca se tergiverseaza orice cercetare penala si judecatoreasca pentru ca persoanele din conducerea unitatii sa implineasca varsta de pensionare de 65 de ani. Pe urma, mai greu vor putea fi trasi la raspundere pentru faptele petrecute in timpul mandatului lor si vor mai beneficia si de clementa sau de reducerea pedepsei, datorita varstei inaintate. Nu am facut publice pana acum toate acestea, in speranta ca se va face dreptate, in mod corect, si ca toate organismele sesizate vor lua atitudine, dar am senzatia ca se incearca musamalizarea, doar este campanie electorala, si pentru ca nu vreau publicitate si nu am dorit sa se spuna ca vreau sa influentez «cursul anchetelor»…. dar, se pare ca, aceasta caracatita trebuie dovedita cu propriile arme. Eu nu voi ceda si voi lupta mereu pentru aplicarea corecta a legii si pentru dreptate. Aceasta postare este si un fel de testament, pentru ca ma simt amenintata! Daca in urmatoarele luni mi se va intampla ceva rau, accident sau tratament medical incorect (pentru ca am o stare de sanatate precara), vreau sa se stie ca le consider vinovate pe urmatoarele persoane (de la care am primit amenintari, mai mult sau mai putin voalate): conf. univ. dr. Iolanda Elena Blidaru, prof. univ. dr. Maria Stamatin, prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, ec. Gica Cosescu”, a declarat consilierul juridic.