@ Ultimul Ferrari ce apartine unor afaceristi ieseni care au fraudat statul de milioane de euro a fost inmatriculat la Iasi in anul 2015 @ Bolidul a fost achizitionat la aproximativ un an dupa ce Viorica Zlate, fosta directoare de la Terom, condamnata recent la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru devalizarea fostului combinat de fibre sintetice, a dat tunul cel mare, de 14 milioane de euro @ In Iasi figureaza ca fiind inmatriculati patru astfel de bolizi
Ultimul autoturism marca Ferrari inmatriculat la Iasi a fost in anul 2015 si apartine unor cunoscuti afaceristi ieseni, care au dat tunuri de milioane de euro cu fonduri europene. Acesta a fost achizitionat la un an dupa ce au dat tunul cel mare, de 14 milioane de euro. Pretul unui astfel de bolid depaseste cu mult suma de 100.000 euro. In Iasi figureaza patru marci de acest fel. Masina este inmatriculata pe firma Apetrei Building Construct SRL, ce este controlata de Viorica Zlate, fosta directoare de la Terom, condamnata recent la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru devalizarea fostului combinat de fibre sintetice.
Astfel, dupa ce in urma cu circa 1 an, Fiscul iesean descoperea ca in cadrul acestui proiect au fost decontate lucrari de miliarde care nu au fost realizate, recent, a venit randul institutiei care a aprobat finantarea sa constate grave ilegalitati la proiectul de 14 milioane de euro. Este vorba de SC Jad Group SRL, care in anul 2013 a obtinut prin intermediul Agentiei de Dezvoltare Nord-Est o finantare in suma de 64.306.285 lei (aproximativ 14 milioane euro) pentru implementarea proiectului avand denumirea „Infiintare structura de sprijinire a afacerilor in vederea valorificarii potentialului material si uman al municipiului Iasi prin modernizare cladire existenta si amenajari interioare”, pe Calea Chisinaului nr. 29, in zona fostelor platforme Terom.
Recent, organismele de control din cadrul Programului Operational Regional (POR) au finalizat un control la firma Jad Group si au constatat golanii incredibile la licitatia prin care a fost selectata firma care urma sa amenajeze cladirile destinate gazduirii Centrului de Afaceri. Astfel, Serviciul de Constatare si Stabilire Nereguli in proiectele finantate in cadrul POR (unitate de control din subordinea Ministerului Dezvoltarii) a constatat ca reprezentantii firmei Jad Group au trucat licitatia prin care au selectat firma ce urma sa contruiasca Centrul de Afaceri. Astfel, licitatia a fost adjudecata in luna februarie, de asocierea dintre firmele SC Apetrei Building Construct SRL- Five Instal Agriculture- SC Terramold Invest SRL si asta deoarece grupul celor trei firme a fost favorizat in mod ilegal.
„SC Jad Group a atribuit contractul unui operator economic care nu a facut dovada elaborarii ofertei in conformitate cu prevederile din documentatia de atribuire. Conform Raportului porocedurii nr.178 din 11.02.2014, singura oferta depusa, Asocierea SC Apetrei Building Construct SRL- Five Instal Agriculture- SC Terramold Invest SRL, a fost declarata castigatoarea procedurii. S-a constatat ca nu a fost asigurata integritatea in procesul de achizitie publica, efectul fiind nepromovarea concurentei intre operatorii economici, intrucat procedura de achizitie s-a finalizat prin alegerea unui ofertant prin aplicarea incorecta a factorilor de evaluare, in speta fiind retinuta o stabilire si o aplicare discriminatorie si nelegala a unor factori de evaluare, alegerea ofertantului castigator fiind astfel una arbitrara, ca urmare a unui tratament preferential”, se arata in nota de constatare nr. nr.39721/19.04.2016, intocmita de Serviciul de Constatare Nereguli din cadrul POR.
Plangeri penale
De precizat ca, este una dintre cele mai mari finantari cu fonduri europene obtinute de o firma din Iasi in ultima vreme. Anul trecut, Directia Regionala de Finante a depus plangere penala pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, imediat dupa ce a controlat firma Jad Group. Fiscul a aratat in plangerea penala ca, o buna parte din lucrarile decontate din fonduri europene nu au fost realizate.
Plangerea penala vizeaza urmatoarele persoane fizice si societati comerciale: Viorica Zlate, in calitate de imputernicit al firmelor Mohingab Group SRL si SC RFKI Comercial SRL, Viorel Tautu-administrator al firmei Jad Group (beneficiarul finantarii europene pentru construirea centrului de afaceri), Vasile Zlate, in calitate de administrator al SC Company LGV SRL, Ovidiu Gradinariu-,administrator al Ovis General Construct SRL, Mihai Apetrei, in calitate de administrator al SC Apetrei Construct Building SRL, si Irina Gradinariu, in calitate de administrator al SC Erg Max Building SRL. Firmele enumerate mai sus au fost implicate de asemenea in implementarea acestui proiect european, avand incheiate contracte pentru lucrari, furnizare de materiale sau prestarea unor servicii.
„Intrucat verificarile nu au permis sa se stabileasca daca Ovis General Construct SRL si celelalte firme, Mohingab Group SRL, RFKI Comercial SRL, SC Erg Max Building SRL au livrat in mod real materialele, marfurile sau au prestat serviciile incrise in facturile emise catre Jad Group SRL, organele de inspectie fiscala stabilesc ca nu poate exista dreptul de deducere a taxei pe valoare adaugata”, au mai aratat inspectorii Fiscului. Potrivit Fiscului, firmele enumerate mai sus au inregistrat o serie de operatiuni fictive, care au dus la prejudicierea bugetului statului cu o suma consistenta, si anume 2.867.320 lei, din care 1.951.391 lei TVA, 631.138 lei majorari de intarziere si 284.791 lei penalitati de intarziere.