Prima pagină » Local » Exploziv! Bătaie de joc pe pădurile din jurul Iașului! Un afacerist controversat calcă în picioare o avere de secole. Au intervenit procurorii – FACSIMILE

Exploziv! Bătaie de joc pe pădurile din jurul Iașului! Un afacerist controversat calcă în picioare o avere de secole. Au intervenit procurorii – FACSIMILE

31 oct. 2019, 04:00,
Vlad Alexa/ Sorin Pavelescu în Local

O suprafață impresionantă de pădure de la marginea Iașului a ajuns în mâinile unor personaje controversate. După ce au ocupat oaza naturală care în trecut a aparținut statului, aceștia au folosit terenurile înverzite după bunul plac. Din cauza neregulilor descoperite la fața locului, inspectorii de la Garda Forestieră au făcut demersurile pentru începerea unei anchete penale. Dosarul deschis pentru schimbarea destinației din fond forestier se află în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. În spatele combinațiilor stă Barbu Văduva, unul dintre cei mai controversați afaceriști din Iași. Aproape 300 ha de pădure au fost vândute și revândute până când, alături de statul român, aici au ajuns proprietari mai mulți afaceriști și avocați controversați.

Pădurea Ciurbești de la marginea Iașului a devenit bătaia de joc a unor personaje controversate. O suprafață impresionantă este folosită după bunul plac al unui grup de persoane care a reușit să pună mâna pe terenuri întinse pe câteva zeci de hectare în comuna Miroslava. Principalele tranzacții au fost făcute de Barbu Văduva, un afacerist cu probleme penale. Din cauza neregulilor descoperite, inspectorii de la Garda Forestieră Suceava au făcut demersurile pentru deschiderea unei anchete penale, dosarul fiind acum în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Aici, pe lângă Romsilva – Regia Națională a Pădurilor, au devenit de-a lungul timpului proprietari, printre alții, oameni de afaceri și avocați controversați precum: Barbu Văduva, Luigi Turcu, Alin Dumitrescu, Mihai Susanu, Nadia Aadari, Costel Anghelache sau Constantin Grigoraș. Aceștia dețin împreună aproape 30 ha dintr-o pădure întinsă pe o suprafață totală de peste 300 ha. Întreaga pădure a aparținut în trecut unei bătrâne pe nume Silvia Dumitrescu, născută în anul 1927 și care provine dintr-o familie de boieri.

Anchetă penală pentru schimbarea fondului forestier

Pentru că au fost făcute modificări în zona loturilor proprietate privată din pădurea Ciurbești, ITRSV – Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Suceava a făcut demersurile pentru realizarea unei anchete penale.

„Au fost două note de constatare făcute de Garda Forestieră Suceava și în cele din urmă s-a înaintat o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Plângerea se referă la schimbarea categoriei de folosință din fond forestier. Este vorba despre o anchetă penală in REM (asupra faptelor – n.r.), am avut recent discuții în acest sens cu cei de la Parchet. Procurorii vor face cercetări de acum în această situație. Mai există la nivelul ITRSV un dosar în cercetare cu pădurea Ciurbești care ar putea fi înaintat tot către Parchet”, a explicat Mihai Gășpărel, inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava.

Istoricul întortocheat al pădurii Ciurbești

Bătrâna Silvia Niculescu a locuit până în urmă cu puțin timp, când a decedat în 2015, în orașul Brașov. Născută în 1927, aceasta este urmașa boierului Gheorghe Niculescu, care a deținut pădurea Ciurbești până la finalul celui de-al doilea Război Mondial. Silvia Niculescu a obținut inițial aproape 10 ha de pădure pe raza comunei Miroslava, după care a intentat un proces împotriva statului român pentru retrocedarea altor terenuri. Astfel, aceasta a primit o sentință favorabilă la nivelul anului 2009, prin care a devenit proprietară pe deplin a fondului forestier întins pe o suprafață de 290 ha în comuna Miroslava.

Din totalul de aproape 300 ha, bătrâna Niculescu a oferit drept onorariu de succes un teren de aproape 30 hectare avocaților care au reprezentat-o în instanță pentru retrocedarea pădurii. Aceștia au făcut diverse tranzacții cu terenurile respective, iar o parte din ei încă mai sunt proprietari acolo și chiar au început o serie de lucrări neautorizate. De asemenea, Barbu Văduva este acuzat că a defrișat o parte din pădure, pentru a face un drum și o sală de nunți. Ar fi turnat o placă de beton de câteva sute de metri pătrați, după ce a doborât mai mulți arbori, fără a avea autorizație de tăiere și fără a avea autorizație de construcție de la Primăria Miroslava. Barbu Văduva a numit acest loc „Pădurea Maicii Domnului”! De altfel, dosarul este în lucru la Inspectoratul Județean de Poliție Iași.

Cum a ajuns pădurea de la Barbu Văduva, la stat

Controversatul om de afaceri Barbu Văduva a încheiat cu Silvia Niculescu un contract de vânzare-cumpărare la nivelul anului 2011, prin care a cumpărat cu o sumă de 1.000.000 lei aproape 270 ha de pădure. După aproape 8 ani, Barbu Văduva a vândut 260 ha de pădure cu 570 mii euro către Romsilva – Direcția Silvică Iași.

„Eu am încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu proprietarul terenului după ce acesta a obținut în instanță titlul de proprietate. A oferit aproape 30 ha din cea mai bună zonă a pădurii avocaților care au reprezentat-o în instanță. După 8 ani am realizat că sunt prea ridicate cheltuielile de întreținere pentru o pădure din care nu poți scoate profit și am decis să o vând”, a declarat omul de afaceri Barbu Văduva.

Acesta a încercat să cedeze mai apoi pădurea la prețuri piperate, însă nu a reușit, în cele din urmă fiind obligat să o cedeze statului român. Astfel, în 2018, Direcția Silvică Iași a plătit un preț de 2,2 cenți/mp. Conform legii, statul are drept de preemțiune în astfel de situații.

”Am făcut mai multe adrese oficiale către Direcția Silvică Iași, iar în cele din urmă ei și-au exprimat dorința de a cumpăra pădurea Ciurbești. Am vândut 260 ha de pădure cu 570 mii euro statului român. Adică, Direcția Silvică Iași a plătit 2,2 cenți/mp, un preț foarte bun chiar și pentru ei”, a mai spus Barbu Văduva.

Cine este controversatul afacerist Barbu Văduva?

Barbu Văduva este un personaj controversat care a deținut în trecut abatorul din Miroslava. Acesta a fost patron al clubului Moulin Rouge și a deținut mai multe spații comerciale în Iași pe care le-a închiriat sau subînchiriat.  Astfel, din informațiile deținute de reporterii BZI, în calitate de patron al firmei „Bing Bang” SRL Iași, Barbu Văduva a fost arestat în anul 1997 pentru luare de mită. Despre ce este vorba mai exact. În anul 1997, omul de afaceri subînchiriase un spațiu în Piața Unirii către o firmă, care avea ca obiect de activitate vânzarea de electronice.

Imediat, Barbu Văduva ar fi pretins de la administratorii acelei firme suma de 20 de milioane de lei vechi (2.500 de dolari la cursul din anul 1997), amenințându-i că în caz contrar îi va lăsa fără energie electrică. Chiriașii au refuzat să plătească și astfel s-au trezit că rămân fără alimentarea cu energie electrică. Oamenii legii au organizat un flagrant și l-au ridicat pe Văduva dupa ce acesta a primit cele 20 de milioane, fără a ști că bancnotele erau marcate. Conform legii actuale, infracțiunile comise în urmă cu două decenii de Barbu Văduva s-ar fi încadrat în prezent la șantaj.

Un alt scandal în județul Olt

Barbu Văduva este acum în mijlocul unui alt scandal după ce a demarat un proiect imobiliar în Slătioara, județul Olt. Acesta este acuzat că a obținut în condiții scandaloase o suprafață de aproape 50 ha printr-o retrocedare suspectă.
Numele lui Barbu Văduva a fost vehiculat și în cazul sinuciderii omului de afaceri Mihai Țibu, de la Tomești. Văduva i-ar fi împrumutat o sumă de câteva zeci de mii de euro lui Țibu, după care l-a tot amenințat pe acesta să-i restituie banii, cu dobândă. A fost chiar la ferma lui Țibu, de unde a luat mai multe utilaje.
Toate afacerile din Iași ale lui Barbu Văduva sunt făcute la Miroslava, acolo unde omul de afaceri se laudă că i-ar avea la mână pe toți funcționarii Primăriei.

Ce plan are Direcția Silvică cu pădurea

Conducerea Regiei Naționale a Pădurilor – Direcția Silvică Iași susține că transferul pădurii de la privat la stat s-a făcut sub supravegherea autorităților centrale, iar achiziția a fost dorită tocmai din cauza prețului scăzut. În tranzacție a fost inclusă și o singură construcție, fiind vorba despre clădirea de pază a pădurarului. Față de situația din trecut, aici a apărut o clădire nouă amenajată în apropierea proprietății familiei Turcu.

„Am primit anul trecut adrese de la proprietarul pădurii prin care ni se solicita să ne exprimăm dreptul de preemțiune asupra pădurii Ciurbești. Având în vedere faptul că prețul de vânzare a fost unul foarte bun, am făcut demersurile necesare pentru achiziția pădurii, iar în momentul de față se află în proprietatea noastră. Mai avem contract de pază cu un singur proprietar de acolo. Direcția Silvică are acum în administrare cu acte în regulă pădurea Ciurbești, care se află în cantonul Ciurea”, a explicat Corneliu Parascan, directorul Direcției Silvice Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`