Prima pagină » Radio » Actualitate » Explozii în Tiraspol după un atac cu un lansator de grenade. Care a fost reacția Moscovei

Explozii în Tiraspol după un atac cu un lansator de grenade. Care a fost reacția Moscovei

26 apr. 2022, 09:48,
în Radio

Mai multe explozii au avut loc în Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria, după un atac cu un lansator de grenade. În urma atacului, a fost vizată clădirea aşa-numitului „Minister de Securitate” al acestei regiuni proruse. În urma acestui incident, Moscova a precizat că nu vede niciun risc de escaladare a situației din Transnistria.

Sediul aşa-numitului „Minister de Securitate” al Transnistriei, o entitate separatistă prorusă din estul Republicii Moldova, a fost atacat luni, 25 aprilie, cu lansatoare de grenade. Informaţia a apărut iniţial pe Telegram, cu imagini de la faţa locului, şi a fost confirmată de instituţia vizată.

Explozii în Tiraspol după un atac cu un lansator de grenade

Situația din Ucraina este pe cale să depășească granițele țării după incidentele petrecute luni, 25 aprilie, la Tiraspol, capitala „republicii separatiste” Transnistria, care face parte din republica Moldova. Astfel, în prima zi a săptămânii, au avut loc mai multe explozii la sediul „ministerului securităţii publice”, de la Tiraspol. Atacul, care a avut loc cu un lansator de grenade, nu s-a soldat cu răniţi.

Totodată, Ministerul Apărării din Ucraina a descris exploziile din Tiraspol drept o „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse. Departamentul de informaţii al Ministerului Apărării a transmis, pe canalul său de Telegram, că, înainte cu trei zile de incident, liderii regiunii separatiste „se pregăteau deja pentru asta şi au avut grijă să instaleze un buncăr sigur şi confortabil” la Ministerul Securităţii Statului care a fost avariat în explozii.

„În mod evident, acest caz este una dintre numeroasele măsuri provocatoare organizate de FSB (serviciul de securitate rus) pentru a insufla panică şi sentimentul anti-ucrainean. Practic, cu trei zile înainte de incident, liderii PMR se pregăteau deja pentru acesta şi se ocupau de construcţia unui buncăr sigur şi confortabil”, se arată în comunicatul Serviciilor de Informaţii Ucrainene.

Care a fost reacție a Moscovei

Moscova marşează pe o soluţionare paşnică a problemei transnistrene, dă asigurări Andrei Rudenko, viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse. În plus, Moscova nu vede niciun risc de escaladare a situației din Transnistria. Andrei Rudenko, viceministrul afacerilor externe al Federației Ruse, dă asigurări că integritatea teritorială a Moldovei și statutul special al acestei regiuni vor fi respectate.

„Nu vedem niciun risc în Transnistria, poziția noastră rămâne aceeași: susținem o soluționare pașnică a problemei transnistrene, respectând în același timp integritatea teritorială a Moldovei și statutul special al acestei regiuni în componența sa”, a declarat Rudenko.

Reamintim că zilele trecute se vehicula informația potrivit căreia Rusia încearcă să creeze un coridor din sudul Ucrainei către regiunea transnistreană. Așadar, aceste explozii din Tiraspol după un atac cu un lansator de grenade ar putea crea premisele unui astfel de scenariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`