Prima pagină » Titlurile zilei » Explozie pe piața imobiliară din Iași! Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț. ”Dezvoltatorii se grăbesc să finalizeze proiectele”
Explozie pe piața imobiliară din Iași! Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț. ”Dezvoltatorii se grăbesc să finalizeze proiectele”

Explozie pe piața imobiliară din Iași! Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț. ”Dezvoltatorii se grăbesc să finalizeze proiectele”

10 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

A explodat cererea pe piața imobiliară din Iași, din partea clienților care vor să cumpere apartamente noi, chiar dacă sunt mai scumpe față de cele vândute în anul precedent. Specialiștii spun că nu se așteptau la cererea crescută în această perioadă, când de obicei nu aveau prea multă activitate. Prețurile au crescut cu 50-100 de euro metrul pătrat

Ieșenii vor să cumpere apartamente noi și deja se interesează la specialiștii în imobiliare care susțin că cererea a explodat. Chiar dacă prețurile sunt mai mari ca anul trecut, ieșenii vor să cumpere apartamente noi fie pentru a investi în domeniul imobiliarelor, fie prin programul Prima Casă, ce va fi lansat în luna martie 2022.

”Prețurile la case sunt la fel ca în luna decembrie 2021, dar la apartamentele noi au mai crescut prețurile cu 50-100 de euro metrul pătrat. Sunt solicitări și la apartamentele mici pentru investiții, dar sunt și persoane interesate să achiziționeze prin programul Prima Casă apartamente cu 2-3 camere, deci avem deja cerere destul de mare pentru apartamentele noi. Fondurile pentru program vor veni din martie, dar clienții încep deja să caute. Prețurile au crescut deja și vor mai crește pe fondul scumpirilor de până acum, la materialele de construcții și nu numai”, susține Ana Maria Roșca, consilier imobiliar.

Economiștii din Iași sfătuiesc persoanele care vor să facă investiții să cumpere apartamente.

Ieșenii cumpără apartamente noi, mai scumpe față de cele vândute anul trecut

Astfel, dacă un client plătea 65.000 de euro pentru un apartament cu două camere anul trecut, anul acesta plătește cel puțin 70.000 de euro. Prețurile la materialele de construcții s-au dublat, iar în continuare se caută zonele Copou, CUG, Bucium, Podu Roș sau Centrul Civic. Cei mai mulți clienți vor apartamente noi, de aceea se interesează deja de ofertele de pe piață.

”Dacă înainte de pandemie, luna ianuarie era mai liniștită pentru noi, acum avem cerere din partea clienților mai mare decât ne-am fi așteptat. De anul trecut, chiar de la începutul anului, am fost căutați și cererea a fost crescută pe tot parcursul anului trecut. În 2022 e la fel, ba a crescut cererea față de ianuarie 2021 cu vreo 30 la sută. Clienții ne întreabă deja când vor putea să se mute în noile locuințe, dezvoltatorii imobiliari se grăbesc să finalizeze proiectele. Prețurile sunt mari, dar, chiar și așa, sunt clienți”, susține Lavinia Popa, consilier imobiliar.

Despre prețurile mari la apartamentele din Iași au scris reporterii BZI în anul precedent, dar trendul s-a menținut.

Ieșenii cumpără apartamente cu două sau trei camere în blocurile noi

Astfel, în Copou, un apartament se vinde cu 1.500-1.600 de euro metrul pătrat, iar aproape același preț este întâlnit și în zone precum Moara de Vânt sau Bucium, la locuințele noi. În Centrul Civic, prețurile au ajuns la 2.000 de euro, metrul pătrat și 1.800 de euro, la dezvoltator. Sunt căutate și apartamentele vechi, într-un procent mai mic, dar cu prețuri la fel de mari.

”Toate sunt mai scumpe, chiar și cele din blocuri vechi. Acestea sunt căutate mai ales pentru investiții”, mai spune Lavinia Popa.

Statisticile realizate de imobiliare.ro arată că, în capitala Moldovei, așteptările vânzătorilor de apartamente au ajuns la o medie de 1.203 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 0,9 la sută față de luna anterioară, când se situau la 1.192 de euro pe metru pătrat. Locuințele din blocurile vechi ale Iașului au consemnat o creștere de 1,4 la sută, de la 1.181 la 1.198 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat în acest interval cu 0,7 la sută, de la 1.198 la 1.206 euro pe metru pătrat.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024