Prima pagină » International » Explozie de cazuri COVID-19 în Spania! Au fost înregistrate 23.580 de cazuri, în ultimele 24 de ore

Explozie de cazuri COVID-19 în Spania! Au fost înregistrate 23.580 de cazuri, în ultimele 24 de ore

29 oct. 2020, 21:15,
în International

Joi seara, 29 octombrie, Spania a anunțat că se confruntă cu o explozie de cazuri COVID-19: 23.580, în doar 24 de ore. Statul spaniol, cu o populație de 47 de milioane de locuitori, a înregistrat în ultima săptămână peste 1,06 milioane de teste efectuate.

De la începutul pandemiei, țara din Peninsula Iberică a raportat 1.160.083 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 173 de decese asociate Covid-19, astfel că bilanţul este de 35.639.

Spania se află în stare de urgență până pe 9 mai 2021

Rata de incidenţă a SARS-CoV-2 la populaţia Spaniei este de 468,17 cazuri la 100.000 de locuitori.

Principalele focare sunt comunitatea Madrid, cu 303.945 cazuri, şi regiunea Catalonia, cu 222.652. Regiunile cel mai grav afectate sunt Andalucia, Castilla y Leon, Ţara Bascilor, Castilla-La Mancha, Comunitat Valenciana şi Aragon.

Carantina a fost instaurată în mai multe regiuni ale Spaniei, iar Parlamentul a decis ca starea de urgenţă să fie prelungită până pe 9 mai 2021.

De la descoperirea noului coronavirus, la finalul anului trecut, în Wuhan (China), în întreaga lume au fost înregistrate peste 44,7 milioane de contaminări şi mai mult de 1,17 milioane de decese, conform datelor universităţii Johns Hopkins.

O mutație a noului coronavirus se răspândește cu rapiditate în Europa: provine din Spania

O nouă mutatie a coronavirusului SARS-CoV-2 s-a răspândit rapid în mare parte din Europa încă din vară și reprezintă acum majoritatea cazurilor noi de Covid-19 în mai multe țări, mai mult de 80% doar în Marea Britanie. , Mutația se pare că provine de la lucrătorii agricoli spanioli.

O echipă internațională de oameni de știință care a urmărit virusul prin mutațiile sale genetice a descris răspândirea extraordinară a variantei, numită 20A.EU1, într-o lucrare de cercetare care va fi publicată.

Studiul lor arată că persoanele care s-au întors din vacanță în Spania au jucat un rol esențial în transmiterea virusului în toată Europa, ridicând întrebări serioase dacă al doilea val care străbate continentul ar fi putut fi redus printr-o îmbunătățire a screening-ului in aeroporturi.

Fiindcă fiecare variantă are propria semnătură genetică, ea poate fi urmărită in functie de locul din care a provenit.

„De la răspândirea 20A.EU1, pare clar că măsurile [de prevenire a virusului] în vigoare nu au fost deseori suficiente pentru a opri transmiterea ulterioară a variantelor aparute în această vară”, a declarat Emma Hodcroft, genetician la Universitatea din Basel și autor al studiului.

Acum, echipele științifice din Elveția și Spania se grăbesc să examineze comportamentul variantei pentru a stabili dacă aceasta poate fi mai mortală sau mai infecțioasă decât alte tulpini.

O nouă mutație a SARS-CoV-2 se răspândește cu rapiditate în Europa: nu am văzut nicio variantă cu acest tip de dinamică

Dr. Hodcroft a punctat că nu există „nicio dovadă că răspândirea [rapidă] a variantei se datorează unei mutații care crește transmisia sau are impact asupra rezultatului clinic”.

Aceasta a evidențiat însă că 20A.EU1 nu seamănă cu nici o versiune a Sars-Cov-2 – virusul care provoacă Covid-19 – pe care o întâlnise anterior:

„Nu am văzut nicio variantă cu acest tip de dinamică cât am analizat secvențele genomice ale coronavirusului în Europa”, a spus ea, potrivit ft.com.

Echipele lucrează acum alaturi de laboratoare de virologie pentru a stabili dacă 20A.EU1 poartă o mutație specială în proteina spike, pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celulele umane, care i-ar putea modifica comportamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`