Prima pagină » International » Explozie alarmantă a unei boli contagioase! Cât de gravă este febra leneșului și ce tratament este disponibil
Explozie alarmantă a unei boli contagioase! Cât de gravă este febra leneșului și ce tratament este disponibil

Explozie alarmantă a unei boli contagioase! Cât de gravă este febra leneșului și ce tratament este disponibil

30 aug. 2024, 23:58, 1 ,
în International

Un virus misterios, anterior restrâns la zona Amazonului, se răspândește acum pe o scară mai largă în America, după ce a suferit mutații genetice care ar putea să-i crească virulența. Până recent, virusul Oropouche era relativ necunoscut, limitat în mare parte la bazinul Amazonului din America de Sud. Însă, de la sfârșitul anului 2023, virusul a început să se extindă dincolo de aria sa obișnuită.

Până în prezent, virusul a provocat peste 8.000 de cazuri de îmbolnăvire – cunoscută sub numele de „febra leneșului” – în cinci țări, în primele șapte luni ale anului 2024. Recent, în Brazilia, două femei au decedat din cauza acestui virus, iar se bănuiește că a fost implicat și în moartea a doi fetuși, conform relatărilor BBC.

Răspândirea rapidă a cazurilor de Oropouche, transmis prin mușcăturile insectelor, a determinat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) să emită o alertă de sănătate pentru medicii americani. Primele cazuri de virus în Europa au fost detectate în iunie și iulie 2024, la călători care s-au infectat în timpul vizitelor în Brazilia și Cuba.

Ce este virusul Oropouche

Virusul Oropouche este endemic în regiunea Amazonului din America de Sud și este transmis prin mușcăturile insectelor. Acesta provoacă o boală febrilă la oameni și poate fi găsit și la mai multe specii de animale, inclusiv maimuțe urlătoare, marmosete și leneși, precum și la diverse insecte.

Oropouche se transmite prin mușcăturile insectelor care poartă virusul, cel mai frecvent prin speciile de musculițe Culicoides paraensis, care sunt larg răspândite în America. Virusul poate fi transmis și prin mușcăturile țânțarilor Culex quinquefasciatus și Ochlerotatus serratus. Până acum, nu s-a observat transmiterea directă a virusului de la om la om.

După ce ajunge în sânge, virusul se răspândește rapid în corp, având capacitatea de a traversa bariera hematoencefalică și de a ajunge la sistemul nervos central. Se acumulează în special în creier și ficat.

Virusul a fost identificat pentru prima dată în 1955, în sângele unui muncitor forestier febril din comunitatea Vega de Oropouche, Trinidad și Tobago. De atunci, au existat focare sporadice în Amazonul brazilian, unele ajungând la 100.000 de cazuri. În total, se estimează că au fost diagnosticate peste 500.000 de cazuri, deși acest număr ar putea fi subestimat din cauza diagnosticării greșite.

De la sfârșitul anilor 1980, au fost raportate focare în Panama, Peru și Ecuador. Din 2000, numărul țărilor afectate a crescut, incluzând Bolivia, Columbia, Ecuador și Guyana Franceză.

Ce a determinat cele mai recente focare

La sfârșitul anului 2023, au apărut focare mari în bazinul Amazonului și în alte zone din America de Sud. În iunie 2024, Cuba a confirmat cazuri de virus. Între 1 ianuarie și 20 iulie 2024, Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat 8.078 de cazuri de Oropouche, dintre care 7.284 în Brazilia, unde au avut loc și două decese. Restul cazurilor au fost raportate în Bolivia, Peru, Columbia și Cuba.

Analizele recente sugerează că virusul a suferit mutații care îi permit să se reproducă mai eficient în celulele gazdei, crescând astfel severitatea bolii și șansele de transmitere.

Care sunt simptomele virusului Oropouche

Virusul provoacă o febră asemănătoare gripei, însoțită de dureri de cap, musculare și articulare, greață, frisoane, sensibilitate la lumină și vărsături. În cazuri severe, poate provoca meningită. Simptomele apar de obicei la trei până la 10 zile după infectare și durează între trei și șase zile. La aproximativ 60% dintre pacienți, simptomele pot reveni.

Cât de mortală este febra Oropouche

Pe 25 iulie, Brazilia a înregistrat primele decese cunoscute din cauza febrei Oropouche – două femei tinere, fără afecțiuni preexistente. De asemenea, s-a sugerat că virusul ar putea fi transmis de la mamă la făt, fiind raportate cazuri de microcefalie și un avort spontan asociat cu infecția.

Nu există tratamente specifice pentru febra Oropouche. Organizația Panamericană de Sănătate recomandă odihna, hidratarea și analgezicele pentru ameliorarea simptomelor.

Fără un vaccin disponibil, cea mai bună protecție împotriva virusului este evitarea mușcăturilor de insecte, utilizarea plaselor pentru ferestre, purtarea îmbrăcămintei care acoperă brațele și picioarele, și utilizarea insecticidelor.

Comentarii
  • AVERTISMENT ! Dacă citiți cu atenție tot textul este posibil să va schimbați opiniile și ideiile în ceea ce privește atitudinea față de subiectul pus in discutie !
    Pentru siguranța dumneavoastră închideți acest articol/comentariu acum și
    PROTEJAȚI-VĂ IGNORANȚA ! Cei care continuă sa citeasca o fac pe riscul lor !

    ,,Medicul renumit Wolfgang Wodarg este printre mulți care spun că Monkey Pox este de fapt zona zoster, un efect secundar al vaccinurilor COVID.

    „Principalul simptom al Monkey Pox este erupția cutanată care poate arăta ca vezicule și este însoțită de durere severă. Acest lucru este, de asemenea, tipic pentru herpes zoster sau zona zoster. Zona zoster este un efect secundar cunoscut al vaccinului împotriva coronavirusului… 1 din 450 de persoane a raportat zona zoster după vaccinare”, spune el. Potrivit lui Wodarg, testele PCR costisitoare pe care gigantul farmaceutic Roche le-a lansat pe piață pentru a detecta virusul Monkey Pox nu sunt de încredere. El susține că acum îi fac pe oameni să se teamă de boli care sunt de fapt efecte secundare ale vaccinării împotriva coronavirusului.’’ https://x.com/RealAlexJones/status/1825951267966845147

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`