Prima pagină » Local » Explozie a infecțiilor respiratorii acute! La Iași, în ultima săptămână au fost înregistrate aproape 8.000 de cazuri de gripă, pneumonie și infecții virale ale căilor respiratorii superioare!

Explozie a infecțiilor respiratorii acute! La Iași, în ultima săptămână au fost înregistrate aproape 8.000 de cazuri de gripă, pneumonie și infecții virale ale căilor respiratorii superioare!

11 ian. 2023, 02:00,
în Local

Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a explodat la Iași, în prima săptămână a anului 2023 fiind înregistrate 7.404 cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 1.681 de persoane cu pneumonie și 269 de cazuri de gripă. Din cele 269 de persoane infectate cu virusul gripal, 146 au necesitat spitalizare, restul urmând tratamentul specific la domiciliul

Cea mai bună metodă de protecție împotriva gripei este vaccinul antigripal. De la începutul lunii octombrie 2022 și până marți, 10 ianuarie 2023, 73.900 de persoane din județul Iași s-au vaccinat. În ultima săptămână, 746 de ieșeni s-au imunizat împotriva gripei sezoniere. Trebuie specificat că, pentru sezonul rece 2022-2023, Direcția de Sănătate Publică Iași a înregistrat 87.573 de persoane considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire și care doresc să se vaccineze antigripal, iar 77.645 de doze de vaccin antigripal au fost repartizate, până în prezent, Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

Explozie a infecțiilor respiratorii acute la Iași!

În perioada 2 ianuarie 2023 – 8 ianuarie 2023, pe cuprinsul județului Iași au fost înregistrate 9.354 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 59,53 la sută mai multe față de intervalul 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, când au fost înregistrate 3.786 cazuri de infecții respiratorii acute.

„Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, în săptămâna 02.01.2023 – 08.01.2023 s-au înregistrat 9.354 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 59,53 la sută mai multe față de săptămâna anterioară. 7.404 sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 1.681 sunt pneumonii și 269 sunt cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă.

Din totalul cazurilor de gripă, sunt internate 146 de persoane, restul efectuând tratament la domiciliu. Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidența cea mai mare pentru gripă, IACRS și pneumonii este la grupa de vârstă 15-49 de ani. În intervalul de timp menționat au fost raportate trei decese, toate prin pneumonie și toate la grupa de vârstă peste 65 de ani.

De asemenea, în săptămâna 02.01.2023 – 08.01.2023 au fost raportate 417 internări (cu 102 mai multe față de săptămâna anterioară), reprezentând 4,45 la sută din numărul total de cazuri: IACRS (infecții virale ale căilor respiratorii superioare) – 162 de internări, pneumonii – 109 internări, gripe – 146 de internări”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

Ce recomandări are DSP pentru ieșeni în sezonul rece

Pentru limitarea extinderii infecțiilor respiratorii acute, DSP Iași recomandă evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor în spații deschise și expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea, se recomandă ca îmbrăcămintea să fie adecvată sezonului rece, de preferat bluze mai subțiri, dar mai multe, precum și folosirea mijloacelor de protecție adecvate: căciuli, mănuși, fulare și încălțăminte potrivită.

Se va acorda o atenție specială copiilor, evitându-se situațiile în care sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau cele în care sunt transportați pe distanțe lungi, în vehicule, fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. De asemenea, se recomandă consumul de alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, precum ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, nuci, semințe, avocado, fructe, legume și lichide (cu excepția băuturilor alcoolice).

În ceea ce privește persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, este bine să se evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. Printre recomandările DSP Iași se numără și încălzirea corespunzătoare a locuințelor și a spațiilor închise de locuit. În acest sens, se va evita utilizarea instalațiilor improvizate care pot conduce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Se va asigura o bună aerisire a locuințelor, cel puțin o dată pe zi și se va evita supraîncălzirea atmosferei din locuință pentru că șocul termic este mai mare atunci când se iese afară. De asemenea, temperatura trebuie menținută între 18 și 20 de grade Celsius. Se va evita expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături și se vor evita, pe cât posibil, deplasările pe porțiunile acoperite cu gheață.

DSP Iași recomandă evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave. Se recomandă spălarea mâinilor tot timpul, obligatoriu după suflarea nasului și după venirea în contact cu persoanele bolnave. Important de știut este că persoana bolnavă se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită și suficient de încălzită).

În cazul persoanelor care prezintă simptome de gripă și răceală trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului de familie. Persoana bolnavă va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut. De asemenea, se recomandă evitarea vizitării persoanelor bolnave sau suspecte de gripă și menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.

În prima săptămână a anului 2023, la Iași s-a înregistrat o explozie a infecțiilor respiratorii acute. Trebuie precizat că în perioadă 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023 au existat mai puține cazuri de infecții respiratorii acute pentru că au fost zile libere de sărbători.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
S-a pozat fără sutien, în baie! Imaginea provocatoare cu ispita Naba Salem de la Insula Iubirii 2025
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
15 judeţe şi Capitala intră de la 10.00 sub cod roşu de caniculă. Vor fi 43 de grade Celsius la umbră
Playsport.ro
VIDEO Primele imagini cu reîntâlnirea dintre Elena Udrea și Eva Maria. Fetița nu îi mai putea da...
Evz.ro
Trucuri pentru zilele toride. Cum să păstrezi bucătăria răcoroasă în timp ce gătești
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Amenzi mai mari pentru șoferii care depășesc viteza sau trec pe roșu, în Bulgaria. Conducătorii auto pot face acum vinieta şi de o zi, în ţara vecină
Dailybusiness.ro
Activități în București în weekendul 26-27 iulie 2025: concerte, proiecții de film și spectacole de operă
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025