Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a explodat la Iași, în prima săptămână a anului 2023 fiind înregistrate 7.404 cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 1.681 de persoane cu pneumonie și 269 de cazuri de gripă. Din cele 269 de persoane infectate cu virusul gripal, 146 au necesitat spitalizare, restul urmând tratamentul specific la domiciliul
Cea mai bună metodă de protecție împotriva gripei este vaccinul antigripal. De la începutul lunii octombrie 2022 și până marți, 10 ianuarie 2023, 73.900 de persoane din județul Iași s-au vaccinat. În ultima săptămână, 746 de ieșeni s-au imunizat împotriva gripei sezoniere. Trebuie specificat că, pentru sezonul rece 2022-2023, Direcția de Sănătate Publică Iași a înregistrat 87.573 de persoane considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire și care doresc să se vaccineze antigripal, iar 77.645 de doze de vaccin antigripal au fost repartizate, până în prezent, Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.
Explozie a infecțiilor respiratorii acute la Iași!
În perioada 2 ianuarie 2023 – 8 ianuarie 2023, pe cuprinsul județului Iași au fost înregistrate 9.354 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 59,53 la sută mai multe față de intervalul 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, când au fost înregistrate 3.786 cazuri de infecții respiratorii acute.
„Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, în săptămâna 02.01.2023 – 08.01.2023 s-au înregistrat 9.354 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 59,53 la sută mai multe față de săptămâna anterioară. 7.404 sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 1.681 sunt pneumonii și 269 sunt cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă.
Din totalul cazurilor de gripă, sunt internate 146 de persoane, restul efectuând tratament la domiciliu. Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidența cea mai mare pentru gripă, IACRS și pneumonii este la grupa de vârstă 15-49 de ani. În intervalul de timp menționat au fost raportate trei decese, toate prin pneumonie și toate la grupa de vârstă peste 65 de ani.
De asemenea, în săptămâna 02.01.2023 – 08.01.2023 au fost raportate 417 internări (cu 102 mai multe față de săptămâna anterioară), reprezentând 4,45 la sută din numărul total de cazuri: IACRS (infecții virale ale căilor respiratorii superioare) – 162 de internări, pneumonii – 109 internări, gripe – 146 de internări”, au transmis reprezentanții DSP Iași.
Ce recomandări are DSP pentru ieșeni în sezonul rece
Pentru limitarea extinderii infecțiilor respiratorii acute, DSP Iași recomandă evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor în spații deschise și expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea, se recomandă ca îmbrăcămintea să fie adecvată sezonului rece, de preferat bluze mai subțiri, dar mai multe, precum și folosirea mijloacelor de protecție adecvate: căciuli, mănuși, fulare și încălțăminte potrivită.
Se va acorda o atenție specială copiilor, evitându-se situațiile în care sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau cele în care sunt transportați pe distanțe lungi, în vehicule, fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. De asemenea, se recomandă consumul de alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, precum ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, nuci, semințe, avocado, fructe, legume și lichide (cu excepția băuturilor alcoolice).
În ceea ce privește persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, este bine să se evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. Printre recomandările DSP Iași se numără și încălzirea corespunzătoare a locuințelor și a spațiilor închise de locuit. În acest sens, se va evita utilizarea instalațiilor improvizate care pot conduce la intoxicații cu monoxid de carbon.
Se va asigura o bună aerisire a locuințelor, cel puțin o dată pe zi și se va evita supraîncălzirea atmosferei din locuință pentru că șocul termic este mai mare atunci când se iese afară. De asemenea, temperatura trebuie menținută între 18 și 20 de grade Celsius. Se va evita expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături și se vor evita, pe cât posibil, deplasările pe porțiunile acoperite cu gheață.
DSP Iași recomandă evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave. Se recomandă spălarea mâinilor tot timpul, obligatoriu după suflarea nasului și după venirea în contact cu persoanele bolnave. Important de știut este că persoana bolnavă se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită și suficient de încălzită).
În cazul persoanelor care prezintă simptome de gripă și răceală trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului de familie. Persoana bolnavă va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut. De asemenea, se recomandă evitarea vizitării persoanelor bolnave sau suspecte de gripă și menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
În prima săptămână a anului 2023, la Iași s-a înregistrat o explozie a infecțiilor respiratorii acute. Trebuie precizat că în perioadă 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023 au existat mai puține cazuri de infecții respiratorii acute pentru că au fost zile libere de sărbători.