Prima pagină » Turism » Destinatii montane » Exploreaza parcurile nationale Muntii Maramuresului si Muntii Rodnei, atractia amatorilor de drumetii – FOTO

Exploreaza parcurile nationale Muntii Maramuresului si Muntii Rodnei, atractia amatorilor de drumetii – FOTO

18 dec. 2014, 09:10,
BZI.ro, în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:32063;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Judetul Maramures detine o suprafata forestiera de aproape 260.000 de hectare, din care peste 100.000 de hectare o reprezinta parcurile naturale si rezervatiile menite a proteja flora si fauna alpina.
Parcul National Muntii Rodnei si Parcul Natural Muntii Maramuresului sunt doua dintre atractiile turistilor romani care indeosebi pe timpul verii strabat potecile muntilor pentru a ajunge la inaltimi de peste 2.000 de metri, admirand peisajul mirific, iar cei mai norocosi au parte de intalniri, chiar si de la mare distanta, cu caprele negre, renumite pentru dibacia lor de a se catara in cautarea hranei pe cele mai inalte stanci.
„Turistii care se incumeta sa urce pe munte sunt atrasi de salbaticia zonei, dificultatea traseelor si de posibilitatea de a ajunge la inaltimi de peste 2.000 de metri, unde vremea se schimba destul de repede din cauza curentilor de aer puternici. Cei mai norocosi ar putea sa se bucure, daca vizibilitatea atmosferica e buna, de intalnirea cu ciopoarele de capre negre aflate in cautarea hranei pe stancarii. Asta e doar o chestiune de noroc pentru ca sunt greu de intalnit si si mai greu de fotografiat’, spune directorul Parcului Natural Muntii Maramuresului, Catalina Bogdan.
Parcul National Muntii Rodnei se intinde pe o suprafata ce depaseste 46.000 de ha in zona alpina de la interferenta judetelor Maramures, Suceava si Bistrita Nasaud. Marea majoritate a traseelor alpine frecventate de turistii romani si straini au ca punct de plecare orasul Borsa. De altfel, in Borsa turistii gasesc multiple posibilitati de cazare la hoteluri, moteluri si pensiuni, iar pe durata sezonului rece, pasionatii de schi isi pot incerca indemanarea pe cele cinci partii de schi din apropierea statiunii montane Borsa.
Din Borsa se poate ajunge in Parcul Natural Muntii Rodnei plecand pe traseul Iezerul Pietrosului (660-950 metri), marcaj cu banda albastra pana in varful Pietrosul Rodnei ( 2.303 metri, altitudine) sau pe variantele Borsa-Taurile Buhaescu; Borsa-Repedea-Buhaescu-Taul Tarnita la Cruce sau Taurile Buhaiescu; Poiana Borsa-vf. Negoiescu—aldarea Puzdrele de unde traseul se poate imparti pe mai multe variante in functie de timp calculat de turist, starea vremii si dotarea de escalada: Vf. Laptelui, Ariesul Mare, Puzdre sau Taurile Cimpoiesei, Curmatura Galatiului, Saua si varful Gargalu; Borsa Fantana—varf Zanoaga-Cascada Cailor-Saua Stiol-Taul Stiol-Iezerul-Izvorul Bistritei Aurii. 
Administratorii parcului sustin ca timpul pentru cea mai buna iesire pe munte e luna iunie, anotimp in care se pot admira in adevarata lor splendoare campurile inflorite cu bujor de munte, gentiana, ochiul gainii si scanteiutele. Unele specii de bujor pot fi intalnite si in apropierea Lacurilor Iezerului si Taurilor Buhaiescu.
De asemenea, in interiorul parcului, pe o suprafata de aproape 3.300 hectare in jurul versantului Pietrosul Rodnei (2.303 metri altitudine), functioneaza rezervatia stiintifica avand acelasi nume.
O alta rezervatie care se intinde doar pe 50 hectare este Piatra Rea, cunoscuta intre montaniarzi pentru valcelele de un pitoresc aparte, braurile si repezisurile ce se intind pana-n vecinatatea flancului stang a varfului Piatra Rosie.
Parcul National Muntii Rodnei se desfasoara intr-un peisaj de o frumusete ametitoare ce prezinta urme ale glaciatiei, cu vai specifice, lacuri si caldari glaciare, povarnisuri, repezi, culmi prapastioase si cascade formate la inaltimi de aproape 1.000 de metri. Parcul a purtat initial numele de rezervatie naturala si a fost infiintat in anul 1932, la momentul primilor pasi intreprinsi de Romania pentru ocrotirea mediului ambiant. 

Vezi si Care sunt cele mai intinse zone de schi din Europa
 

Specialistii au catalogat sute de specii de flora, unele rarisime, printre care se afla si gusa porumbelului, garofita rodniana, clopotelul, ghintura, floarea de colt, crucea pamantului, floarea de smardar, dar si o gama variata de specii de muschi ce pot fi intalnite numai in tara noastra. Floarea de colt ce poate fi intalnita la altitudini de peste 1.500 de metri a fost declarata monument al naturii si e ocrotita prin lege.
Rezervatia nationala Muntii Rodnei este renumita pentru cele aproape 400 de capre negre care se presupune ca traiesc pe munte si sunt vazute sau fotografiate de turisti cu totul intamplator. Primele efective de capre negre — 200 de exemplare, au populat parcul intre anii 1964-1970, materialul biologic fiind adus de silvicultori printr-un program national din Muntii Retezat, Bucegi si Piatra Craiului. De-a lungul zecilor de ani, colonia de capre negre a crescut, iar aclimatizarea a fost una benefica.
Din nefericire, politistii au constat ca braconierii vaneaza caprele pentru calitatea carnii, insa operatiunile sunt rare din cauza conditiilor dificile, obstacolelor naturale si vremii capricioase la mare altitudine.
In anul 1973, silvicultorii vor mai coloniza spatiul parcului si cu 13 exemplare de marmote aduse din Muntii Alpi. Printre speciile rare intalnite pe arealul parcului se mai afla ursul brun, rasul — pisica de munte, cocosul de mesteacan, acvila de stanca, cocosul de munte, cerbul carpatin si foarte des intalnita de turisti in zilele calduroase de vara, intinsa pe stanci, e vipera, scrie agerpres.ro.
Tot pe teritoriul parcului functioneaza din anii ’70 una dintre cele mai vechi statii meteorologice din tara, construita intr-o caldare glaciara la 1.830 de metri altitudine, in vecinatatea sudica a Lacului Izer, lac care privit de pe coama versantului prinde conturul hartii Romaniei.

Vezi si Cea mai ozonata statiune din Europa se afla in Romania
 

O alta arie protejata infiintata la inceputul anului 2000 o reprezinta Parcul Natural Muntii Maramuresului, care se intinde pe o suprafata de peste 140.000 de ha de-a lungul granitei romano-ucrainene si include patru rezervatii infiintate pentru ocrotirea faunei si florei montane: rezervatia faunistica de cocos de mesteacan Cornul Nedeii, rezervatia Farcaulacul Vinderel-Mihailec; rezervatia Tomnatic-Sehleanu si rezervatia botanica stancariile Salhoi-Zambroslavele.
Cele mai apreciate de turisti sunt varfurile Mihailecu, Piatra Socolaului si Culmea Rugasului, care impresioneaza prin originea vulcanica si varfurile aproape golase. Toate trasele turistice sunt deschise indiferent de anotimp, insa politia de frontiera din comuna Poienile de sub Munte nu incurajeaza pasionatii muntelui sa urce pe timpul iernii din cauza producerii avalanselor si animalelor salbatice aflate in cautare de hrana mai ales in iernile lungi.
Cele doua parcuri — Muntii Rodnei si Maramuresului — se bucura de o larga apreciere atat in randul cercetatorilor, cat si printre iubitorii muntelui, desi in zonele aflate in vecinatatea acestora au fost taiate mii de hectare de padure in ultimii 25 de ani, fara a se mai planta in loc alte specii de conifere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
20 iulie 2024
20 iulie 2024