Explicații penibile pentru Maricel Popa și Camelia Gavrilă după ce au încercat să facă un tur electoral la deschiderea școlilor
Explicații penibile pentru Maricel Popa și Camelia Gavrilă după ce au încercat să facă un tur electoral la deschiderea școlilor. PSD Iași face mai multe precizări cu privire la deschiderea noului an școlar în județul Iași:
„În acest context,trebuie să existe o colaborare concretă, un parteneriat autentic între toți decidenții din administrația locală și județeană, astfel încât copiii noștri să desfășoare orele de curs în mod normal.
Astfel, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași și Camelia Gavrilă, vicepreședintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din cadrul Camerei Deputaților intenționau să verifice respectarea măsurilor de siguranță din cadrul unor școli și licee din municipiul și județul Iași, precum și modul în care sunt pregătite unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea într-unul din cele trei scenarii (verde, galben, roșu)“, se arată, printre altele, în comunicatul PSD.
Explicații penibile pentru Maricel Popa și Camelia Gavrilă după ce au încercat să facă un tur electoral la deschiderea școlilor
„Nu s-a pus niciun moment problema participării reprezentanților social-democrați la vreo manifestare festivă sau organizarea unui eveniment în contradicție cu prevederile legale“, se arată în comunicatul PSD, în condițiile în care anunțaseră participarea la festivități de deschidere a anului școlar la mai multe școli.
Voiau să se plimbă electoral la începerea anului școlar, deși festivitățile sunt interzise
Începutul de an școlar, în condiții de pandemie, este unul mai puțin festiv în care elevii nu au voie să aducă nici măcar flori profesorilor, iar părinții nu au voie în curtea școlii. Cu toate acestea, politicul se lasă greu convins să respecte legile de siguranță.
Astfel, pe 14 septembrie Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași și Camelia Gavrila, vicepreședinte Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, ambii reprezentanți PSD, voiau să meargă în trei școli.
Programul prevăzut era următorul:
– ora 9.00 Liceul de Informatică Iași;
– ora 10.00 Grădinița cu Program Prelungit PP 14 din Păcurari;
– ora 11.00 Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Dancu, comuna Holboca.
Potrivit scenariului galben în care se află toate unitățile școlare, adică toate din Municipiul Iași, pot organiza festivități doar la nivelul clasei sau grupei de elevi, cu păstrarea distanțării fizice, conform mențiunii reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Ce scenarii vor aplica unitățile de învățământ
Pentru localitățile unde rata incidenței este sub 1/1000 de locuitori se poate opta între scenariul 1 sau scenariul 2.
Pentru localitățile unde rata este intre 1 și 3 la 1000 de locuitori se alege scenariul 2.
Pentru localitățile unde rata depășește 3 la 1000 de locuitori se alege scenariul 3.
„Pe baza situației în discuție noi avem astăzi un număr de 84 de unități administrativ teritoriale (UAT) în care școlile au putut opta între scenariul 1 și scenariul 2, avem 13 UAT-uri în care se va aplica scenariul 2 și un singur UAT în care se aplică scenariul 3 (Bivolari).
În urma hotărârii de astăzi, 353 de unități încep pe scenariul verde, 242 pe galben și 7 pe roșu.
Prin ordin de prefect am inițiat constituirea unor echipe mixte, formate din reprezentanți ai ISJ, Instituției Prefectului, DSP și ISU care fac verificări la unitățile școlare. Verificările se fac începând de pe 07 septembrie și au în primul rând rol de îndrumare a școlilor privitor la măsurile pe care trebuie să le ia pentru derularea activității în siguranță. Totodată, fiecărui angajat din prefectură i s-a repartizat una sau două comune, de care va răspunde în perioada următoare, va ține legătura cu primăriile și cu directorii de școli”, a declarat prefectul Marian Grigoraș.