Local

Incredibil! Maricel Popa și Camelia Gavrilă nu respectă nicio regulă! Se plimbă electoral la începerea anului școlar, deși festivitățile sunt interzise

Publicat: 13 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Incredibil! Maricel Popa și Camelia Gavrilă nu respectă nicio regulă! Se plimbă electoral la începerea anului școlar, deși festivitățile sunt interzise.

Începutul de an școlar, în condiții de pandemie, este unul mai puțin festiv în care elevii nu au voie să aducă nici măcar flori profesorilor, iar părinții nu au voie în curtea școlii. Cu toate acestea, politicul se lasă greu convins să respecte legile de siguranță.

Astfel, pe 14 septembrie Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași și Camelia Gavrila, vicepreședinte Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, ambii reprezentanți PSD, vor merge în trei școli.

Programul este următorul:

– ora 9.00 Liceul de Informatică Iași;

– ora 10.00 Grădinița cu Program Prelungit PP 14 din Păcurari;

– ora 11.00 Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Dancu, comuna Holboca.

Incredibil! Maricel Popa și Camelia Gavrilă nu respectă nicio regulă! Se plimbă electoral la începerea anului școlar, deși festivitățile sunt interzise

Potrivit scenariului galben în care se află toate unitățile școlare, adică toate din Municipiul Iași, pot organiza festivități doar la nivelul clasei sau grupei de elevi, cu păstrarea distanțării fizice, conform mențiunii reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Ce scenarii vor aplica unitățile de învățământ

Pentru localitățile unde rata incidenței este sub 1/1000 de locuitori se poate opta între scenariul 1 sau scenariul 2.

Pentru localitățile unde rata este intre 1 și 3 la 1000 de locuitori se alege scenariul 2.

Pentru localitățile unde rata depășește 3 la 1000 de locuitori se alege scenariul 3.

„Pe baza situației în discuție noi avem astăzi un număr de 84 de unități administrativ teritoriale (UAT) în care școlile au putut opta între scenariul 1 și scenariul 2, avem 13 UAT-uri în care se va aplica scenariul 2 și un singur UAT în care se aplică scenariul 3 (Bivolari).

În urma hotărârii de astăzi, 353 de unități încep pe scenariul verde, 242 pe galben și 7 pe roșu.

Prin ordin de prefect am inițiat constituirea unor echipe mixte, formate din reprezentanți ai ISJ, Instituției Prefectului, DSP și ISU care fac verificări la unitățile școlare. Verificările se fac începând de pe 07 septembrie și au în primul rând rol de îndrumare a școlilor privitor la măsurile pe care trebuie să le ia pentru derularea activității în siguranță. Totodată, fiecărui angajat din prefectură i s-a repartizat una sau două comune, de care va răspunde în perioada următoare, va ține legătura cu primăriile și cu directorii de școli”, a declarat prefectul Marian Grigoraș.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a aprobat scenariile de funcționare și organizare propuse de școli

În conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi al Ministerului Sănătăţii nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2, Inspectoratul Școlar Județean Iași a transmis, luni 7 septembrie, către unitățile administrativ teritoriale situaţia epidemiologică primită de la DSP.

Consiliile de Administrație ale unităților școlare au înaintat spre aprobarea ISJ Iași, propunerile de scenarii de organizare și funcționare, prin raportare la criteriul epidemiologic (rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori) și la infrastructura și resursele existente în fiecare unitate.

Propunerile Consiliilor de Administrație cu privire la scenariul de organizare şi desfăşurare a cursurilor, realizate conform prevederilor art.3, alin. 1 din Ordinul nr. 5487/1494/2020, au fost trimise apoi, spre avizare, Direcției de Sănătate Publică Iași.

După avizarea de către ISJ Iași și DSP Iași, propunerile Consiliilor de Administrație cu privire la scenariul de organizare şi desfăşurare a cursurilor au fost înaintate spre aprobare Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași.

Câte școli sunt în fiecare scenariu

Din totalul celor 602 de școli cu personalitate juridică și structuri, 353 de școli sunt în scenariul verde-59,63%, 242 de școli sunt în scenariul galben -39,86% și 7 școli sunt în scenariul roșu -1,16%.

Hotărârea CJSU Iași privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ din județul Iași va fi comunicată astăzi tuturor școlilor de către ISJ Iași, astfel încâtfiecare unitate de învățământ să poată anunța elevii și părinții acestora cu privire la organizarea începerii noului an școlar.

De precizat este faptul că hotărârea CJSU este raportată la perioada 14-20 septembrie, în conformitate cu Ordinul nr. 5487/1494/2020, CJSU va actualiza săptămânal hotărârile, în funcție de situația epidemiologică.

Totodată, astăzi au avut loc ședințe operative de lucru cu toți directorii unităților de învățământ  având ca temă identificarea problemelor încă existente, dar și a soluțiilor posibile, prezentarea exemplelor de bune practici, organizarea școlilor pentru deschiderea noului an școlar începând cu 14 septembrie.

Adauga un comentariu