Prima pagină » Actualitate » Explicația dată de organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris după ce au jignit milioane de creștini în ceremonia de deschidere

Explicația dată de organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris după ce au jignit milioane de creștini în ceremonia de deschidere

29 iul. 2024, 11:00,
BZI.ro, în Actualitate

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris au prezentat scuze comunității creștine după ce un segment al ceremoniei de deschidere a fost criticat pentru că ar fi parodiat pictura „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci într-un stil LGBT, potrivit Agerpres.

Această reprezentare a scenei iconice cu ultima cină a lui Hristos include apostoli întruchipați de personaje travestite. Biserica Catolică franceză, alături de alte voci critice, a condamnat această imagine, considerând-o o batjocură la adresa creștinismului.

„Nu am avut niciodată intenția de a ofensa vreun grup religios,” a declarat Anne Descamps, directoarea de comunicare a Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice, într-o conferință de presă. Ea a subliniat că scopul ceremoniei de deschidere a fost de a celebra toleranța și diversitatea comunității.

„Credem că am reușit acest lucru. Ne pare foarte rău dacă unii oameni s-au simțit ofensați,” a adăugat ea.

Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei, a negat că s-ar fi inspirat din pictura „Cina cea de Taină”.

„Nu aceasta a fost sursa mea de inspirație,” a afirmat el.

„Nu am intenționat niciodată să batjocoresc sau să denigrez pe nimeni. Am dorit să creez o ceremonie care să repare și să reconcilieze. Am vrut să subliniem importanța diversității, ceea ce înseamnă să fim împreună. Dorința noastră a fost să includem pe toată lumea, nimic mai mult,” a explicat Jolly.

Prima companie care și-a retras publicitatea de la Jocurile Olimpice de la Paris

Compania de telecomunicații și tehnologie C Spire, cu sediul în Mississippi, a anunțat retragerea tuturor reclamelor sale legate de Jocurile Olimpice de la Paris, în urma controverselor generate de ceremonia de deschidere.

Suzy Hays, președintele și CEO-ul C Spire, a declarat într-un comunicat oficial că, deși compania sprijină sportivii care au depus mult efort pentru a participa la Jocurile Olimpice, nu dorește să fie asociată cu ceea ce consideră a fi o batjocorire a momentului sacru reprezentat de „Cina cea de Taină”. În consecință, C Spire a decis să își retragă reclamele de la Jocurile Olimpice.

Ceremonia de deschidere de la Paris a fost unică, deoarece delegațiile nu au defilat pe stadion, ci au fost transportate de bărci pe fluviul Sena. Evenimentul a inclus muzică de calitate, dansuri și spectacole impresionante de focuri de artificii și jocuri de lumini.

Cu toate acestea, spectacolul avangardist conceput de Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei, nu a fost apreciat de toți. Multe persoane au considerat că prezența femeilor cu barbă, travestiților și sexualizarea excesivă reprezintă o propagandă LGBTQ nepotrivită pentru un eveniment sportiv de asemenea anvergură.

Una dintre imagini a stârnit controverse majore în Franța, deoarece mulți au observat asemănări cu pictura „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci, considerând că parodiază sacralitatea acestui moment important pentru creștini, prin înlocuirea personajelor istorice cu unele din universul LGBTQ. În plus, pe rețelele sociale au apărut acuzații că unele scene ar încerca să normalizeze sexul în grup, satanismul și pedofilia.

În Franța, catolicii constituie 47% din cei care se declară credincioși, iar creștinii reprezintă peste 50% din populație, în timp ce ateii, agnosticii și raționaliștii reprezintă 33%. Liderii religioși ai creștinilor (2,4 miliarde de persoane) și musulmanilor (1,9 miliarde de persoane) consideră în continuare homosexualitatea un păcat capital, în ciuda progreselor realizate de organizațiile pentru drepturile minorităților sexuale în America de Nord și Europa de Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *