Prima pagină » Actualitate » Expertul american Moncef Slaoui nu este convins că noua tulpină de COVID este mai contagioasă

Expertul american Moncef Slaoui nu este convins că noua tulpină de COVID este mai contagioasă

22 dec. 2020, 13:47,
BZI.ro, în Actualitate

Moncef Slaoui, consilierul principal al programului guvernamental de vaccinare din SUA, nu este convins deocamdată că că noua tulpină de COVID este mai contagioasă decât celelalte.

Expertul american a început să studieze noua mutaţie a COVID-19 înregistrată mai ales în Regatul Unit, dar deocandată nu a găsit vreo dovadă privind contagiozitatea noii tulpini descoperite în Marea Britanie.

„Nu există nicio dovadă tangibilă că acest coronavirus este într-adevăr mai contagios, dar sunt dovezi clare că este mai răspândit în rândul populaţiei”, a declarat Moncef Slaoui.

Moncef Slaoui: „Există posibilitatea ca mutaţia să se fi răspândit de mult timp în ţară“

Consilierul principal al programului guvernamental de vaccinare din SUA susține că este posibil ca mutaţia să se fi răspândit de mult timp în ţară, iar oamenii de ştiinţă nu au căutat-o până în prezent.

„Există posibilitatea ca mutaţia să se fi răspândit de mult timp în ţară, iar oamenii de ştiinţă nu au căutat-o până în prezent. Astfel că au creat impresia că este o explozie a numărului de cazuri atunci când au făcut-o. Nu ştim încă. Ceea ce este clar este că nu este mai patogen. Institutele naţionale de sănătate din SUA (NIH) sunt pe punctul de a studia această nouă tulpină în laborator pentru a stabili dacă anticorpii eficienţi contra celei mai comune mutaţii a SARS-CoV-2 rămân eficienţi împotriva ei, „ceea ce va fi foarte probabil concluzia lor”, a menționat Moncef Slaoui.

„Anticorpii produşi de vaccinuri ar putea rămâne eficienţi“

Expertul american consideră că anticorpii produşi de vaccinuri ar putea rămâne eficienţi, probabilitatea ca o simplă mutaţie a virusului să afecteze fiind foarte slabă.

„Testele, care vor fi efectuate cu anticorpi prelevaţi de la bolnavi vindecaţi de COVID-19, anticorpi provocaţi de vaccinuri şi anticorpi sintetici, vor dura mai multe săptămâni. Anticorpii produşi de vaccinuri ar putea rămâne eficienţi, deoarece sunt concepuţi pentru a se fixa pe mai multe zone ale unei spicule a coronavirusului, acel vârf recunoscut care se află pe suprafaţa sa şi îi permite să se ataşeze de celulele umane pentru a le penetra.

Probabilitatea ca o simplă mutaţie a virusului să afecteze toate aceste zone este foarte slabă. Nu este imposibil însă de exclus ca, într-o zi, undeva, un virus să reuşească să scape răspunsului protector provocat de vaccin şi din acest motiv trebuie să rămânem vigilenţi”, a mai spus expertul american.

Alexandru Rafila, despre noua tulpină de COVID-19: „Teoretic, vaccinurile anti-COVID-19 vor acționa și împotriva noii tulpini“

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că noua tulpină de coronavirus, identificată în Marea Britanie și care ar crește infecțiozitatea cu circa 70%, poate fi detectată de testarea PCR atunci când este întâlnită. Profesorul a precizat că vaccinurile ar trebui să acționeze împotriva acesteia, cel puțin „teoretic”.

„Dacă s-a identificat, se poate și izola. Nu e o tulpină neapărat nou, ea circulă începând din data de 20 septembrie, când a fost primul pacient diagnosticat și identificat, astfel încât în momentul de față se cunoaște destul de bine această tulpină.

Rămâne de văzut dacă campania de vaccinare va fi suficient de rapidă, încât să oprească transmiterea excesivă. Pentru că, până la urmă, asta este problema”, a declarat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *