Prima pagină » Actualitate » Experții în sănătate anunță că în anul 2022 pandemia ar putea fi controlată. Maria Kerkhove: „2022 este punctul în care vom controla acest virus”
Experții în sănătate anunță că în anul 2022 pandemia ar putea fi controlată. Maria Kerkhove: „2022 este punctul în care vom controla acest virus”

Experții în sănătate anunță că în anul 2022 pandemia ar putea fi controlată. Maria Kerkhove: „2022 este punctul în care vom controla acest virus”

04 nov. 2021, 15:30,
Roxana Butuc în Actualitate

Organizația Mondială a Sănătății a anunță că încep să se vadă beneficiile măsurilor de protecție adoptate, valurile de infectare cu variante Delta începând să se atenueze în mai multe țări. Aceștia spun că dacă lucrurile continuă să evolueze în acest sens, în anul 2022, pandemia ar putea fi controlată până la încercarea de a fi eliminată.

Cu toate astea, experții nu elimină posibilitatea de a fi necesar imunizarea completă întrucât există șansa de apariție a unor noi mutații ale virusului declanșate de la persoanele infectate și nevaccinate.

OMS cred că în anul 2022 pandemia ar putea fi controlată

Specialiștii în sănătate declară faptul că în momentul actual se așteaptă ca țările unde vaccinarea și imunitatea naturală au o rată mare, au și șanse mari să iasă din pandemie. Printre acestea regăsindu-se SUA, Marea Britanie, Portugalia și India. Cu toate că se crede că anul 2022 ar putea însemna sfârșitul pandemiei, totuși aceștia au spus faptul că trebuie să rămânem în alertă, întrucât acest virus este foarte imprevizibil.

„Credem că între acest moment și sfârșitul lui 2022 este punctul în care vom controla acest virus…când vom putea reduce semnificativ boala severă și moartea”, a afirmat epidemiologul Maria Van Kerkhove.

Viziunea experților este că dacă se menține ritmul actual, până la sfârșitul 2022,  peste 70% din populația lumii să fie imunizată.

„Dacă ajungem la acea țintă, vom fi într-o situație epidemiologică foarte foarte diferită”, a mai spus Van Kerkhove.

Specialiștii spun că vaccinul ține oamenii în afara spitalelor

Cu toate astea, cei de la OMS se tem ca unele țări să nu renunțe prea repede la unele restricții, însă chiar și așa cifrele arată că vaccinul anti-Covid-19 reușește să țină la distanță de spitale, pe cei imunizați.  Însă unii experți precizează că noul coronavirus ar putea în curând să se comporte precum pojarul, unde focarele apar doar în zonele în care rata de vaccinare este scăzută.

Alți experți declară că acest virus ar putea deveni mai mult o boală sezonieră, precum este gripa, fiind mai puțin ucigaș și afectând mai mult copiii, însă până acolo ar putea trece chiar decenii. Mai mult decât atât, ceea ce se știe  este că virusul va continua să aibă mutații, necesitând doză booster anuală.

„Tranziția va fi diferită în fiecare loc din cauză că va fi condusă de cantitatea de imunitate din populație, obținută în urma infectării naturale și, desigur, distribuția vaccinului, care este variabilă…de la regiune la regiune, de la țară la țară”, a declarat Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Școala T.H. Chan pentru Sănătate Publică de la Harvard.

Director executiv al Coaliției pentru Inovare în Pregătirea Epidemică, Richard Hatchett, a declarat faptul că lumea rămâne încă vulnerabilă în fața acestui virus atâta timp cât doar unele țări au ales să se protejeze cu vaccinul anti-COVID-19.

„Ceea ce mă ține treaz noaptea referitor la Covid este grija că am putea avea variante care evită vaccinurile noastre și evită imunitatea din infectările anterioare. Asta ar fi ca o nouă pandemie Covid care apare în timp ce noi suntem încă în cea veche”, avertizează Hatchett.

Marea Britanie este prima țară care va folosi pastilele anti-COVID-19 Lagevrio

Marea Britanie este prima țară din lume care a autorizat folosirea pastilelor anti-COVID-19, create de compania Merck, ce vor putea fi administrate imediat după primul rezultat pozitiv al unui test, minim cinci zile de la apariția simptomelor. Acesta este considerat primul tratament antiviral oral eficient împotriva noului coronavirus.

Pandemia de COVID-19 a provocat peste 4,96 milioane de decese de la momentul la care virusul a fost detectat în China, la sfârşitul anului 2019, potrivit unui bilanţ AFP realizat din surse oficiale. În total, au fost identificate peste 244 de milioane de cazuri. De-a lungul pandemiei, virusul a dezvoltat mai mult tulpine, printre care și tulpina Delta AY.4.2  care au mărit agresivitatea pandemiei de COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024