Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Experți: imunitatea turmei este o abordare „periculoasă” și „defectuoasă”
Experți: imunitatea turmei este o abordare

Experți: imunitatea turmei este o abordare „periculoasă” și „defectuoasă”

15 oct. 2020, 22:31,
în Sanatate

Ideea utilizării imunității turmei pentru a gestiona pandemia COVID-19 – permițând persoanelor cu risc scăzut să dobândească infecția în mod natural pe măsură ce își reiau viața normală – este o abordare periculoasă” și „defectuoasă”, potrivit unei noi scrisori semnate de 80 de cercetători internaționali.

Scrisoarea, publicată miercuri, 14 octombrie, în revista The Lancet, pare a fi un răspuns la declarația Great Barrington, o propunere publicată la începutul acestei luni de trei cercetători care solicită încetarea restricțiilor COVID-19 în favoarea unei strategii a imunității de turma. O astfel de strategie, spune declarația, ar implica permisiunea persoanelor tinere și sănătoase de a reveni la viața lor normală și de a construi imunitate la virus, protejând în același timp populațiile vulnerabile.

Declarația Marelui Barrington ar fi fost semnată de zeci de mii de experți și practicanți medicali, precum și de membri ai publicului larg; cu toate acestea, documentul a strâns mai multe controverse săptămâna trecută, când s-a descoperit că multe semnături erau false, potrivit The Guardian.

Noua scrisoare, numită Memorandumul John Snow, după ce pionierul epidemiolog John Snow, care a legat mai întâi un focar de holeră londonez de o pompă de apă contaminată, numește acest concept de imunitate a turmei „o eroare periculoasă neacceptată de dovezi științifice”. Dovezile arată că nu este posibil să se limiteze focarele necontrolate de COVID-19 la anumite sectoare ale societății, potrivit autorilor, care includ experți în sănătate publică, epidemiologie, virologie, boli infecțioase și alte domenii științifice.

„Transmiterea necontrolată la persoanele mai tinere riscă morbiditate și mortalitate semnificative în întreaga populație”, au scris ei.

De ce imunitatea turmei este o abordare „periculoasă” și „defectuoasă”?

Mai mult, înțelegerea persoanelor vulnerabile la COVID-19 este complexă și chiar și persoanele tinere și aparent sănătoase au dezvoltat simptome de lungă durată după infecția cu COVID-19, cunoscute sub numele de „COVID lung”, au spus autorii.

În plus, nu există dovezi solide că oamenii dezvoltă imunitate durabilă după infecția naturală cu COVID-19. Așadar, a permite mai multor oameni să facă boala „nu ar pune capăt pandemiei COVID-19, ci ar duce la epidemii recurente” și „va pune o povară inacceptabilă asupra economiei și a lucrătorilor din domeniul sănătății”.

Întrucât Statele Unite și Europa se confruntă cu un al doilea val de cazuri COVID-19, „este esențial să acționăm decisiv și urgent”, susține memorandumul.

Pe termen scurt, restricțiile vor fi probabil necesare pentru a reduce transmisia și pentru a oferi țărilor timp pentru a remedia „sistemele de răspuns pandemice ineficiente” pentru a preveni blocările viitoare, potrivit scrisorii.

„Scopul acestor restricții este de a suprima în mod eficient SARS-CoV-2, virusul care cauzează infecțiile cu COVID-19, la niveluri scăzute care permit detectarea rapidă a focarelor localizate și un răspuns rapid, astfel încât viața să poată reveni aproape de normal fără a fi nevoie de restricții generalizate.”

Autorii au menționat că țări precum Japonia, Vietnam și Noua Zeelandă au arătat că este posibilă controlul transmiterii COVID-19 cu tactici corecte de sănătate publică. În aceste țări, viața a revenit aproape la normal.

„Dovezile sunt foarte clare: controlul răspândirii comunitare a COVID-19 este cel mai bun mod de a ne proteja societățile și economiile până când vaccinurile și produsele terapeutice sigure și eficiente ajung sa fie finalizate în următoarele luni”, au concluzionat autorii.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Un copil de doi ani a supravieţuit miraculos după ce a căzut de la etajul 15 al unui zgârie-nori
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Playtech.ro
Călin Georgescu, enervat la culme în secţia de votare! Gestul care l-a făcut să iasă imediat din clădire. Foto
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Atenție la bancomate! Modificări importante din 28 iunie
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CUTREMUR în România! A murit cu o zi înainte de alegeri, iar țara e în doliu
Playtech.ro
De ce are priza trei găuri? Nu este un element de decor
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Durerea Mirabelei Grădinaru. Nimeni nu a știu până acum. Prin ce dramă a trecut partenera lui Nicușor Dan: Cel mai tare m-a afectat
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`