Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a vorbit despre riscurile la care ne supunem dacă amânăm vaccinarea anti-Covid-19. Ioana Stăncel a spus că prin amânarea vaccinării nu vom reuși niciodată să întrerupem transmiterea virusului.
„Eu am văzut dintre cadrele medicale, dintre profesori sau persoane pe care le-am mai întâlnit că zic: Eu nu m-aș vaccina acum, eu aș mai amâna. Dacă toți amânăm, niciodată n-o să se întrerupă transmiterea.”, a declarat Ioana Stăncel.
Expert în sănătate publică: „Răscăm să ajungem pe lista de așteptare a vaccinului anti-COVID-19“
Expertul în sănătate publică a menționat că un al doilea risc la care ne supunem prin amânarea vaccinări ieste să ajungem pe o listă de așteptare fără a mai ști când vom primi vaccinul anti-COVID-19.
„Un alt risc foarte mare este ca noi să nu atingem țelul de vaccinare, procentul din populație și consumarea dozelor așa cum ni le-am planificat. Cei care fac planificarea la nivelul Uniunii Europene sau la nivel global să spună că n-avem nevoie de atât de multe doze și ne amână. Ne pun pe o listă de așteptare și după aceea nu știm când vom mai primi și ce vom mai primi. Interesul e ca acum să le avem, acum să întrerupem transmiterea, acum să ridicăm presiunea de pe sistemul sanitar”, a precizat Ioana Stăncel.
„Tinerii să verifice informațiile și să-i convingă pe cei cu risc să se vaccineze”
În condițiile în care pe internet circulă foarte multe fake news-uri legate de vaccinarea anti-COVID-19, Ioana Stăncel a venit cu o rugăminte la adresa tinerilor. Aceasta le-a cerut să verifice informațiile și să le arate celor vârstnici și persoanelor cu boli cronice din familie beneficiile vaccinării.
„Au capacitatea digitală să verifice și să constate că ceea ce spunem noi privind beneficitatea vaccinului se confirmă. Atunci, să-i convingă pe vârstnicii sau pe persoanele cu boli cronice din familie în așa fel încât să se vaccineze. Persoanele cu boli cronice sau vârstnici poate că oricum n-ar ieși din casă, n-ar interacționa foarte mult, dar faptul că tinerii nu pot să interacționeze pentru că îi expun la risc, oprește interacțiunile umane.
Noi suntem o țară care trăiește din servicii, ne-am intoarce la serviciile turistice, la serviciile de relaxare. Relaxarea face parte din nevoile unei persoane. Până să avem vaccinul, până să înțelegem, nu aveam nicio perspectivă de timp. Acum avem, faptul că nu profităm de ea e pe riscul nostru”, a mai spus Ioana Stăncel.
Valeriu Gheorghiţă: „Vaccinul Moderna anti-COVID-19, în România până pe 15 ianuarie“
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat joi, 7 ianaurie, că vaccinul împotriva COVID-19, produs de Moderna, este aşteptat să ajungă în țara noastră până la jumătatea acestei luni.
„4,3% din cantitate revine României, înseamnă aproximativ 3,5 milioane de doze de la compania Moderna. Dacă se va aproba încă un contract, am putea primi dublu. Chiar din luna ianuarie ne așteptăm să ajungă în România, chiar până la 15 ianuarie ar putea să fie livrată prima tranșă de doze. Este o veste bună, dar numărul de doze este incomparabil mai redus decât cel de la compania BioNTech Pfizer, având în vedere capacitatea de producție și tipul contractului încheiat de Comisia Europeană”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România a precizat că nu sunt diferențe medicale vis-a-vis indicațiile acestor tipuri de vaccinuri, fiind vorba doar de condiţiile de stabilitate, distribuţie şi management al dozelor.