Prima pagină » Local » Experiment de stimulare a precipitațiilor în Iași! O echipă formată din specialiști bulgari și români cu echipamente de ultimă generație face studiu în județ – GALERIE FOTO / VIDEO

Experiment de stimulare a precipitațiilor în Iași! O echipă formată din specialiști bulgari și români cu echipamente de ultimă generație face studiu în județ – GALERIE FOTO / VIDEO

27 apr. 2022, 02:00, 3 ,
Andreea Andrei, în Local

Specialiștii de la Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor Iași, în colaborare cu o echipă de specialiști din Bulgaria, efectuează un experiment de stimulare a precipitațiilor în Iași

Se folosesc două aeronave speciale pentru misiuni aviatice de modificare și stimulare a fenomenelor de precipitații. Cu aceste aeronave se dorește a se face documentarea pentru un proiect pilot, prin care sistemele antigrindină de la Iași să beneficieze și de astfel de echipamente.

Acest experiment de stimulare a precipitațiilor va demonstra nevoia de astfel de echipamente.

Experiment de stimulare a precipitațiilor, în colaborare cu specialiști bulgari

Pentru 10 zile, în Iași, are loc un experiment cu mai multe echipamente aviatice de ultimă generație. Față de rachetele antigrindină, care prin natura lor se pot folosi doar în zonele în care nu este populație sau la altitudini foarte mari, cu ajutorul aeronavelor de stimulare a precipitațiilor, aceste procedee pot fi făcute cu mult mai aproape de orașe, la altitudini mult mai mici.

În cadrul unui experiment similar s-a demonstrat că acest procedeu poate crește cantitatea precipitațiilor existente cu până la 25%.

“În colaborare cu autoritatea aeronautică, am convenit că putem extinde sistemul pentru metoda rachetării până la 250 de puncte, pentru a nu bloca spațiul aerian. În condițiile acestea putem merge la o protecție de 4 milioane de hectare. Cum suprafața agricolă a României este de 10 milioane de hectare, am decis să folosim și alte tehnologii. Printre acestea este și tehnologia aviației, avem prevăzut în legea 173 să achiziționăm 8 aeronave. Pentru acest proces avem nevoie de studii de laborator, pe care le-am făcut, apoi primele experimente. Primul experiment de stimulare a precipitațiilor a fost în zona Dobrogea, unde am crescut precipitațiile de la 0.1 litri pe metru pătrat la 10 litri pe metru pătrat. Experimentul din zona Moldovei este cel de acum, în colaborare internațională, prin care am primit două avioane din Bulgaria. Avem fondurile necesare pentru studiile de fezabilitate, pentru a înființa cele doua unități de creștere a precipitațiilor. Putem folosi această tehnică în mod deosebit pentru creștere a precipitațiilor, dar și pentru a combate fenomenul de grindină din zonele în care avem interdicție de a lansa rachete”, declară Gheorghe Caunei Florescu, președinte al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor.

Ce pot face aceste aeronave?

Cele două aeronave ajunse la Iași pentru experiment au caracteristici speciale pentru a schimba grindina în ploaie. Față de alte aeronave, care evită norii grei, acestea trebuie să se apropie pentru a descărca sau aprinde cartușele din dotare care modifică starea norilor.

“Aceste aeronave au două motoare turbo compresoare, pentru a putea dezvolta o putere foarte mare. Au nevoie de aceste motoare deoarece, în mod normal, un avion de linie care se apropie de un sistem noros puternic îl evită. Aceste avioane, prin natura activității, trebuie să se apropie cât mai mult de astfel de nori. Au pe aripi o serie de cartușe, de tip torță, care ard, pe aripă, aproximativ 3 min. Pe partea de jos a fuselajului avem instalate o serie de cartușe ejectabile, acestea se folosesc în momentul în care se face «însămânțarea» norului de deasupra. Acestea se aruncă din partea de deasupra norului și ard în cădere”, a declarat Daniel Florea, director operator în cadrul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină.

Proiectul pilot are ca scop final achiziționarea de echipamente de ultimă generație similare cu cele primite din Bulgaria. Experimentul de stimulare a precipitațiilor este unul necesar pentru bunăstarea agriculturii, cu toate că nu se poate considera că poate înlocui sistemele de irigații.

Comentarii
  • Dorel Ecologul

    Au crescut cantitatea cu 0,1 la 10 l? Bani aruncati in vant, scuze in nori.

  • Dorel Ecologul

    „Insamantam” nori iarna cand erau deja anuntate precipitatii? Imediat ploua iar argintul nu apare in precipitatii? Atunci unde este? El a constituit nucleul de condensare? Atentie, aceste experimente nu sunt corect facute. In urma lor ar trebui publicat un studiu care sa treaca prin peer-review. Altfel e un filmulet SF in care o duduie spune ca nu a fost gasit argint.

  • E bine. Sa uzi un pom cu 100 ml sau o galeata de 10 l apa? Iar Ag. il gasim prin canale. Ne imbogatim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *