Prima pagină » Eveniment-Social » Experiment cultural la Conacul Cantacuzino-Pașcanu, din localitatea Ceplenița, județul Iași! Prima activitate științifică dedicată cercetării patrimoniului arheologic și reședințelor boierești din zona Moldovei!
Experiment cultural la Conacul Cantacuzino-Pașcanu, din localitatea Ceplenița, județul Iași! Prima activitate științifică dedicată cercetării patrimoniului arheologic și reședințelor boierești din zona Moldovei!

Experiment cultural la Conacul Cantacuzino-Pașcanu, din localitatea Ceplenița, județul Iași! Prima activitate științifică dedicată cercetării patrimoniului arheologic și reședințelor boierești din zona Moldovei!

16 iul. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

La Conacul Cantacuzino-Pașcanu, din localitatea Ceplenița, județul Iași, are loc un inedit experiment cultural. Este vorba despre prima activitate științifică dedicată cercetării patrimoniului arheologic și reședințelor boierești din zona Moldovei. Aceasta li se adresează studenților și tinerilor profesioniști cu activitate în domenii precum arhitectură, restaurare, arheologie, patrimoniu cultural, istorie și antropologie, dar și pasionaților de cultură și patrimoniu

Experiment la Conacul Cantacuzino-Pașcanu din localitatea Ceplenița, județul Iași! Este o primă activitate științifică dedicată dedicată cercetării patrimoniului arheologic și reședințelor boierești din zona Moldovei. Evenimentul are loc între 23 august și 5 septembrie 2020. Activitatea de la conacul Cantacuzino-Pașcanu se adresează studenților și tinerilor profesioniști cu activitate în domenii precum arhitectură, restaurare, arheologie, patrimoniu cultural, istorie și antropologie, dar și pasionaților de cultură și patrimoniu.

„Prin organizarea acestei școli, ne propunem să abordăm un caz-tip, reprezentativ pentru un întreg fenomen apărut în ultimii 30 de ani în România: distrugerea conștientă și substanțială a patrimoniului construit, exprimată, din păcate, la nivelul uneia dintre cele mai vulnerabile categorii ale sale, și anume arhitectura rezidențială a categoriilor sociale privilegiate din perioada antebelică.

Activitățile includ cercetarea patrimoniului cultural local, realizarea unei intervenții de urgență la Conacul Cantacuzino-Pașcanu din Ceplenița, județul Iași

Activitățile din cadrul proiectului includ cercetarea patrimoniului cultural local, realizarea unei intervenții de urgență la Conacul Cantacuzino-Pașcanu din Ceplenița, județul Iași. E vorba și de inițierea dialogului dintre specialiști, autorități și comunitate în vederea revitalizării monumentului. Prin formatul atelierelor propuse, promovăm deopotrivă dezbateri teoretice și aplicații practice în compania unor invitați din domeniul patrimoniului și domenii conexe, cu accent pe revitalizarea ruinelor conacelor și pe implicarea actorilor și a comunității în acest proces.

„În cursul celor 2 săptămâni la Ceplenița, vom urmări să disecăm acest fenomen și să identificăm împreună soluții – la toate nivelurile: individual și colectiv, local și național, public sau privat. Vom face acestea apropiindu-ne de monumentul istoric și de comunitatea-gazdă, în dialog cu instituțiile locale, regionale, naționale și prin activități practice alternate cu altele teoretice și cu dezbateri. Împreună cu specialiști din România, vom discuta despre etape de cercetare incipiente desfășurării unor lucrări de restaurare, intervenții de urgență, punerea în valoare a patrimoniului arheologic, restaurarea și reconversia monumentelor istorice și rolul comunității în viața acestora. Vom analiza în detaliu toate monumente istorice din comuna Ceplenița, în cadrul procesului de inventariere al acestora. Și toate acestea vor converge către conacul obiect de cercetare, potențial reprezentativ pentru evoluția arhitecturii civile boierești din Moldova”, arată și cei de la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași.

Istoria zbuciumată de la Conacul Cantacuzino-Pașcanu, din Ceplenița, județul Iași

Conacul Cantacuzino-Pașcanu, din Ceplenița, județul Iași, este o ruină acum. A fost construit de familia vornicului Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche, la începutul secolului al 17-lea. Ansamblul Conacului Cantacuzino-Pașcanu se află pe Lista Monumentelor Istorice (LMI) din județul Iași din anul 2004, având cod LMI IS-II-m-B-04119 și fiind format din 3 obiective: Biserica Sf. Voievozi, datând din 1802 și având codul IS-II-m-B-04119.01; Turnul clopotniță al bisericii, de la începutul secolului al XIX-lea și având codul IS-II-m-B-04119.02; Zidul de incintă, de la începutul secolului al 19-lea și având codul IS-II-m-B-04119.03. După Revoluția din decembrie 1989, Conacul Cantacuzino-Pașcanu de la Ceplenița a fost distrus de localnici. În anul 2000, istoricul Ioan Caproșu, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, afirma că localnicii au furat piatra din zidurile exterioare, întinse pe o lungime de 120 de metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *