Mobilitate Erasmus+, componenta VET, la Școala Profesională Plugari, județul Iași. În perioada 29 mai – 16 iunie 2023, 14 elevi, însoțiți de doi profesori, beneficiază de un stagiu de practică în Spania, în cadrul proiectului Erasmus+ 2022-1-RO01-KA122-VET-000077680 – „Competențe europene pentru integrarea pe piața muncii”. Obiectivul este de a spori capacitatea de inserție profesională a elevilor și a spiritului antreprenorial, cu scopul de a facilita tranziția de la școală la piața muncii, de a realiza o mai bună compatibilitate între competențele acestora și nevoile companiilor
Activitățile de învățare se desfășoară cu sprijinul Organizației intermediare Universal Mobility din Granada, Spania, în trei organizații de primire: Galapagos Bilingue Infantil Montessori, Colegio Ave Maria Casa Madre, Viveros Cambil.
Mobilitate în Spania, prin intermediul Erasmus+
În cadrul mobilității, elevii din cele 3 clase de învățământ profesional, cu sprijinul tutorilor de practică desemnați, își perfecționează abilitățile, competențele și deprinderile specifice specializării de agricultor culturi de câmp, participând la activități de îngrijire a florilor aflate atât în spații protejate, cât și deschise.
Activitățile de învățare alternează cu cele culturale în zonele încărcate de istorie ale regiunii Granada (Strâmtoarea Gibraltar, Caminito del Rey, Peștera Nerja, Cetatea Alhambra). Colaborarea elevilor din județul Iași cu cei din alte țări beneficiare ale programului Erasmus+ (Polonia, Cehia), aflați în stagii de practică similare, contribuie la dezvoltarea competențelor interculturale și lingvistice ale acestora.
Stagiu în Franța pentru elevii Colegiului Național Iași
Un alt stagiu a avut loc în săptămâna 21-28 mai 2023. Este vorba despre a cincea și ultima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ „Reconstructing individual fates in WWI”, la Montreuil-sur-Mer, Franța.
Alături de colegii lor din școlile partenere din Croația, Portugalia, Germania și Franța, cei 7 elevi din Colegiul Național Iași, însoțiți de doi profesori, au aflat despre momentele importante din Primul Război Mondial, care au avut loc pe linia frontului din Franța. Școala gazdă, Lycée Eugène Woillez din Montreuil-sur-Mer, a organizat diverse activități (vizite de studiu, prezentări) prin care participanții au aflat informații importante despre bătăliile decisive de pe frontul de vest (Somme, Aras), despre viața de zi cu zi dusă de soldați în tranșee, dar și despre experiențele de război trăite de familiile lor. Multitudinea monumentelor de comemorare și numărul mare de locuri în care au rămas pentru totdeauna sute de mii de soldați francezi, englezi, australieni, canadieni, germani, indieni, sudafricani, neozeelandezi explică denumirea dată acestui eveninent – Marele Război.
Astfel, participanții la această mobilitate, marca Erasmus+, au reflectat asupra cauzelor și efectelor războiului, devenind mai toleranți și convinși că evenimentele de această natură trebuie evitate.