Prima pagină » Sanatate » Există tratament pentru HPV? Cum previi apariția virusului

Există tratament pentru HPV? Cum previi apariția virusului

22 aug. 2024, 08:56,
în Sanatate

Nu există un tratament pentru HPV care să elimine virusul din organism. În schimb, odată infectat, există metode de tratament ale eventualelor complicații și probleme de sănătate care pot apărea.

Cea mai eficientă cale de a nu te infecta cu acest virus este vaccinarea, care este gratuită pentru fetele cu vârstele cuprinse între 11 și 18 ani. Cea mai bună formă de tratament pentru HPV este prevenția.

Tratament HPV

Nu există un tratament care să elimine virusul din corp, însă există remedii pentru complicațiile care apar în urma infectării. O mare problemă la acest virus este apariția de veruci pe corp. În unele cazuri, mai ales la copii, acestea pot dispărea de la sine. În alte cazuri, este nevoie să apelați la diverse creme sau tehnici chirurgicale pentru îndepărtarea acestora.

Medicul va decide ce este de făcut în urma consultului. Dacă acesta descoperă leziuni precanceroase, acesta va realiza diverse proceduri chirurgicale prin care le va îndepărta. Cele mai multe dintre infecțiile cu HPV sunt eliminate de către imunitatea naturală a organismului în termen de aproximativ 12 luni. Totuși, un procent mic rămâne, iar dacă devine persistentă la nivelul colului uterin, există un mare risc de apariție a cancerului cervical. Infecția cu HPV mai poate favoriza și apariția cancerului vaginal. Acesta apare în special la femeile cu vârsta mai mare de 40 de ani.

Având în vedere că infecția cu HPV este atât de răspândită, prevenția este extrem de dificilă. Specialiștii recomandă întărirea imunității astfel încât organismul să fie capabil să elimine în mod natural virusul. În farmacii există diverse variante de prevenire și tratare a verucilor, însă cel mai bine este să vă consultați cu un medic înainte de a le lua.

Vaccinul împotriva infecției cu HPV

În România, vaccinul este gratuit pentru fetele cu vârstele cuprinse între 11 și 18 ani. Femeile cu vârstele cuprinse între 19 și 45 de ani se bucură de o reducere de 50% din prețul total, în baza unei rețete eliberate de către medicul de familie sau de către medicul specialist.

În acest moment, vaccinul se găsește în farmacii și o singură doză costă 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, este nevoie de două doze, iar a treia trebuie să se ia după vârsta de 15 ani pentru o protecție completă. Vaccinarea este realizată de către medicul de familie, la solicitarea părinților. În multe țări occidentale, vaccinul antiHPV este gratuit atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Și bărbații pot fi purtători și pot transmite virusul HPV, chiar dacă uneori lipsesc simptomele. Din infectare, bărbații pot dezvolta cancer penian sau orofarigian. De asta vaccinarea este recomandată inclusiv bărbaților.

Alte metode de prevenție sunt: screeningul corect, implicarea în relații monogame și evitarea sexului cu parteneri ocazionali, utilizarea corectă a prezervativului, dar nu îl poate elimina, acordarea atenției cuvenite stării generale de sănătate a organismului printr-o dietă variată, exercițiu fizic regulat și, când medicul recomandă, administrarea de suplimente alimentare adecvate. Consultul medical de specialitate la apariția primelor simptome care pot sugera infecția cu HPV este foarte important.

Din păcate, în prezent nu există un tratament pentru HPV care să elimine virusul din organism, însă cel mai bine este să prevenim infectarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *