Te întrebi dacă există pneumonie fără febră? Ei bine, află că nu. Febra este unul dintre cele mai întâlnite simptome la persoanele care se confruntă cu această infecție a plămânilor.
Pneumonia reprezintă o infecție apărută la unul dintre plămâni sau la ambii. Aceasta este cauzată, de regulă, de o bacterie, de virusuri sau de anumite ciuperci microscopice.
Cel mai întâlnit tip de boală la adulți este pneumonia bacteriană. Ea duce la apariția unei inflamații în „săculeții” cu aer ai plămânilor, cunoscuți sub denumirea de alveole pulmonare. Atunci când este prezentă o infecție în plămâni, alveolele se umplu cu lichid, fapt ce îngreunează respirația pacientului.
Descoperă, în continuare, cum se manifestă pneumonia și care este cel mai bun tratament pentru înlăturarea acestei afecțiuni.
Există pneumonie fără febră?
Febra este unul dintre principalele simptome ale pneumoniei. Cu toate acestea, poate fi întâlnită și temperatura mai scăzută, comparativ cu cea normală. Această situație este, însă, una rară și apare la persoanele vârstnice sau la cele cu sisteme imunitare slăbite.
Alte manifestări mai pot fi: tusea productivă (acel tip de tuse care produce mucus), transpirația, frisoanele, dificultatea în respirație (dispneea) sau durerile în piept. Simptome mai rar întâlnite sunt: confuzia sau modificările în privința stării mentale (se manifestă, mai ales, la persoanele vârstnice), oboseala, greața, vărsăturile sau diareea.
Cei mai predispuși riscului de a face pneumonie sunt copiii mici, începând de la naștere și până la vârsta de doi ani, persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, cele care au avut un accident vascular cerebral, pacienții imobilizați la pat (fie din cauza unei boli, fie din cauza vârstei înaintate), persoanele cu un sistem imunitar slăbit din cauza bolii ori din cauza administrării anumitor medicamente (steroizi sau medicamente pentru cancer), fumătorii sau cei care folosesc droguri interzise. De asemenea, pot face infecție la plămâni și oamenii care au anumite boli cronice, cum ar fi astmul, fibroza chistică, diabetul sau insuficiența cardiacă, ori persoanele care suferă de SIDA.
Tratament pentru pneumonie
Tratamentul este prescris de medic în funcție de tipul de pneumonie, de severitatea infecției sau de starea generală de sănătate. Pentru calmarea durerii, însă, poți lua medicamente care se eliberează și fără prescripție medicală, cum sunt aspirina, ibuprofenul sau acetaminofenul. Utile sunt și medicamentele pentru calmarea tusei.
Unii medici recomandă și ceaiul de mentă, de eucalipt și de schinduf. Acesta ajută la calmarea gâtului iritat și la dizolvarea mucusului.
De asemenea, este indicat să faci gargară cu apă sărată, pentru a elimina mucusul și microbii din gât, fapt ce duce la ameliorarea simptomelor.
Dacă te confrunți cu febră mare, poți bea ceai din semințe de schinduf. Acesta te ajută să transpiri, ceea ce ar putea reduce rapid temperatura corpului.