Au fost raportate neoficial mai multe cazuri de rujeolă în Iași. Specialiștii susţin că nu există cazuri de internare ca urmare a infectării cu rujeolă. Totuși, copiii bolnavi de rujeolă ajung în rare cazuri la spital, în contextul în care ”boala copilăriei” este una cu o transmibilitate ridicată și se recomandă izolarea în casă.
Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, susține că nu există cazuri de rujeolă care să necesite internare în unitatea medicală:
”În aceste momente nu avem pacienţi infectați cu rujeolă și internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. ”
În acelaşi asentiment, purtătorul de cuvânt din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria din Iași a vorbit despre faptul că nici în unitatea medicală amintită mai sus nu există pacienți cu rujeolă:
”Nu am remarcat o creștere la nivel de unitate medicală. Eu nu știu de niciun caz.” a afirmat purtătorul de cuvânt al Spitalului Sf. Maria din Iași, dr. Roșu Solange.
Reprezenții medicilor de familie, dr. Liviu Oprea susține că personal nu a avut niciun caz, dar este probabil că la ceilalți colegi de breaslă să se fi înregistrat cazuri de rujeolă:
La mine nu a fost niciun caz, posibil al ceilalți colegi. Aceste cazuri sunt izolate și se Raportează nominal la DSP”
Marius Voiculescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași susține că nu au raportate cazuri de rujeolă
“Nu avem raportat niciun caz de rujeola până în acest moment” a afirmat Marius Voiculescu.
Desigur, există mulți părinți care tratează acasă infecția cu rujeolă.
Totuși, majoritatea de cazuri de rujeolă nu necesită internare spitalicească, iar mai mulți ieșeni au remarcat faptul că există tot mai mulţi copii care au rujeolă. În trecut, dr. Florin Roșu menționa faptul că există o reală îngrijorare legată de refugiații ucrainieni care ajung în Iași, în special din cauza faptului că în Ucraina nu a existat o campanie eficientă de vaccinare:
Bolile la care voi face referire sunt DIFTERIA şi POLIOMELITA motivat de faptul că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat în 2019 cazuri de difterie în UCRAINA iar anul trecut a raportat un caz de poliomelita cu tulpina sălbatică. Aceste boli, în ţara noastră nu mai prezintă un risc deoarece campaniile de vaccinare au avut ecou. Din păcate, în Ucraina pe fondul gradului sub optim de vaccinare pentru boli de difterie, poliomelita, rujeola şi pertussis, acestea se pot manifesta. explica Florin Roșu în urmă cu câteva săptămâni.