Multe persoane care au jucat măcar o dată Fazan se pot întreba dacă există mai multe cuvinte care încept cu „nt”. Ei bine, în limba română există un singur cuvânt care începe cu aceste două consoane, cuvânt care ți-ar fi salvat copilăria atunci când jucai acest joc.
Jocul Fazan ne amuza în copilărie, iar multe persoane îl joacă și astăzi. Este un joc cu reguli simple, astfel că tot ce trebuie să faci este să găsești un nou cuvânt pornind de la ultimele două litere din cel precedent.
Există mai multe cuvinte care încep cu „nt” în limba română
Cel mai probabil, cei care au jucat Fazan cel puțin o dată în viață au fost închiși de un cuvânt care se termină cu „nt”, însă știai că există unul singur care începe cu această terminație?
Limba română are și ea părțile ei amuzante, ca și multe alte limbi de pe mapamond. În cazul în care nu ai aflat până acum, în limba noastră există un cuvânt care începe cu „nt” și anume „ntur”. Potrivit dexonline.ro, „ntur” este onomatopee și imită trilurile turturicii: „ntur! interj. (reg.) cuvânt care imită trilurile turturicii“.
Acum știi care este acel cuvânt cu „nt“ care îți va permite să continui jocul „Fazan“. Foarte popular în România, acest joc este unul perfect pentru dezvoltarea limbajului, atenției, memoriei, dar și a imaginației. Deși poate fi jucat de un număr mare de persoane, Fazan se joacă de regulă în doi.
În vocabularul limbii române există numeroase cuvinte care ascund curiozități, mai puțin știute sau par greu de pronunțat. Unele dintre aceste cuvinte încep cu grupul de litere „pt” sau „nt”. Iar pentru că am lămurit situația cu grupul de litere „nt”, poate te întrebi ce denumiri există în DEX cu grupul de litere „pt”.
Majoritatea provin din limba franceză
Cuvintele din limba română care încep cu „pt” sunt următoarele: 1. PTEROPÓD, -Ă, pteropozi, -de, adj. Care are picioare proprii pentru înotat. 2. (La pl.) Ordin de moluște gasteropode care trăiesc în planctonul marin; (și la sg.) moluscă din acest ordin. Cuvântul provine din limba franceză – ptéropode.
Al doilea este PTÓZĂ, ptoze – Fenomen patologic constând în deplasarea în jos a unui organ, de obicei ca urmare a slăbirii și a relaxării unor ligamente de susținere. Din francezul ptôse.
Urmat de PTERODACTÍL, pterodactili, s. m. Reptile fosile zburătoare, de mărimea unei vrăbii. – Din fr. Ptérodactyle și de PTERANODÓN, pteranodoni – Reptilă zburătoare fosilă din ordinul pterozaurienilor, cu aripi foarte mari. – Din fr. ptéranodon.
Alte cuvinte sunt PTARMIGÁN s. m. v. – potârniche albă și PTIALAGÓG, -Ă, ptialagogi (Med.) Care activează salivația.– Din fr. Ptyalagogue sau PTOLEMEIC, ~ă, 1. Privitor la Ptolemeu. 2 Privitor la concepția lui Ptolemeu, bazată pe doctrina geocentrică.
Puține persoane știu că cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere şi este inclus în dicţionarele medicale, nu şi în DEX. Este vorba despre „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” și este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, care apare mai ales la ortacii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu. Astfel că, acum știi că nu există mai multe cuvinte care încep cu „nt” în limba română.