Prima pagină » Sanatate » Exfoliere piele mâini. Ce vitamină lipsa o cauzează și cum poate fi tratată această problemă
Exfoliere piele mâini. Ce vitamină lipsa o cauzează și cum poate fi tratată această problemă

Exfoliere piele mâini. Ce vitamină lipsa o cauzează și cum poate fi tratată această problemă

09 nov. 2023, 14:20,
în Sanatate

Exfolierea pielii poate apărea ca rezultat al daunelor directe cauzate de factori externi sau ca semn al unei tulburări a sistemului imunitar sau a altor afecțiuni medicale, precum este exfolierea pielii mâinilor cauzată de lipsa vitaminelor. Înțelegerea cauzelor și a modului in care poti trata exfolierea mâinilor te va ajuta să îmbunătățești rapid această condiție neplăcută.

Ce vitamină lipsă cauzează exfolierea pielii de pe mâini, și alți factori vinovați

Mulți dintre noi se confruntă adesea cu această condiție și se întreabă „ce provoaca exfolierea pielii de pe maini”. De obicei, pielea care se exfoliază este rezultatul unei leziuni care îndepărtează stratul superior al pielii de pe mâini. Există multe cauze pentru fenomenul de exfoliere a mâinilor.

Spălarea excesivă a mâinilor. Spălarea excesivă a mâinilor cu săpun poate îndepărta în mod involuntar stratul de ulei protector al pielii. Atunci când uleiul dispare, pielea nu mai poate reține umiditatea, ceea ce duce la exfolierea pielii. Prin urmare, ar trebui să vă spălați mâinile doar când este necesar, să vă hidratați și să evitați uscarea pielii cu țesuturi aspre.

Vremea extremă. Vremea extrem de rece și uscată sau umiditatea scăzută a aerului pot provoca, de asemenea, exfolierea sau crăparea pielii. Exfolierea de pe mâini se poate agrava dacă nu purtați mănuși atunci când sunteți în aer liber.

Razele UV. Efectele nocive ale razelor UV pot cauza arsuri solare, senzații de arsură, înroșire înainte de exfoliere. Pentru a minimiza efectele nocive ale razelor UV asupra pielii, puteți purta mănuși groase și întunecate, să vă limitați expunerea între orele 10 dimineața și 4 după-amiaza (când razele UV sunt cele mai puternice), si să aplicați cremă de protecție solară.

Copiii care își sug degetele. Suptul degetului este o obișnuință comună la copiii mici și poate duce la exfolierea mâinilor. Această condiție este cauzată de prea multă salivă în contact cu degetele, care deshidratează pielea. În plus, unii adulți, când sunt stresați, pot să-și roadă degetele, ceea ce duce la exfolierea pielii mâinilor.

Contactul cu substanțe chimice. Detergenții utilizați în activitățile zilnice, cum ar fi săpunul, detergentul de rufe sau cel de spălat vase, pot deteriora direct sustenabilitatea celulelor pielii, cauzând exfolierea mainilor.

Dezechilibru de vitamine. Deficiența sau excesul de vitamine poate cauza exfolierea mâinilor. Lipsa de vitamina B3 sau excesul de vitamina A pot duce la exfolierea mâinilor. În caz de deficiență de vitamine, ar trebui să luați suplimente si sa consumati mai multe legume verzi, fructe și alte alimente bogate in aceste vitamine.

În plus, exfolierea mâinilor este cauzată și de alte factori precum baile cu apă fierbinte, transpirația excesivă a mâinilor, ciuperca unghiilor și a pielii, eczema, psoriazisul sau boala Kawasaki.

Tratarea pielii care se exfoliaza

Exista cateva modalitati de a trata exfolierea mâinilor cauzată de factorii menționați mai sus.

Mierea este un agent umectant natural care ajută la atragerea umidității din stratul profund al pielii la suprafață. Aplicarea mierii pe zonele afectate și lăsarea acesteia timp de jumătate de oră, apoi spălarea ușoară, repetată de 3 ori pe zi, este o metodă foarte eficientă pentru a combate exfolierea pielii de pe mâini.

Puneți ovăzul într-un castron mare cu apă caldă, așteptați să se înmoaie, apoi introduceți mâinile în el și înmuiați-le timp de 10 până la 15 minute. Ovazul inmuiat ajuta la calmarea mancarimilor, hidrateaza si hraneste pielea mainilor.

Castravetele dat prin blender și masarea pielii cu sucul acestuia timp de 10 până la 15 minute este o alta modalitate pentru tratarea mainilor care se exfoliaza. Dupa aceea, masați-le cu o loțiune hidratantă bună sau ulei de vitamina E.

Aplicați ulei de cocos pe zona afectată de câteva ori pe zi. Il puteti utiliza si ca masca de hidratare peste noapte, sa aplicati masnusi, iar apoi să vă spălați mâinile a doua zi dimineața. Dacă nu aveți ulei de cocos, îl puteți înlocui cu ulei de măsline, aplicându-l de 1-2 ori pe zi, cu efect foarte bun asupra înmuierii pielii.

Pentru a limita exfolierea pielii de pe mâini și din alte zone, trebuie să consumați suficientă apă în fiecare zi. În special în zilele uscate, aveți nevoie de mai multă apă. În medie, dimineața când vă treziți, ar trebui să beți 200-300 ml de apă, si sa va asigurati ca va luati doza de 1,5-2 litri de apă zilnic. Exfoliere piele maini este adesea cauza de o lipsa a vitaminelor A si B3, astfel ca este important sa va faceti analize pentru a elimina sau a trata aceasta posibila cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *