Prima pagină » Sanatate » Terapii alternative » Exercițiul aerobic, efect pozitiv asupra ficatului gras
Exercițiul aerobic, efect pozitiv asupra ficatului gras

Exercițiul aerobic, efect pozitiv asupra ficatului gras

01 aug. 2020, 12:06,
în Sanatate

Exercițiul aerobic, efect pozitiv asupra ficatului gras. Un nou studiu realizat de Trinity College Dublin evidențiază faptul că fitness-ul poate fi un obiectiv clinic mai important pentru îmbunătățirea sanatatii pacienților cu boala ficatului gras, mai degrabă decât pierderea în greutate.

Boala hepatică grasă metabolică asociată este o afecțiune caracterizată printr-o acumulare de grăsime în ficat. Ficatul este central pentru o suită de procese vitale în organism, inclusiv digestia, coagularea sângelui și producerea de energie.

Dacă este lăsat netratat, MAFLD poate duce la complicații grave precum fibroza hepatică (cicatrizare), ciroză, insuficiență hepatică și cancer hepatic, precum și probleme cardiovasculare și metabolice. Factorii de risc pentru dezvoltarea MAFLD includ diabetul de tip 2 și obezitatea. Prevalența globală estimată a MAFLD este de 25%, ceea ce o face principala cauză a bolilor cronice ale ficatului la nivel mondial și devine rapid principala cauză de ciroză și cancer hepatic la candidații la transplant de ficat.

Exercițiul aerobic, efect pozitiv asupra ficatului gras

Până în prezent, tratamentul a fost o combinație între pierderea în greutate și activitatea fizică, un nivel de pierdere în greutate de 7-10% fiind obiectivul principal al tratamentului. Există unele dovezi conform cărora antrenamentele fizice fără pierderi în greutate semnificative pot reduce conținutul de grăsime hepatică (evaluat folosind metodologii non-invazive, cum ar fi elastografia tranzitorie și ecografia) la pacienții cu ficat gras. Cu toate acestea, nu au fost cunoscute efectele independente ale exercițiului fizic asupra rezultatelor măsurate în biopsie.

Acest nou studiu evidențiază faptul că o formă de fitness crescută poate fi un punct clinic mai important pentru îmbunătățirea starii pacienților, mai degrabă decât pierderea în greutate.

Studiul este unic prin faptul că a folosit biopsii repetate la pacienții cu MAFLD în timpul unui tratament doar cu exerciții fizice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`