Executorii vând terenurile lui Bogdan Cihodaru de pe Aleea Sadoveanu! 12 hectare într-o zonă de lux, la un preț de 52 euro/mp – FOTO

05 mart. 2022, 02:00
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Terenurile de pe Aleea Sadoveanu deținute de afaceristul Bogdan Cihodaru sunt scoase la vânzare de executorii judecătorești. Volksbank și o persoană fizică au de recuperat sume importante. Prețul de pornire al licitațiilor este de 52 euro/mp

Afaceristul Bogdan Cihodaru nu reușește să scape de probleme. Executorii judecătorești au luat urma dezvoltatorului imobiliar din Iași și încearcă să valorifice proprietățile, după ce nu a achitat datoriile craditorilor Volksbank și creditorului Dan-Cristian Muraru, unul dintre patronii casei de discuri ”Roton”. În consecință, pe data de 12.04.2022, vor fi organizate două licitații pentru vânzarea a două parcele compacte situate pe Aleea Sadoveanu, din Municipiul Iași, cu o suprafață totală de 123.861 mp.

Terenurile sunt amplasate chiar în spatele cartierului rezidențial ”Carol Residence” Copou. Zona este la mare căutare pentru dezvoltatorii imobiliari. Mai multe proiecte rezidențiale au fost finalizate, iar altele sunt în curs de autorizare.

”Persoanele interesate de cumpărarea imobilului sunt obligate să depună în contul de consemnări, până la termenul de vânzare, o cauțiune de cel puțin 10 la sută din prețul de pornire al licitației, atașând dovada de consemnare a ofertei de cumpărare. Invităm pe toți cei care pretind vreun drept asupra bunului imobil oferit spre vânzare să depună în scris obiecțiunile lor până la termenul de vânzare, după care nu li se vor mai lua în considerație obiecțiunile”, se arată în anunțul executorului judecătoresc Vladimir Zabolotnâi.

Executorii vând terenurile lui Bogdan Cihodaru, de pe Aleea Sadoveanu, cu 52 euro/mp

Evaluatorii au stabilit că cele două terenuri au o valoare de piață de 32.467.500 de lei (prețul de pornire total al licitațiilor), adică 6.493.500 de euro. Rezultă un preț de 52 euro/mp. În procesul de executare silită se află și Gabriela Cihodaru, fosta soție a afaceristului, în calitate de co-proprietar al terenurilor. În cazul în care terenurilor vor fi vândute, printr-un proiect imobiliar, prețul poate crește și la 300 euro/mp. Patronul ”Roton” speră că problemele financiare cu Bogdan Cihodaru vor fi rezolvate.

”Sperăm că se va rezolva, să ne apropiem de o înțelegere”, a precizat Dan Muraru.

Bogdan Cihodaru susține că situația nu este așa de rea pe cât pare

Afaceristul Bogdan Cihodaru a oferit câteva explicații prin intermediul avocatului Mihai Tun. A precizat că mai are de achitat aproximativ 1 milion de euro.

”Volksbank nu este creditor în cadrul executării silite, deoarece a cesionat creanța încă din anul 2015. Creditorul este o persoană fizică. Acesta cunoștea îndeaproape situația dificilă în care se afla debitorul in acea perioadă și a ținut neapărat să obțină creanța, pentru ca terenurile să fie vândute la prețuri derizorii, contrar interesului firesc al unui creditor diligent. Conform titlului executoriu, valoarea creanței de recuperat este de 4.065.169,08 euro. În timpul executării silite a fost plătită suma de 3.144.100 de euro. Deci, a mai rămas de plătit o diferență de 921.069,08 euro. Această obligație va fi stinsă prin darea în plată a unei părți din terenul cu care s-au garantat restituirea creditului ipotecar, în urma unei proceduri aflate în curs de realizare. Așa fiind, licitația din data de 12.04.2022 nu va avea loc, deoarece prin oferta de dare în plată este suspendată automat executarea silită, conform prevederilor art. 7 alin. 4 din Legea nr. 77/2016″, a declarat avocatul.

Nu departe de Aleea Sadoveanu au fost anunțate mai multe proiecte imobiliare.

Bogdan Cihodaru a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

Afaceristul Bogdan Cihodaru a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) într-un dosar de retrocedarea a unei suprafețe importante de teren. Anchetatorii susțin că Cihodaru ar fi intabulat în mod ilegal aproximativ 42 de hectare de teren situate în zona Copou.

”Inculpatul Maftei Ciprian-Gheorghe, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, în coniventă cu inculpatul Cihodaru Nicolai-Bogdan, a dispus printr-un document intabularea ilegală pe numele acestuia din urmă și al soției sale, Cihodaru Gabriela, în cartea funciară a localității Iași, a dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 420.805 mp (extravilan). Terenul se afla în domeniul public și în administrarea Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași. În această modalitate, statul român a fost prejudiciat cu suma de 39.270.028 lei (9.209.021 euro)”, se arată in acuzațiile procurorilor de la DNA Iași.

În luna octombrie 2018, Bogdan Cihodaru a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. Executorii vând terenurile lui Bogdan Cihodaru de pe Aleea Sadoveanu, dar rămâne de văzut dacă la licitații vor fi depuse oferte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *