La Iași ar putea exista un mega-laborator unde s-ar putea găsi date pentru un vaccin anti COVID-19! Investiția este de milioane de euro. Aici s-ar putea face inclusiv teste rapide pentru depistarea coronavirusului. Ar fi primul de acest gen din toată zona Europei de Est. În acesta sunt implicați importanți cercetători și investitori din oraș. Din păcate, birocrația a împiedicat ca acesta să fie realizat deja și să poată fi salvate mii de vieți. Profesorul universitar Gheorghe Savuța, fost decan al Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Agronomie și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” a demarat totul, încă din anul 2016. Realizarea acestuia ar avea un impact uriaș pe mai multe domenii
Incredibil, dar adevărat! Tocmai la Iași ar fi putut fi funcțional și vital un mega-laborator unde ar putea fi cercetate și găsite, în actualul grav context, date pentru un vaccin anti COVID-19! Investiția ajunge la aproximativ nouă milioane de euro. Aici ar fi putut fi efectuate inclusiv teste rapide pentru depistarea coronavirusului. Ar fi primul de acest gen din toată zona Europei de Est. În acesta sunt implicați importanți cercetători și investitori din oraș.
O șansă uriașă pierdută din cauza birocrației din România
Trist este că, așa cum se întâmplă și în alte situații, birocrația a împedicat ca acesta să fie realizat deja și să fie salvate mii de vieți. Profesorul universitar Gheorghe Savuța, fost decan al Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Agronomie și Medicină Vererinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” a demarat totul, încă din anul 2016. Realizarea acestuia ar avea un impact uriaș pe mai multe domenii.
„Da, dacă nu ar fi fost problemele birocratice și alte impedimente, acum am fi fost realizat acest Laborator de Virusologie. Câte nu s-ar fi putut face, în actualul context al pandemiei de coronavirus…! Inclusiv teste rapide pentru depistarea acestuia, cu zecile pe zi. Nu mai vorbesc de cercetarea și de lucrurile utile care ar fi putut fi oferite în combaterea acestei boli”, declară universitarul Savuța.
„Inclusiv soluții pentru un vaccin anti COVID-19 ar fi putut fi găsite”
De reamintit că este vorba de proiectul intitulat „Centru regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze și siguranță alimentară – ROVETEMERG”, co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Competitivitate (POR) 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 39.700.698 lei (peste 8.5 milioane euro – n.r.), din care asistența financiară nerambursabilă este de 35.721.700 lei. Având în vedere că au fost specialiști care arată că virusul a fost transmis la om de la animale, este evident cât de important ar fi fost ca acest laborator să funcționeze. Oricum, acesta este într-o etapă avansată pentru a fi realizat.
„Da, ar fi fost extrem de important ca acum acesta să fi funcționat… Chiar dacă pare o țintă foarte ridicată, aici inclusiv soluții pentru un vaccin anti COVID-19 ar fi putut fi găsite”, a punctat și prof. univ. dr. Gheorghe Solcan de la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV. Inclusiv prof. univ. dr. Liviu Miron, fost decan la Medicină Veterinară și actual prorector cu cercetarea științifică de la Agronomie arată cât de important ar fi fost un asemenea laborator. „În primul rând, virusul nu se transmite de la animale și de la om la ele. Asta ca să fie clar. Până acum, nimeni din zona avizată și de știință nu a confirmat că liliacul este sursa…! Apoi, doar birocrația a făcut ca acum să nu avem acest util și necesar laborator cu ajutorul căruia am fi putut face atâtea”, arată acesta.
Analiză privind microorganismele înalt patogene cu potențial de răspândire în masă
Având în vedere toate acestea, de precizat că scopul proiectului ROVETEMERG era tocmai de a dezvolta un Centru regional de cercetare avansată capabil să efectueze cercetare interdisciplinară, aplicată și experimentală privind microorganismele înalt patogene cu potențial de răspândire în masă. De asemenrea, a bolilor infecțioase (re)emergente și rare, rezistență microbiană la medicamente, siguranța microbiologică a alimentelor.
„Rezultatele obținute având menirea de a îmbunătăți sănătatea animalelor, omului și mediului, în spiritul conceptului One Health”, a conchis prof. univ. dr. Gheorghe Savuța.