@ A venit de la Vaslui si a pus la punct o retea de jocuri de noroc @ Numai anul trecut a avut incasari de 5 milioane de euro @ Insa, afacerea este infloritoare doar pe una dintre firmele pe care le administreaza @ Finantele au descoperit nereguli privind impozitul pe venit si plata TVA @ Inspectorii fiscali au tras aceasta concluzie in cursul lunii trecute @ Contactat de reporterii BZI, afaceristul a avut o atitudine sfidatoare @ "Voi sunteti niste mancatori de c..at, pentru ca nu este adevarat", crede Sorin Rotariu @ In aceasta vara, Primaria Comunei Birnova a clasat firma lui Rotariu pe locul 8 al celor mai mari datornici din localitate @ In afaceri este alaturi de o femeie venita din Republica Moldova @ S-a certat cu Oficiul National pentru Jocuri de Noroc din cauza taxei de viciu
Unul dinte cei mai importati jucatori de pe piata "pacanelelor" din Iasi s-a facut de ras. Sorin Rotariu, in varsta de 50 de ani, controleaza mai multe afaceri cu jocuri de noroc la nivelul judetului Iasi. Afacerea merge struna, mai putin cand vine vorba despre firma Novotronic SRL, pe care o administreaza.
Astfel, in luna octombrie, inspectorii fiscali din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice (DGRFP) au finalizat un raport de inspectie fiscala privind activitatea Novotronic din ultimii ani. Aici apare si surpriza. In ciuda veniturilor semnificative, Rotariu nu a platit impozitul pe profit si TVA-ul. Valoarea sumelor suplimentare este de 1,2 milioane lei, adica peste 250.000 euro. Contactat de reporterii BZI, Sorin Rotariu a avut o reactie neadecvata, fara sa ofere lamuriri concrete.
"Voi sunteti niste mancatori de c..at, pentru ca nu este adevarat", a spus Rotariu, fara sa spuna daca a platit debitul catre Fiscul iesean. Atitudinea sfidatoare nu se justifica mai ales ca, in luna iunie 2017, Primaria Comunei Birnova face public un raport ce contine numele societatilor ce datoreaza sume importante de bani la bugetul local. Astfel, Novotronic SRL se afla pe locul 8, inregistrand un debit de 42.165 lei.
A venit din Vaslui
Sorin Rotariu este orginar din judetul Vaslui, localitatea Husi. Societatea Novotronic SRL a infiintat-o in 2001. Dupa cativa ani, si-a mutat docmiciliul in Iasi, iar sediul firmei apare in comuna Birnova, sat Cercu. In 2007, in afacere a intrat si Maria Rotariu, in varsta de 37 de ani, din Republica Moldova.
Ulterior, aceasta si-a mutat domiciliul tot in comuna Birnova. Cert este ca Novotronic SRL nu are o situatie financiara buna, in ciuda cifrei de afaceri de 5,7 milioane lei, inregistrata anul trecut. Asta pentru ca pierderile sunt de 381.621 lei, iar datoriile depasesc pargul de 2 milioane de euro. Chiar si asa, informatiile financiare oficiale arata ca societatea intregistreaza un numar de 71 angajati. Obiectul de activitate este de "baruri si alte activitati de servicii".
Pe alta firma e grosul averii
Firma care produce exclusiv din jocurile de noroc este Eurogames LTD SRL, infiintata in 2005 si administrata de acelasi afacerist. Din aceasta activitate a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 24,2 milioane lei, adica peste 5 milioane de euro. Profitul inregistrat a fost de peste 500.000 euro, avand la dispozitie un numar de 65 de angajati. Societatea are mai multe puncte de lucru deschise in Iasi, cum ar fi cartierele Nicolina 1 si Alexandru cel Bun. In 2015, Sorin Rotariu s-a certat in instanta cu Oficiul National pentru Jocuri de Noroc. Astfel, acesta a atacat o taxa de viciu impusa de autoritate.
"Taxa pentru jocurile de noroc caracteristice slot-machine si pentru videoloterie sa fie de 400 de euro/post autorizat/an, fiind achitata de organizator odata cu taxa de autorizare", se arata in legea nr.124/2015, privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc.
Afaceri cu scandal
Acest tip de afacere nu a fost lipsit de scandal, mai ales cand erau implicati inspectorii ONJN. Un astfel de caz a fost semnalat in Botosani, in 2014. Astfel, procurorii aratau ca inspectorii ONJN aveau intelegeri cu patronii salilor de jocuri.
Mai precis, contra unei spagi ce ajungea si la 3000 de euro, patronii erau anuntati cand erau organizate controalele. Asta, deoarce aparatele functionau cu softuri fara licenta. Inspectorul Ioan Teodorescu a fost trimis in judecata pentru infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului si trafic de influenta. Teodorescu l-a anuntat pe Costel Calistru, administratorul unei societati de jocuri de noroc, ce activa in toate judetele din Moldova.