Un fost membru al Baroului Iași, care a fost condamnat și a mers la închisoare, este despăgubit de Statul Român. Reprezentanții Guvernului au încheiat un acord de despăgubire cu Christy Gabriel Mîrșanu, alături de alți reclamanți. Totul a fost făcut în cadrul unui proces comun de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Judecătorii din cadrul CEDO au precizat că au constatat încheierea unor acorduri între Statul Român și opt reclamanți. Mai exact, autoritățile au fost de acord să le plătească daune unor foști deținuți. Magistrații europeni au reunit într-un dosar plângerile formulate de opt foști deținuți. Printre aceștia se regăsește și numele fostului avocat ieșean Christy Gabriel Mîrșanu. Cei opt reclamanți au depus la CEDO plângeri cu privire la condițiile de detenție din penitenciarele românești.
„Curtea a primit acorduri de despăgubire cu care reclamanții au fost de acord. Aceștia au renunțat la orice alte cereri de daune de la Statul Român cu privire la acest subiect. Guvernul României s-a angajat să le achite sumele respective. Aceste sume vor fi plătite în moneda națională, în termen de trei luni”, au precizat ieri reprezentanții Curții Europene a Drepturilor Omului.
Conform tabelului privind despăgubirile, Christy Gabriel Mîrșanu urmează să primească suma de 3.000 de euro. În fapt, toți cei opt reclamanți vor primi aceeași sumă, drept despăgubiri pentru condiții improprii de detenție.
Condamnări și punerea în libertate
În urmă cu aproximativ trei ani, Christy Mîrșanu, supranumit și „Avocatul hoților”, a fost liberat condiționat din Penitenciarul Gherla. Asta, după ce a ispășit aproape trei ani și patru luni de închisoare. Tribunalul Dâmbovița a admis contestația formulată de Mîrșanu, după ce Judecătoria Găești i-a respins liberarea condiționată. Astfel, fostul avocat din Baroul Iași a fost pus în libertate. Mîrșanu a dispărut din țară în 2012, după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influență și înșelăciune. Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare. Un an mai târziu, el a fost prins de carabinieri în Italia. Fostul avocat ieșean fusese condamnat în trei dosare. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a condamnat în februarie 2012 la trei ani de închisoare, pentru trafic de influență și înșelăciune.
Mîrșanu a fost acuzat de DNA Iași că a transferat 11.500 de euro din contul unui bărbat acuzat de trafic de persoane, în contul său bancar. Mîrșanu a făcut apoi un angajament și pentru rudele bărbatului. Anchetatorii au declarat că avocatul le-ar fi cerut 6.000 de euro pentru a-i scăpa de dosar. Rudele bărbatului i-ar fi trimis banii, dar au constatat că nu s-a rezolvat nimic. Astfel, s-a ajuns la o plângere împotriva avocatului.
Alte acuzații
În martie 2012, Mîrșanu a fost condamnat de instanța supremă la trei ani de închisoare, pentru trafic de influență. Avocatul a fost acuzat de DNA că ar fi primit 45.000 de lei de la o persoană pentru a interveni la magistrații ÎCCJ pentru ca denunțătorul și fratele lui să primească pedepse cu suspendare într-un dosar în care erau judecați. Christy Mîrșanu a mai fost condamnat de ÎCCJ la trei ani și șase luni de închisoare, pentru trafic de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Avocatul a fost acuzat că a cerut 10.000 de euro de la două persoane pentru a interveni pe lângă magistrați pentru ca un inculpat arestat să fie pus în libertate.
În 2015, Curtea de Apel Iași a contopit pedepsele primite de fostul avocat în cele trei dosare, aplicând pedeapsa rezultantă de 5 ani de închisoare. De-a lungul timpului, Mîrșanu a apărat cunoscuți membri ai lumii interlope sau pe studentul criminal Vlad Scurtu.