Criza forței de muncă determină angajatorii din Iași, din diverse domenii de activitate, să aducă în firmă angajați străini. Aceștia se confruntă cu o situație gravă, mai ales că erau la un pas să închidă afacerile din cauza acestei crize. Unul dintre cei mai cunoscuți piscicultori din Iași a fost nevoit să aducă angajați străini, altfel pierdea sume importante. „Am vrut să închid magazinele din cauza angajaților, dar nu o să mai fac asta. Acum aduc în fermă oameni din Bangladesh”, spune piscicultorul.
Angajatorii din domeniul piscicol din Iași au ajuns într-o situație disperată. Din cauză că nu mai găsesc angajați români, aceștia se orientează spre cei străini, mai ales că au auzit numai lucruri bune despre ei, de la alți angajatori. Un cunoscut piscicultor din județ care deține cea mai mare fermă piscicolă și vrea să aducă angajați din străinătate este Gheorghe Huian. Acesta va angaja în fermă, pentru început, 6 persoane din Bangladesh.
„E mai greu acum cu coronavirusul, pentru că s-a amânat puțin aducerea lor în țară, dar la începutul lunii aprilie, cel târziu jumătatea lunii, vor fi în fermă. Am plătit deja la Finanțe și transportul. Vor locui în pensiune, vor avea masa și cazarea asigurate. Să vedem acum ce mănâncă. E și asta o situație pe care trebuie să o gestionăm”, a spus ing. Gheorghe Huian, directorul general Piscicola Iași.
2.700 de lei, salariul minim
Acesta lucrează în domeniul piscicol de peste 40 de ani și nu s-a confruntat cu această situație până acum un an. Fermierul exploatează peste 820 de hectare de luciu de apă în Larga Jijia, Movileni.
„Noi avem angajați vechi, fete care lucrează la magazine de 15 ani. La iaz însă nu au mai stat oamenii. După ce s-a modificat legea construcțiilor, au plecat. Cred că lucrează la negru în construcții ori pleacă în afara țării. Ei sunt străini acolo și muncesc fără să comenteze pentru că știu că sunt dați afară. Angajatorul străin nu e ca cel român. Românii sunt cum vor fi aici cei din Bangladesh, muncitori într-o țară străină. La noi, salariul minim e 2.700 de lei și plătim corect angajații. Nu pot compara pe cineva cu vechime cu un muncitor necalificat, fără experiență”, mai spune Gheorghe Huian.
Străinii primesc între 300-400 de euro pe lună
În cadrul firmei sale lucrează în prezent 38 de persoane, atât la iaz, cât și în cele 5 magazine din Iași unde comercializează peștii. În ferma din Movileni sunt crescuți crapul, carasul, sânger și novac. Angajații din Bangladesh vor primi un salariu cuprins între 300 și 400 de euro pe lună. Aceștia vor lucra în comuna Movileni, unde vor avea grijă de pești și îi vor hrăni.
„Nu pot să-i pun la magazine acum. Nu știu limba română sau engleza și aici e vorba de finețuri. La magazine, intră în contact cu clientul. O să lucreze la furajare, vor fi cazați aici, la pensiune, totul fiind asigurat de noi”, mai spune piscicultorul.
Producție mare de pește în Iași
În ultimii ani, Iașul a devenit unul dintre cele mai importante județe care aprovizionează cu pește magazinele de profil din țară. La nivelul județului Iași existau licențe de acvacultură și piscicultură pentru o suprafață de peste 5.000 de hectare, inclusiv lacuri de acumulare. Producția anuală livrată către populația municipiului Iași este de 250 de tone de pește, comercializat în stare vie. Județul Iași produce 14 la sută din producția națională de pește de consum. Amenajările piscicole din județ sunt amplasate pe văile râurilor Jijia, Miletin, Bahlui și Bahlueț. În Iași sunt 14 magazine de profil, poziționate în toate cartierele.
Angajatorii din domeniul construcțiilor sau hotelier au angajat deja personal străin, fiind în momentul de față câteva sute de străini din Vietnam sau Republica Moldova. Numărul lor ar putea crește în acest an.