EXCLUSIV! Uitati-va bine la acest asistent medical! Trebuie sa ai un curaj fenomenal ca sa faci asa ceva. Colegii i-au spus ca este nebun

EXCLUSIV! Uitati-va bine la acest asistent medical! Trebuie sa ai un curaj fenomenal ca sa faci asa ceva. Colegii i-au spus ca este nebun

14 feb. 2018, 21:12
Magda Olteanu, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:640835;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Este unul dintre putinii ieseni care a indraznit si a avut curajul sa investeasca o suma importanta de bani, castigata prin multa munca in strainatate, intr-o afacere aici @ Si-a construit o viata, alaturi de sotie si cei doi copii in afara granitelor tarii, unde are propria casa si un apartament, dar a vrut sa faca ceva pentru orasul de unde a plecat @ Nu stie cand va reveni definitiv in Romania

In urma cu sapte ani, a decis impreuna cu iubita, care ulterior i-a devenit sotie, sa plece sa lucreze in strainatate. Au facut asta pentru un trai mai bun, un loc de munca bine platit. El, asistent medical, ea, medic.

Au ajuns in Franta, dar aici au fost obligati sa se desparta, pentru ca studiile lui nu au fost recunoscute de statul francez. Ea s-a angajat in serviciul de medicina de urgenta la un spital din Franta, iar el a plecat in Belgia, la Bruxelles unde si-a gasit imediat de lucru la o casa de batrani.

A ramas putin aici si s-a transferat la o firma de ingrijiri la domiciliu si in paralel oferea servicii medicale la domiciliu unor pacienti de lux, ca sa-i numim asa, pentru ca proveneau din familii de baroni. Ambii castigau foarte bine. Asa a inceput experienta in strainatate a lui Mihaita Paraschiv, fost asistent medical la Serviciul de Ambulanta al Judetului (SAJ) Iasi. Intre timp, a devenit tatal a doi copii, si-a cumparat o casa in Franta si mai au de platit rate la apartamentul achizitionat in Bruxelles.

Citeste si : La Ambulanta Iasi s-a taiat in carne vie. Conducerea nu stie cum sa o scoata la capat

"Eu cred in Romania. Vreau sa fac ceva pentru tara mea"

In ciuda situatiei financiare foarte bune, a unei familii frumoase, Mihaita Paraschiv, in varsta de 42 ani acum, avea o neimplinire in suflet care il macina zi de zi. Isi dorea sa faca ceva in tara, in Iasi, orasul de unde a plecat. Lucrand amandoi in domeniul medical din Franta si Belgia, au vazut ca medicina se poate face si altfel decat in tara. Asa le-a venit ideea sa infiinteze un seviciu privat de ambulanta, Iasul fiind unul dintre putinele orase din Romania care nu avea asa ceva.

De exemplu, in Brasov sunt cinci servicii private de ambulanta, la Tg. Mures 3, in Cluj 4-5. La inceputul anului 2016, a depus actele pentru infiintarea societatii si apoi a asteptat aproape doi ani de zile sa obtina autorizatia de functionare.

"Chiar daca multi poate nu ma cred, eu sunt un mare patriot. Cand au auzit prietenii mei romani din Bruxelles ca voi deschide o afacere in tara, mi-au spus ca sunt nebun sa investesc bani intr-o tara instabila si cu atatea probleme. Eu cred in Romania. M-am intors in jungla, ca sa spun asa. Nu imi este frica, desi sunt constient ca oricand ar putea sa mi se suspende autorizatia de functionare sau chiar activitatea. Daca nu incercam, de unde sa stim daca putem face ceva in tara? Vreau sa fac ceva pentru tara mea, ceva pozitiv. In strainatate, ma simteam bine din punct de vedere financiar. Castigam foarte mult acolo, dar cheltuiam la fel de mult. Imi place foarte mult ceea ce fac. Munca imi aduce satisfactii. In Belgia, statul te sprijina foarte mult, poate de aceea sunt foarte multi romani, mai ales in Bruxelles. In Romania, am asteptat aproape doi ani autorizatia de functionare. Nu mi-a venit sa cred. Acolo lucram la o firma de ingrijiri la domiciliu, iar in orele libere aveam pacientii mei care ma plateau separat, pentru ca exista acest avantaj in Belgia. Este adevarat ca aveam pacienti din familii cu situatii financiare foarte bune, fosti baroni. Ei vor sa aiba asistent medical personal, asa cum au bucatareasca sau femeie care le face curat in casa. Am avut intre 3 si 7 pacienti ai mei. De la un pacient primeam minimum 1500 euro lunar. Aceste servicii medicale le sunt decotate, nu ma plateau din veniturile lor", a declarat Mihaita Paraschiv.

Citeste si : In fiecare zi, un echipaj de la Ambulanta Iasi se deplaseaza la aceasta adresa. Salvarea sta acolo ore intregi

A investit peste o suta de mii de euro

Ambulanta privata Dacomed functioneaza intr-un imobil de pe strada Cicoarei, din Iasi. Mihaita Paraschiv a cumparat o casa aici, pe care a modernizat-o si a transformat-o in spatiu pentru ambulanta. Activitatea este la inceput si solicitarile din partea populatiei nu au intarziat sa apara. Ambulanta Dacomed asigura transportul neasistat pacientilor atat in tara, cat si in strainatate, cu ambulante echipate conform normelor si consultatii de urgenta la domciliu.

"Vreau sa ofer altceva pacientilor, sa arat ca se poate lucra si atfel. Vreau sa aduc ceva nou. Noi asiguram transportul pacientilor non-critici. Ne deplasam la domiciliul pacientilor si asiguram consultatii de urgenta, dupa care pacientul este transportat la spital cu un set de analize efectuate. De asemenea, preluam pacientul de la domiciliu, il transportam la policlinica unde trebuie sa-si faca analizele, de exemplu, il insotim peste tot si apoi il ducem, din nou, la domiciliu. Insotitorul are posibilitatea sa mearga alaturi de pacient pe tot parcursul transportului. Am investit peste 100 de mii de euro si acum, dupa aproape doi ani, nu mai sunt obligat sa aduc bani de acasa. Daca deschideam un bar, probabil aveam venituri imediate. Am avut si primul transport in afara tarii. O persoana cu accident vascular cerebral din Italia a fost adusa acasa, la Iasi. Tarifele, spunem noi ca sunt accesibile: 4,5 lei/km in tara si 1 euro/km in strainatate. In mnicipiul Iasi si in localitatile din jur avem un tarif de 180 lei si 220 lei pentru pacientul care trebuie transportat la analize sau controale medicale, insotit permanent de noi si apoi readus la domiciliu. Deocamdata, avem mai multe solicitari pe transporturi", a spus patronul de la Ambulanta Dacomed.

Citeste si : E jale la Ambulanta Iasi! Angajatii au iesit in strada. Personalul refuza sa mai lucreze in aceste conditii

Fostul director de la SAJ Iasi, consilier la ambulanta privata

Ambulanta privata are in dotare 3 ambulante cu targa, de tip Mercedes si Volkswagen, achizitionate din Belgia si a patra ambulanta va fi echipata si dotata pentru transport sange si organe. La serviciul de ambulanta privat lucreaza si fostul director de la SAJ Iasi, deocamdata fara a primi vreo remuneratie.

"Sunt consilier la Dacomed. Este vorba despre o colaborare pentru care nu primesc nici un ban. Este primul serviciu de ambulanta privat din Iasi. In Iasi, era nevoie de asa ceva", a declarat dr. Florin Agapi, fostul director de la Serviciul de Ambulanta Iasi. In prezent, Dacomed are doi angajati: un asistent medical si un ambulantier.

"Eu nu sunt patron sau sef la Dacomed. Ma deplasez la solicitari si muncesc alaturi de colegii mei. Administratorul societatii este medic, pentru ca altfel nu puteam acorda asistenta medicala de urgenta. Tot ce inseamna materiale sanitare, le achizionez din Belgia. Ma deplasez des acolo si cumpar totul de acolo. Toate trusele medicale pe care le folosim sunt de unica folosinta. Deocamdata, nu avem contract cu Casa de Asigurari de Sanatate", a spus Mihaita Paraschiv.

Citeste si : Problemele majore cu care se confrunta Serviciul de Ambulanta Judetean Iasi

"La un moment dat o sa revenim definitiv in tara"

Familia Paraschiv nu se grabeste sa revina definitiv in Romania. Sotia si cei doi copii locuiesc in continuare in casa din Franta. "La un moment dat, o sa ne mutam definitiv in Romania. Sotia este medic de urgenta si lucreaza trei zile pe saptamana: primele doua zile cate 10 ore si a treia zi, 24 de ore. Atat lucreaza un medic de medicina de urgenta in Franta. Copii merg acolo la scoala. Nu ne grabim, deocamdata, sa ne mutam definitiv in Romania. Mai avem de platit apartamentul din Bruxelles", a spus Mihaita Paraschiv, patronul Ambulantei Dacomed din Iasi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *