Prima pagină » Titlurile zilei » EXCLUSIV! Studenți din Iași, păcăliți de US Travel! Înjosiți după ce au fost anulate zborurile spre Statele Unite ale Americii. Cine comentează trebuie să plătească 10.000 de euro

EXCLUSIV! Studenți din Iași, păcăliți de US Travel! Înjosiți după ce au fost anulate zborurile spre Statele Unite ale Americii. Cine comentează trebuie să plătească 10.000 de euro

23 apr. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Studenții din Iași acuză firma US Travel că nu înapoiază banii plătiți pentru programul Work&Travel. În plină pandemie li s-a cerut să plătească a doua tranșă. Tinerii sunt anunțați că programul din SUA nu a fost întrerupt. Însă, zborurile sunt anulate, iar în SUA sunt înregistrate peste 800.000 de infectări cu COVID-19. „Ne-au dus cu vorba că vom putea pleca după Paște, dar în State sunt probleme mari. Am ales să renunțăm, dar am menționat că nu este din proprie inițiativă, ci din cauza contextului COVID-19. Înțelegerea cu ei a ajuns la faptul că US Travel nu restituie banii”, a spus o studentă care a aplicat pentru program. Reprezentanții US Travel au sărit ca arși când au auzit că sunt reclamații. „Acum toată lumea așteaptă. S-a cerut a doua tranșă de către sponsori. Nimeni nu pleacă din România mai devreme de iunie. Nu este adevărat că nu li se dau banii. Informațiile circulă total eronat. Dacă se va anula programul, vom vedea”, a declarat Marta Blaj, administrator US Travel. Studenții care vorbesc despre înțelegerea cu agenția riscă o „amendă” de 10.000 de euro.

Mai mulți studenți dintr-o universitate ieșeană susțin că au fost escrocați de agenția US Travel, prin intermediul unui program de tip Work&Travel. În luna februarie, o studentă aflată în anul doi a aplicat pentru acest program, urmând ca plecarea să aibă loc la finalul lunii iunie. Însă, din cauza pandemiei, programul riscă să fie anulat. Dar lăcomia US Travel nu a fost anulată. Au sunat clienții și le-au cerut să plătească a doua tranșă, chiar dacă nu se mai putea zbura spre Statele Unite ale Americii.

Tinerii deja au cheltuit sume importante, care au fost vărsate în conturile agenției. US Travel are mai multe agenții în toată țara, printre care și Iași. Societatea USA Travel SRL, din Timișoara, este condusă de Marta Ana Blaj și, în 2018, a încasat de pe urma studenților suma de 3,2 milioane lei, aproape 675.000 euro. Una dintre studentele păcălite, sub protecția anonimatului, a explicat reporterilor BZI modul în care a decurs colaborarea cu US Travel.

Nu ai voie să vorbești despre serviciile agenției

În contractul semnat cu studenții, US Travel a trecut o „amendă” de 10.000 euro pentru cei care fac dezvăluiri despre neregulile din firmă.

„În februarie am aplicat pentru acest program, am avut un sponsor din State, care găsea job-uri pentru studenți. Am fost la sediul din Copou. Programul era pentru trei luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă o lună. Ideea este să faci un ban acolo și să mai vizitezi. Depinde de noroc dacă îți scoți banii. Am plătit un avans de 500 de dolari. Când a început pandemia ne-au cerut a doua tranșă de 900 de dolari.

În total te costă vreo 3.000 de dolari, cu bilet cu tot. Am întrebat ce se întâmplă în contextul pandemiei, dacă nu putem amâna plata. Ne-au cerut o taxă de 50 de dolari pe care am plătit-o. Ne-au dus cu vorba că vom putea pleca după Paște, dar în State sunt probleme mari. Am ales să renunțăm, dar am menționat că nu este din propria inițiativă, ci din cauza contextului COVID-19. Înțelegerea cu ei a ajuns la faptul că US Travel nu restituie banii, ci trebuie să acceptăm faptul că am pierdut acești bani. Ei au trecut în contract că trebuie să plătim 10.000 de euro dacă ne manifestăm nemulțumirea. În această situație suntem trei colegi și mai mulți în toată țara. Au spus că în caz de forță majoră nu-și asumă răspunderea”, a povestit studenta.

Agenția: „Dacă se va anula programul, vom vedea”

Contactați telefonic, reprezentanții US Travel au preciza că programul nu este anulat. Mai mult, banii ar urma să fie restituiți, dar nu în orice fel de condiții.

„Nu este adevărat. Cu studenții sunt mereu în discuții. Programul nu este anulat. Niciun sponsor nu a anulat programul. Noi suntem de 15 ani pe piață, avem cei mai buni sponsori. Acum, toată lume așteaptă. S-a cerut a doua tranșă de către sponsori. Nimeni nu pleacă din România mai devreme de iunie. Nu este adevărat că nu li se dau banii. Informațiile circulă total eronat. Dacă se va anula programul, vom vedea. Suntem în discuții cu sponsorii. Suntem printre puținii care păstrează banii plătiți timp de cinci ani într-un cont. Studenții pot aduce pe altcineva în program. Cine a făcut reclamația? Noi avem o clauză, dar nu am dat pe nimeni în judecată. În acest moment, programul nu este anulat. Mai sunt și alte agenții în Iași”, a precizat Marta Blaj, administrator US Travel.

Au mai înființat o firmă

Studenții din Iași au semnat contractul cu US Travel SRL, dar și US Company SRL, firmă înființată la finalul anului trecut. În această afacere, pe lângă Marta Blaj, mai apare ca asociat și Valentin Costel Bîrsan. Conform site-ului de prezentare, US Travel oferă informații atractive studenților.

„Credem cu tărie că toți tinerii ar trebui să primească șansa de a învăța despre o cultură nouă, o experiență care-i va ajuta să înțeleagă mai bine locurile și oamenii pe care le vor vizita. În întâmpinarea acestei viziuni, pentru a facilita accesul la o experiență nouă, US Travel oferă posibilitatea tuturor studenților și tinerilor de a participa într-un program de tip Work and Travel. Prin multitudinea programelor oferite ne asigurăm că toți studenții și tinerii au posibilitatea de a participa într-o astfel de experiență. Pornind de la programul cel mai accesibil din portofoliul US Travel, Grecia, le oferim studenților și tinerilor oportunitatea de a deschide drumul către alte programe mai complexe ca Work and Travel USA, UK, Islanda, etc”, se arată în prezentarea serviciilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *