O ședință programată astăzi (27 aprilie 2020 – n.r.) ar putea provoca unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria Iașului! Decizia care ar putea fi luată a stârnit revoltă și indignare. Zeci de persoane care lucrează într-un domeniu important și valoros sunt puse în pericol. Acestea ar putea fi sacrificate în virtutea altor interese. În joc este chiar istoria culturală a urbei. Dacă nu se intervine rapid, lucrurile ar putea scăpa de sub control și s-ar ajunge la un adevărat dezastru. Mai grav este că jumătate din banii alocați instituțiilor unde lucrează aceștia au fost tăiați.
„Eu înțeleg că mulți dintre politicienii Iașului semnează acum documente publice cu stilouri ce au penițe de aur, dar țin să le reamintesc că marii oameni din istoria Iașului semnau cu pană de gâscă și au rămas cu multe și valoroase elemente ce ne definesc pe noi ca națiune, acum. A gândi să aduci în pragul închiderii atâtea instituții de rang național (instituții de spectacol, muzee etc.), pentru care turiștii se adună mereu, din ce în ce mai mult, an de an, este gestul suprem al uciderii acestei Cetăți pe care ne-o dorim eternă, de care se vor face responsabili toți decidenții momentului; dar, mai ales, înseamnă a-i lua Iașului coroana culturală pentru a-l lăsa Virusului”, trage un semnal de alarmă Corneliu Grigoriu, lider de sindicat la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR Iași
Situație extrem de tensionată, dincolo de pandemia de COVID-19, la Iași. O decizie care ar putea fi luată chiar astăzi, 27 aprilie 2020, de către Consiliul Județean Iași (CJI) a declanșat un scandal-monstru! Totul a plecat de la intenția ca majoritatea angajaților din instituții culturale emblematice ale Iașului să fie trimiși în șomaj tehnic. Sunt vizate: Filarmonica de Stat „Moldova”, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi”. De asemenea, este vorba și de Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Școala Populară de Artă „Titel Popovici”, respectiv Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”.
„Este gestul suprem al uciderii acestei Cetăți pe care ne-o dorim eternă, de care se vor face responsabili toți decidenții momentului…”
Sute de angați ar avea de suferit! Aceștia au reacționat dur la tot ceea ce se întâmplă și consideră că este vorba de un abuz fără precedent. Inclusiv managerii, precum prof. univ. dr. Bujor Prelipcean de la Filarmonică și Dan Doboș de la Biblioteca „Asachi” dezvăluie că nu au fost informați cu privire la această posibilitate și arată că pot apărea inclusiv probleme legale. Ei arată că, în regulamente și legislație, o asemenea stare de fapt trebuie negociată și acceptată de către angajați. Mai mult, Prefectul ar putea ataca o asemenea măsură, iar oamenii ar apela la Avocatul Poporului pentru a se opune abuzului.
„De reamintit că, deja, mai bine de jumătate din bugetele pe care le aveau au fost anulate.
„Eu înțeleg că mulți dintre politicienii Iașului semnează acum documente publice cu stilouri ce au penițe de aur, dar țin să le reamintesc că marii oameni din istoria Iașului semnau cu pană de gâscă și au rămas cu multe și valoroase elemente ce ne definesc pe noi ca națiuni, acum. A gândi să aduci în pragul închiderii atâtea instituții de rang național (instituții de spectacol, muzee etc.), pentru care turiștii se adună mereu, din ce în ce mai mult, an de an, este gestul suprem al uciderii acestei Cetăți pe care ne-o dorim eternă, de care se vor face responsabili toți decidenții momentului; dar, mai ales, înseamnă a-i lua Iașului coroana culturală pentru a-l lăsa Virusului”, trage un semnal de alarmă Corneliu Grigoriu, lider de sindicat la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR Iași
„Intenționați să deschideți posibilitatea unor viitoare abuzuri în privința contractelor de muncă”
Acesta este completat și susținut de Ștefan-Ioan Popel, lider al Sindicatului Filarmonicii. El a trimis o scrisoare deschisă conducerii CJI, unde arată că această situație este un abuz pe tema contractelor de muncă.
„După ce, la începutul lunii martie, ați considerat că epidemia de COVID-19 nu poate fi controlată decât prin retragerea unor fonduri consistente din bugetele instituțiilor de cultură din Iași, imediat după Sărbătorile Pascale ați gândit că trebuie și că e momentul perfect să administrați cu multă «eleganță» lovitura fatală acestor instituții din subordinea CJ Iași… lovind în angajații acestora. Mai precis, impunând abuziv intrarea în șomaj tehnic. Și, mai precis, aruncând la fel de abuziv responsabilitatea deciziei în spinarea managerilor, și așa împărțiți între pretențiile de eficiență economică și nevoile instituțiilor.
Până în prezent, Filarmonica a suportat nenumărate agresiuni financiare la adresa întregului buget al instituției, în numele unor promisiuni imobiliare, de construcție a unei clădiri dedicate sau reabilitării celei în care actualmente funcționăm. Din 2013, angajații își desfășoară repetițiile pe proprie răspundere în clădirea veche, insalubră, iar publicului îi este interzis accesul, din cauza riscului seismic”, reliefeză, în esență, în scrisoarea deschisă adresată CJI de Popel.
„În țări vestice, civilizate… s-a înțeles că actul cultural este singurul aspect care dă identitate unei națiuni”
Liderul arată că Filarmonica a oferit momente remarcabile și de substanță pentru imaginea orașului, în coordonarea maestrului Prelipcean. De asemenea, Ștefan Popel reliefează că, dimpotrivă, în plină pandemie de COVID-19, nu s-a procedat așa pe plan cultural.
„În țări vestice, civilizate, în care cu toții avem cunoscuți sau prieteni, s-a înțeles că actul cultural este singurul aspect care dă identitate unei națiuni. Nimeni nu a pus problema atingerii financiare a angajaților din domeniu. În Germania spre exemplu, artiștii angajați au fost rugați să contribuie cu mici donații la crearea unui fond de ajutorare a artiștilor independenți. ATÂT. În condițiile în care sunt înregistrați peste opt milioane de artiști profesioniști sau liber profesioniști. La noi există sub 15.000 de oameni angajați în cultură. După viziunea dumneavoastră, e prea mult. Vă rog, Domnule Președinte, să nu ne sacrificați în numele unui inamic care va trece peste noi, așa cum au trecut mulți alții, amintiți sau nu în tomurile de istorie. Nu este cazul să distrugeți și bruma de act cultural care mai există în această zonă. Pentru ca este posibil să nu-și mai revină”, a completat acesta.
„Este o soluție ciudată pe care Consiliul Județean Iași dorește să o adopte”
În acest context, și prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, de unde fac parte salariații de la MNLR, intervine în această problemă extrem de tensionată.
„Este o soluție ciudată pe care Consiliul Județean Iași dorește să o adopte. Nu înțelegem logica ei… Salariații Muzeului Național al Literaturii Române au oricum salarii foarte mici! Care este economia pe care o poți face? Îl voi suna mâine (astăzi – n.r.) pe domnul Maricel Popa pentru a încerca să oprim o astfel de decizie. Instituțiile de cultură din Iași nu pot fi umilite în acest mod!”, declară Lăcustă.
Și conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), dar mai important, în calitate de consilier județean, nu aprobă această măsură.
„Acum, printr-o nouă propunere de hotărâre a Consiliului Județean, vezi Doamne, să ajute bugetul, vrea să se introducă fraudulos în regulamentele de organizare a instituțiilor de cultură, fără acordul managerilor și a sindicatelor, prevalându-se de Starea de Urgență, paragrafe prin care managerii pot suspenda unilateral contractele de muncă! Evident, în noua propunere, abuzul este nemăsurat, căci nu se stipulează că doar în Stare de Urgență, instituița, conform Articolului 93 din Constituție, doar de președintele României, ci în caz de «stare excepțională»! Fără să regăsim această sintagmă în nicio lege!”, a menționat universitarul Cotiugă.