Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV! Sechestru pe averea primarului

EXCLUSIV! Sechestru pe averea primarului

23 oct. 2011, 20:54,
Constantin Mazilu, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:247996;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Procurorii au instituit sechestru asiguratoriu pe averea primarului comunei Popricani, Slabu Otonel, si a complicei sale, Monica Crasmariu, subalterna @ In acest dosar a inceput deja urmarirea penala @ Prejudiciul adus bugetului UE se ridica la aproximativ 12 miliarde lei vechi @ Slabu Otonel si Monica Crasmariu au beneficiat de complicitatea directorului Magneriu Jalba, de la Directia Agricola

Se strange latul la Primaria Popricani, unde edilul-sef Slabu Otonel s-a specializat in fraudat fonduri europene. Saptamana trecuta, procurorii au instituit sechestru asiguratoriu pe averea primarului Slabu Otonel si a complicei sale, Monica Crasmariu, o subalterna. Aceasta masura a fost necesara pentru ca anchetatorii sa fie siguri ca prejudiciul adus bugetului UE, prin fraudarea fondurilor alocate in vederea intretinerii pasunii comunale, va fi recuperat. S-a stabilit ca prejudiciul se ridica la cel putin 12 miliarde lei. Suma va creste insa considerabil, deoarece se vor calcula penalitati pana in ziua in care banii vor fi recuperati integral.

Daca in cazul Monicai Crasmariu s-a constatat ca aceasta a stiut sa-si protejeze bunurile imobiliare, inregistrandu-le pe numele unor rude sau cunoscuti, Slabu Otonel a fost mai putin prudent. Procurorii i-au pus sechestru pe doua case, ambele situate in comuna Popricani. Intr-una dintre ele se afla „resedinta” lui Otonel. Locuinta aflata la marginea drumului national, ridicata bineinteles numai din leafa de primar, arata ca un „ranch”. Este formata din mai multe corpuri de cladire si, potrivit unor surse, in curtea din spate are si piscina. De asemenea, casa beneficiaza de toate dotarile utilitare de lux. Pe numele lui Otonel e trecuta si o casa din Popricani, achizitionata insa in conditii suspecte. Coproprietar al imobilului este Fundatia Adapost, care ar fi finantata din fonduri alocate de niste organizatii neguvernamentale din Olanda. Mai mult, el a trecut o suprafata de 10 hectare de teren din comuna Popricani pe numele fiicei sale. In plus, anchetatorii au dispus sa fie pusa sub sechestru si masina primarului, un autoturism de teren marca Suzuki Grand Vitara, cu numarul de inmatriculare IS-12-TON. Acesta e parcat pentru toata perioada in care se afla sub sechestru in curtea Politiei Popricani.

Despre Monica Crasmariu exista unele informatii potrivit carora si-ar fi ridicat in ultimii ani o vila, dar a inregistrat-o pe numele altcuiva.

Falsuri pentru furat

Slabu Otonel si Monica Crasmariu s-au pretat la aproape orice pentru a baga in buzunar fondurile europene. De exemplu, au intocmit o serie de state de plata pe care sunt trecute numele a zeci de sateni din comuna Popricani. Cei doi sustin ca i-au platit pe oameni pentru a efectua lucrari la pasune, insamantari, taieri de spini etc. Politistii si procurorii au audiat zeci de localnici ale caror nume figurau pe respectivele state de plata si au constatat ca, de fapt, nu prestasera nici un fel de lucrari, iar banii fusesera incasati de Slabu Otonel si Monica Crasmariu. Pe respectivele state de plata erau falsificate semnaturile localnicilor in cauza. Exista zeci de declaratii de la sateni care sustin ca nu au primit niciodata bani pentru lucrari la pasunea comunala.

Pentru a pune mana pe fondurile europene, Slabu Otonel si Monica Crasmariu au concesionat toata pasunea, 1.247 hectare, unui taran naiv, nestiutor de carte, pe nume Vasile Zvoristeanu, in varsta de 65 ani. Subventiile au fost acordate de UE prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura. Dupa ce banii au intrat in conturi, Slabu Otonel l-a convins pe Zvoristeanu sa semneze hartiile necesare astfel incat banii sa fie transferati intr-un cont deschis pe numele Monicai Crasmariu. „De fiecare data cand intrau banii in cont, ma puneau sa semnez sa fie transferati. Imi spuneau ca se ocupa ei de tot si sa nu-mi fac nici un fel de griji. Dupa aceea, dupa ce am fost chemat la DNA, mi-am dat seama ca primarul si Monica Crasmariu au cheltuit ilegal banii. Sa raspunda ei. Eu nu am bagat nici un ban in buzunar”, a declarat Vasile Zvoristeanu.

Complicitatea lui Jalba

Jaful a fost posibil tocmai pentru ca institutia care ar fi trebuit sa verifice modul cum s-au cheltuit banii a fost complice. Este vorba de Directia Agricola, care l-a desemnat pe directorul Magneriu Jalba sa se ocupe de respectivele verificari. Lupul paznic la oi! Jalba este nasul Monicai Crasmariu. Firma baiatului lui Jalba s-a infruptat din fondurile alocate de UE drept subventie pentru pasunea comunala. Magnius Impex SRL, apartinand lui Catalin Jalba, trebuia sa faca pe pasunea comunala noua umbrare pentru ca animalele sa se poata adaposti in perioade de intemperii.

In loc de umbrare, s-au pus cate patru bate infipte in pamant si un acoperis, care, la un vant puternic, zboara. Fiecare „umbrar” a „costat” 124 milioane lei vechi. De asemenea, au mai fost realizate niste adapatori pentru animale, care nu acum nici un strop de apa. O astfel de adapatoare a costat 340 milioane lei vechi. In ciuda amenajarii acestora, animalele continua sa bea apa din paraie. In plus, s-au mai facturat taieri de spini, operatiuni care nu s-au facut niciodata. Una din aceste taieri de spini ar fi fost receptionata pe 30 decembrie 2009, cand spinii erau la un metru sub zapada. Pentru aceasta taiere, de exemplu, s-au cheltuit 100 milioane lei vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *