Prima pagină » Titlurile zilei » Exclusiv! Scandal de hărțuire la Poliția de Frontieră Iași! Unul dintre cei mai cunoscuți comisari a fost pus la zid! Iată de la ce a plecat totul!
Exclusiv! Scandal de hărțuire la Poliția de Frontieră Iași! Unul dintre cei mai cunoscuți comisari a fost pus la zid! Iată de la ce a plecat totul!

Exclusiv! Scandal de hărțuire la Poliția de Frontieră Iași! Unul dintre cei mai cunoscuți comisari a fost pus la zid! Iată de la ce a plecat totul!

13 dec. 2019, 04:00,
Ciprian Nedelcu, în Titlurile zilei

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași a fost acționat în judecată chiar de membri ai sindicatului. Reclamanții susțin că unii angajați sunt constant într-o stare de hărțuire, din cauza unui comisar. Sindicaliștii le cer magistraților să oblige ITPF să facă ordine în cadrul instituției

Dosar incendiar, pe rolul instanțelor de judecată ieșene! Reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor de Frontieră au dat în judecată Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași (ITPF). Reclamanții le solicită magistraților să constate existența unui fenomen de „mobbing” și să oblige ITPF Iași să ia măsuri pentru protecția personalului.
Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen de judecată al ineditului proces, după care magistrații vor asculta ce au de spus părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Ce au spus sindicaliștii

Reclamanții au menționat în cererea adresată instanței că, încă din 2017, mai mulți angajați în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași le-au adus la cunoștință problemele cu care se confruntă și mai ales faptul că un comisar cu funcție de conducere, Leonardo Melinte, și-ar supune subordonații la hărțuire morală și agresiune psihică.

„Încă din 2017, o multitudine de lucrători din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași ne-au adus la cunoștință problemele cu care se confruntă și mai ales faptul că adjunctul șefului de sector, comisarul Melinte Leonardo, își supune subordonații la hărțuire morală și agresiune psihică. Subordonații sunt șicanați, sunt umiliți în fața colegilor, planificarea turelor este schimbată din scurt și nemotivat, prin dispoziții verbale, afectând activitatea, dar și viața personală a lucrătorilor, se emit solicitări care nu pot fi îndeplinite din cauza lipsei de dotări, nu se acordă timp pentru refacerea fizică sau termică, li se servește masa în condiții insalubre, li se induce în mod intenționat o stare accentuată de stres la intrarea sau ieșirea din turele lungi de 12 ore, se folosesc expresii jignitoare, angajații sunt amenințați și descurajați să sesizeze neregulile etc.”, au precizat sindicaliștii în cererea adresată instanței.

„Presiune și intimidare!”

Sindicaliștii mai susțin că există și o altă problemă extrem de gravă.

„Există tot mai multe informații cu privire la faptul că activitatea ilegală desfășurată la graniță este încuviințată și chiar încurajată de conducerea sectorului, aceasta beneficiind de foloase materiale în schimbul protejării celor care fac contrabandă”, au mai arătat reclamanții în cererea depusă la instanță.

„În urma repetatelor sesizări, s-a dispus efectuarea la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Iași a unei diagnoze organizaționale, ce are ca scop cunoașterea principalelor puncte forte și vulnerabilități ale stilului de conducere și ale factorilor organizaționali care au impact asupra climatului de muncă. Rezultatul raportului este nefavorabil celui „diagnosticat”, în sensul că s-au constatat grave deficiențe manageriale, iar peste 60% din personalul SPF Iași a avut de suferit din cauza agresiunilor psihice și a hărțuirii morale, încălcându-se Regulamentul de Ordine Interioară, Codul de etică și deontologie profesională, Legea 319/2006 și instrucțiunile de sănătate și securitate în muncă. Deși am cerut luarea de măsuri și aplicarea de sancțiuni, ni se răspunde evaziv sau se solicită a se face demersuri individuale, tocmai din partea celor agresați, supuși presiunii și intimidării”, a precizat Florin Zlate, liderul sindicatului.

„Trebuie luate măsuri!”

Sindicaliștii mai afirmă că există sesizări individuale, dar mulți dintre cei afectați ezită „să iasă în față” din cauza amenințărilor și intimidării.

„Soluția se află în luarea de măsuri pentru îndepărtarea „sursei problemei”. Impasibilitatea și ineficiența instituției reclamă intervenția instanței de judecată”, au mai subliniat reclamanții.

Contactat telefonic de către reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași”, comisarul Leonardo Melinte nu a dorit să comenteze pe marginea situației.

„Nu vă pot oferi niciun punct de vedere, vă rog să vă adresați reprezentanților instituției (ITPF Iași – n.r.)”, a spus comisarul Melinte.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al ITPF Iași a transmis aseară, în esență, că nu poate comenta pe această temă.

„Art. 192 din Codul de Procedură Civilă prevede: (1) Pentru apărarea drepturilor și intereselor sale legitime, orice persoană se poate adresa Justiției prin sesizarea instanței competente cu o cerere de chemare în judecată. În cazurile anume prevăzute de lege, sesizarea instanței poate fi făcută și de alte persoane sau organe. La Judecătoria Iași a fost depusă, de către reprezentanții unei organizații sindicale, o sesizare cu privire la un litigiu privind funcționarii publici. Judecătoria Iași și-a declinat competența de soluționare a cererii de chemare în judecată formulată de reclamant, în favoarea Tribunalului Iași. În prezent este pe rol o acțiune în constatare a celor susținute de reclamanți. În momentul în care instanța se va pronunța, iar hotărârea va rămâne definitivă, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași va pune în aplicare cele stabilite”, a precizat Denis Mihaela Lazăr, purtătorul de cuvânt al ITPF Iași.

Ce este „mobbing-ul”

„Mobbing-ul” este o formă generalizată de abuz la locul de muncă și presupune o comunicare ostilă și lipsită de etică, direcționată în mod sistematic către una sau mai multe persoane, care, astfel, sunt împinse într-o poziție neajutorată și fără apărare și ținute acolo prin continuarea activității de „mobbing”, respectiv intimidare, amenințare, hărțuire morală etc.
Elementul central al acțiunii de mobbing îl reprezintă comportamentul repetat și de durată al acțiunilor de hărțuire morală. Durata acestora nu este prestabilită, însă psihologul academician Heinz Leymann, cunoscut pentru studiile sale asupra fenomenului de mobbing, apreciază că durata minimă trebuie să fie de cel puțin șase luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *