Prima pagină » Titlurile zilei » Exclusiv! Scandal de hărțuire la o grădiniță din Iași! Acuzații grave aduse directorului! Se cer daune morale de 30.000 de lei!
Exclusiv! Scandal de hărțuire la o grădiniță din Iași! Acuzații grave aduse directorului! Se cer daune morale de 30.000 de lei!

Exclusiv! Scandal de hărțuire la o grădiniță din Iași! Acuzații grave aduse directorului! Se cer daune morale de 30.000 de lei!

28 nov. 2019, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

O ieșeancă a dat în judecată o grădiniță din municipiul Iași. Reclamanta solicită despăgubiri în valoare totală de 36.000 de lei. Femeia susține că a fost supusă vreme de câțiva ani fenomenului de „mobbing”, o formă generalizată de abuz la locul de muncă

Dosar nemaiîntâlnit pe rolul instanțelor din Iași și, probabil, pe rolul instanțelor din România! O femeie a decis să acționeze în judecată o grădiniță din municipiul Iași. Gabriela Rusu le cere magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să oblige Grădinița cu Program Prelungit nr. 24, prin directorul Gheorghina Slătinaru, la plata unor daune materiale de 6.000 de lei, precum și a unor daune morale în valoare de 30.000 de lei.
Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen de judecată al procesului. Ulterior, magistrații vor asculta ce au de spus părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz nemaiîntâlnit.

Cum a izbucnit scandalul

Noutatea absolută este însă alta. Grădinița aflată pe strada Mircea cel Bătrân a fost chemată în fața instanței deoarece, conform propriilor declarații, ea ar fi fost supusă fenomenului de „mobbing”, o formă generalizată de abuz la locul de muncă.

„Sunt angajată la grădinița respectivă în funcția de administrator de patrimoniu. Hărțuirea mea de către directorul unității persistă de la începutul anului școlar 2013-2014. Până în prezent, situația s-a agravat. În unitate există nenumărate nereguli, pe care eu le-am sesizat, dar fără vreun rezultat pozitiv. Nu am reușit să atrag decât răzbunarea directorului”, a precizat Gabriela Rusu în fața instanței.

Aceasta a adăugat că nu este singura angajată care a sesizat prezența problemelor respective.

„Am sesizat și comportamentul abuziv al directorului Gheorghina Slătinaru. Aproximativ în anul școlar 2014-2015, aceasta a început să exercite presiuni și să cauzeze neplăceri altor două colege, din cadrul blocului alimentar, situație ce a culminat cu acționarea instituției în judecată”, a subliniat ieșeanca.

Potrivit acesteia, una dintre colege a câștigat procesul intentat instituției, obținând anularea deciziei de concediere emisă pe numele său, reintegrarea pe post, plata tuturor drepturilor salariale și a cheltuielilor de judecată.

„Mi s-a cerut să mă prezint în fiecare zi la ușa directorului!”

Femeia a mai relatat că, deși a sesizat problemele, deși o colegă a câștigat litigiul intentat grădiniței, nu a fost luată vreo măsură administrativă.

„Mai mult, aceeași conducere continuă să exercite mobbing-ul asupra angajaților corecți și incomozi, printre care mă regăsesc și eu. Am fost acuzată în mod fals că dau cantități de alimente peste rația copiilor, deși calculele nu erau făcute de mine și rațiile au fost confirmate de ancheta alimentară efectuată de Direcția de Sănătate Publică Iași ulterior. Mi s-a cerut să elaborez procedurile de lucru din tot sectorul pe care îl conduc, acesta fiind un alt abuz, deoarece nu am competența de a rezolva acest lucru. Hărțuirea mea a continuat în 2014, când mi s-a cerut fără motiv să mă prezint în fiecare zi, la ora 13:30, la ușa doamnei director și să îi prezint activitatea zilnică, situație ce a continuat timp de un an, deși am o fișă a postului, ale cărei sarcini le respect”, a continuat reclamanta.

Conform acesteia, pe fond de stres, ea s-ar fi îmbolnăvit.

„Pe fondul de stres continuu, indus în mod voit și progresiv de doamna director, am dobândit și dezvoltat afecțiuni medicale, dar situația părea să o amuze pe aceasta. M-am îmbolnăvit de tiroidită autoimună și alte afecțiuni, declanșate de stres”, a susținut ieșeanca.

Ea a mai spus că a apelat la reprezentanții sindicatului din care face parte, care au încercat să rezolve situația, dar nu au reușit.

„Am fost nevoită să anulez rezervările de concediu”

Reclamanta a mai afirmat că, în iunie 2015, a fost chemată în fața Consiliului de Administrație, pentru a da explicații cu privire la calificativul „Foarte bine”, acordat unor colege din cadrul blocului alimentar.

„Doamna director a schimbat, în mod abuziv, calificativul în „Insuficient”. A venit reprezentantul sindicatului, iar calificativul a fost schimbat din nou în „Foarte bine”. În plus, am fost obligată să fac treaba „comisiei de recepție”, formată din educatoare, deși eu am gestiune și nu am voie să mă ocup și de recepția mărfii în unitate. De asemenea, am fost exclusă din Comisia de Control Managerial”, a subliniat femeia.

Ea a mai susținut că, deși a formulat o cerere legală de concediu, a fost nevoită să renunțe la rezervările făcute.

„În iunie 2015, deși făcusem o cerere de concediu de odihnă, am fost informată că, în zilele de 20 și 21 august 2015, sunt obligată să fiu în unitate pentru evaluarea activității. Am fost nevoită să anulez rezervările pentru concediu, deși nici până atunci, nici de atunci încolo evaluarea nu s-a făcut în prezența mea”, a precizat Gabriela Rusu.

Acuzații de conflict de interese

Gabriela Rusu a mai afirmat că directorul grădiniței ar fi fost într-un conflict de interese.

„Doamna Slătinaru Gheorghina și-a angajat nora, care este avocat, pentru a reprezenta în instanță grădinița împotriva unei foste angajate, existând un vădit conflict de interese”, a menționat Gabriela Rusu în acțiunea depusă la Judecătoria Iași.

Ea a mai susținut că, în trecut, o altă colegă a câștigat litigiul intentat instituției, dar nu a fost luată vreo măsură administrativă. Mai mult, daunele ar fi fost achitate de către municipalitate. Ieșeanca a adăugat că solicită și daune materiale de 6.000 de lei, deoarece în ultimii ani a fost nevoită să lucreze pe laptopul ei, adus de acasă, deoarece nu a fost achiziționat un calculator, deși ar fi solicitat acest lucru.
Contactat telefonic în cursul zilei de ieri de către reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași”, directorul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 24 a susținut că nu poate comenta pe marginea subiectului.

„Având în vedere că este un dosar pe rolul instanței de judecată și că este vorba despre un subiect sensibil, nu pot comenta. Eu mi-am făcut treaba ca director. Vom vedea ce decizie va lua instanța în acest caz. Fiecare e liber să se adreseze instanței și să solicite ce vrea”, a declarat ieri Gheorghina Slătinaru, directorul grădiniței amintite.

Ce este „mobbing-ul”

„Mobbing-ul” este o formă generalizată de abuz la locul de muncă. Acest fenomen presupune o comunicare ostilă și lipsită de etică, direcționată în mod sistematic către una sau mai multe persoane.
De asemenea, mobbing-ul presupune intimidare, amenințare, hărțuire morală etc. Potrivit psihologilor, mobbing-ul are o durată minimă de șase luni, pentru a fi considerat astfel. Reclamanta a menționat în fața instanței de judecată că situația ei durează din cursul anului 2013 și că s-a agravat odată cu trecerea timpului.
Pe lângă despăgubiri și cheltuieli de judecată, femeia le cere judecătorilor ieșeni să constate existența acestui fenomen în cazul ei. În eventualitatea în care magistrații îi vor da dreptate, ar fi pentru prima oară când o instanță din România recunoaște existența acestui fenomen într-un caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`