Prima pagină » Eveniment-Social » Exclusiv! Săpăturile arheologice de pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași au fost finalizate. Nu se știe când va fi redeschis parcul – FOTO/VIDEO

Exclusiv! Săpăturile arheologice de pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași au fost finalizate. Nu se știe când va fi redeschis parcul – FOTO/VIDEO

15 iul. 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER în Eveniment-Social

După un an de când esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” a intrat într-un amplu proces de modernizare, recent, săpăturile arheologice au fost finalizate. Arheologii vor transmite raportul Comisiei Naționale de Monumente

Lucrările de modernizare a esplanadei din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași au început în luna iunie 2022. Deși termenul de finalizare ar fi trebuit să fie în vara acestui an, descoperirea unui palat din secolul al XVIII-lea a încetinit vizibil proiectul. În zonă au fost descoperite ziduri medievale de fortificație, acestea sunt localizate pe esplanada din fața teatrului, dar și în zona străzii Vasile Conta și a bulevardului Independenței.

Săpăturile arheologice de pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași au fost finalizate

Recent, arheologii au finalizat săpăturile de pe esplanada Teatrului Național din Iași. Urmează ca aceștia să întocmească un raport pe care îl vor trimite Comisiei Naționale de Monumente. Costică Asăvoaie, arheologul lucrărilor, a transmis faptul că documentele ar putea fi finalizate în luna august 2023, ca modernizarea esplanadei să intre pe linie directă ulterior.

„Săpăturile au fost finalizate. Acum întocmim raportul, vom ridica materialul de acolo, vom spăla provizoriu pentru a ne da seama ce va rămâne. Materialul se va recolta, va rămâne ce este semnificativ și reprezentativ. Nu pot estima exact când va fi finalizat raportul, însă, din experiență, în aproximativ o lună de zile va putea fi depus și la Comisia Națională de Monumente”, a transmis arheologul Costică Asăvoaie.

Lucrările de modernizare au fost sistate atunci când în fața Teatrului Național au fost descoperite vestigii din secolul al XVIII-lea. Astfel, în loc de termenul stabilit pentru finalizare, de 12 luni, acestea au fost amânate. Comisia Națională de Monumente va emite, în baza raportului transmis, un aviz pentru descărcarea arheologică. Pentru moment, încă nu se cunoaște o dată exactă când ieșenii se vor putea plimba din nou în parcul din fața teatrului.

„Echipa de specialiști de la Complexul Muzeal Național «Moldova», care asigură cercetarea arheologică obligatorie a esplanadei Teatrului Național «Vasile Alecsandri», urmează să finalizeze raportul și să îl depună la Comisia Națională de Monumente în vederea eliberării avizului privind descărcarea arheologică, fără de care lucrările nu pot continua, potrivit legii.

Întrucât specialiștii menționați au solicitat extinderea cercetărilor arheologice, a fost nevoie de excavații și lucrări în plus care presupun costuri suplimentare din bugetul local. Așadar, municipalitatea și compania contractată pentru modernizarea esplanadei Teatrului Național trebuie să aștepte finalizarea studiilor și eliberarea avizului de către Comisia Națională de Monumente, lucru care sperăm să se întâmple cât mai repede”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.

Vestigiile descoperite vor fi expuse publicului

Potrivit declarațiilor arheologului Costică Asăvoaie, vestigiile descoperite datează din secolul al XVIII-lea, iar o parte dintre acestea vor rămâne expuse publicului.

„În primul rând, sunt construcții relativ târzii, din secolul al XVIII-lea, al XIX-lea, început de XX, este o încrengătură, așa cum se face întotdeauna în zona de maximă densitate de locuire a orașului, deci se adaugă, se dărâmă, se modifică și așa mai departe. Ce este mai vechi, sunt foarte fragmentate. Și din astea vrem să propunem să rămână câteva în picioare, conservate cumva sub un geam sau o să vedem și în funcție de ce spune arhitectul.

Mai avem conductele de apă din secolul al XVIII-lea, care sunt 3, care, după cum sunt pomenite în documente, vin din Copou, dar, de fapt, ele vin dinspre Sf. Haralambie și din zona aceasta din spatele UMF-ului. Valoarea este una istorică, aceasta va crește în condițiile în care se mai și învechește. Ele vor rămâne pe poziții, dacă arhitectul va decide de comun acord cu primăria că se găsește soluția tehnică pentru a se aduce modificările de proiect necesare, vor fi puse în valoare parțial. Oricum se va face raportul arheologic”, a declarat arheologul Costică Asăvoaie.

În ceea ce privește soluțiile privind modul prin care vestigiile vor fi expuse, Primăria Iași a transmis faptul că acest aspect va fi stabilit după realizarea raportului specialiștilor.

Ce lucrări vor fi făcute pe esplanada Teatrului Național din Iași

Conform proiectului, lucrările vor include demolarea fântânilor existente și realizarea unor fântâni și construcții anexe care să fie în conformitate cu normele și exigențele actuale. În dreptul zidurilor de sprijin, între scările situate pe cele două alei laterale axului sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central.

Pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu fața spre sud, iar pe latura opusă statuilor, cu fața spre acestea vor fi prevăzute bănci dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre o zonă în care se pot organiza și mici spectacole în aer liber. Proiectul de la Teatrul Național din Iași a fost analizat încă de acum câțiva ani de autoritatea locală. În calcul au intrat alte aspecte legate de modernizarea zonei.

„În zona dinspre Teatrul Național, în locul fântânilor existente va fi construit un mic amfiteatru orientat spre sud, sub care sunt amplasate spațiile administrative și de control ale parcului, dar și o grupare florală spațială, ambele fiind însoțite de mici fântâni decorative.

De o parte și de alta a axului central vor fi prevăzute alei sinuoase în umbra vegetației înalte. În proiectul de peisagistică s-au păstrat cele două masive vegetale către limitele laterale, și anume spre strada I.C. Brătianu, respectiv spre aleea de acces la Casa de Oaspeți «Sfântul Nicolae», dar și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă”, se mai arată în documentație.

Recent, lucrările arheologice de pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași au fost finalizate. Rămâne de văzut când va fi finalizat raportul și când Comisia Națională de Monumente va emite avizul pentru descărcările arheologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`