@ CEDO a sancționat ieri Statul Român, obligându-l să îi achite despăgubiri unei criminale @ Judecătorii europeni au admis în parte acțiunea formulată de Luminița Zamfira Solcan @ În termen de trei luni, autoritățile trebuie să îi plătească femeii suma de 6.000 de euro @ Aceasta ceruse despăgubiri în valoare totală de 10.000 de euro, pentru că nu a fost lăsată de judecătorii ieșeni să asiste la înmormântarea mamei ei @ Într-un alt dosar, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au menținut ieri internarea femeii la Spitalul „Grajduri”
Decizie-șoc a magistraților din cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO)! Astfel, ieri, judecătorii europeni au admis în parte acțiunea formulată de Luminița Zamfira Solcan (50 de ani) împotriva Statului Român.
„Instanța admite în parte acțiunea formulată de reclamantă. Obligă statul pârât să îi achite reclamantei, în termen de trei luni, suma de 6.000 de euro, drept despăgubiri. Respinge celelalte pretenții formulate de reclamantă”, au menționat judecătorii din cadrul CEDO. De remarcat este faptul că Solcan a dat în judecată Statul Român în cursul anului 2014, prin intermediul unei avocate din Iași. Motivul care a stat la baza procesului a constat în faptul că autoritățile ar fi încălcat Drepturile Omului. Mai exact, femeia s-a plâns că se află de mai mulți ani în Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță „Pădureni – Grajduri” și că autoritățile i-au interzis acesteia să participe la înmormântarea propriei mame, care a decedat în timp ce reclamanta era deja internată.
Uciderea unui lider religios
Pe data de 16 august 2005, Luminița Solcan l-a ucis pe părintele Roger, liderul spiritual al comunității din Taizé. Preotul a murit pe loc, din cauza leziunii suferite, iar ieșeanca a fost imobilizată de martori și predată Poliției.
Pe 12 noiembrie 2007, Curtea de Apel Mâcon a constatat că femeia nu a avut discernământ în momentul comiterii faptei, suferind de schizofrenie paranoidă, astfel că a dispus internarea ei în Spitalul de Psihiatrie din Dijon, Franța.
În 2011, femeia acuzată că l-a ucis pe părintele Roger a fost adusă la Iași. Asta, după ce Curtea de Apel București a admis cererea formulată tocmai de mama femeii, de a o transfera din Spitalul de Psihiatrie din Dijon, în unitatea medicală similară din Iași.
Cererea a fost făcută după ce ieșeanca a fost înjunghiată în spitalul francez de către o colegă de cameră. Potrivit autorităților franceze, Luminița Solcan a fost înjunghiată de 17 ori cu un cuțit în centrul specializat „Chartreuse”. Agresoarea ar fi fost tocmai colega ei de cameră, în vârstă de 40 de ani, care era internată voluntar în centrul respectiv doar de o săptămână.
„Pe data de 11 aprilie 2013, mama reclamantei a decedat. Pe 12 aprilie 2013, reclamanta a cerut instanțelor din Iași să i se permită să participe la înmormântarea mamei sale. Pe data de 23 mai 2013, Judecătoria Iași a analizat cererea femeii și a respins-o, judecătorii motivând decizia prin faptul că persoanele care suferă de afecțiuni psihice trebuie protejate, la fel cum trebuie protejați și ceilalți, din jurul lor”, au constatat magistrații europeni.
Potrivit acestora, magistrații ieșeni au considerat că nu poate fi admisă cererea Luminiței Solcan, pentru a proteja persoanele care ar putea participa la înmormântarea respectivă.
„Având în vedere prevederile legale în vigoare, instanța consideră că siguranța este mai presus de toate, pacienta Solcan Luminița Zamfira fiind diagnosticată cu o afecțiune psihică ce ar putea prezenta un pericol asupra vieților altora, dar și un pericol pentru liniștea mentală și sufletească a acestora”, au motivat hotărârea judecătorii ieșeni.
Femeia a formulat apel, dar, pe 22 octombrie 2013, Curtea de Apel Iași l-a respins, considerând că solicitarea femeii nu are baze legale pentru aprobare.
În urma acelei decizii, Solcan s-a adresat CEDO, considerând că a fost încălcat articolul 8 din Convenția pentru Drepturile Omului, respectiv că i-a fost încălcat dreptul la viață privată și de familie. Aceasta a cerut despăgubiri în valoare totală de 10.000 de euro.
Internarea a fost menținută
De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului au subliniat în fața judecătorilor europeni că scopul internării nevoluntare a femeii într-un spital psihiatric a fost tocmai acela de a proteja publicul în fața oricărui pericol ce ar putea apărea și de a preveni ca pacienta să comită vreo altă infracțiune cu violență.
„Legislația românească nu permite întreruperea temporară a unei măsuri de internare într-o unitate spitalicească de psihiatrie. În acest caz, Codul de Procedură Penală nu era aplicabil, dar nici prevederile Legii nr. 254/2013. Chiar și așa, au existat de-a lungul anilor cazuri în care instanțele le-au permis unor pacienți de acest gen să participe la înmormântările unor rude”, a subliniat reprezentantul Statului Român.
În același timp, magistrații din cadrul CEDO au concluzionat că drepturile Luminiței Solcan au fost încălcate de către autorități.
„Luând în calcul gravitatea temei din acest caz, în principal refuzul autorităților de a-i permite reclamantei să participe la înmormântarea mamei sale, chiar dacă reclamanta ar fi putut fi considerată un pericol public la acea dată, instanțele locale (ieşene – n.r.) ar fi putut analiza diverse căi alternative de a-i asigura prezența la acea înmormântare. În schimb, instanțele i-au respins pur și simplu cererea. Curtea constată că, într-o situație similară, unui astfel de pacient i s-a permis prezența la o înmormântare, el fiind escortat, fapt care nu a fost luat în calcul de instanțe în acest caz”, au subliniat magistrații europeni.
Pe de altă parte, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis ieri cererea de menținere a internării medicale în cazul Luminiței Zamfira Solcan (47 de ani).
„Instanța verifică și menține măsura de siguranță a internării medicale aplicată bolnavei Solcan Luminița Zamfira, în prezent internată în Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri”, au precizat judecătorii ieșeni.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.