Prima pagină » Titlurile zilei » EXCLUSIV! Revoltă într-o zonă de fițe a Iașului! Un contabil celebru vrea să construiască blocuri peste case! Scandalul s-a mutat la Primărie – FOTO

EXCLUSIV! Revoltă într-o zonă de fițe a Iașului! Un contabil celebru vrea să construiască blocuri peste case! Scandalul s-a mutat la Primărie – FOTO

03 mart. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Să moară capra vecinului! Patronul unei firme de contabilitate vrea să construiască două blocuri într-o zonă de case, dar este blocat de către vecini, unul dintre ei fiind patronul tipografiei Kolos. Narcis Popa i-ar fi propus o sumă derizorie lui Sorin Crăciunescu pentru terenul din strada Vișan, dar cel din urmă a refuzat. Blocurile ar fi afectat serios intimitatea vecinilor. Ieri, la sediul primăriei a izbucnit un mic conflict cu proiectantul lui Crăciunescu. Beneficiarul proiectului este dispus să renunțe la proiect. „Popa Narcis este interesat să cumpere. Terenul a fost în extravilan și am vrut să-i măresc valoarea. În zonă sunt și blocuri cu patru etaje. Nu știu dacă voi realiza, dacă voi mai face. Înseamnă că îl voi vinde. Mă gândeam la un moment dat să fac și birouri. Am trei persoane care vor să cumpere, să facă birouri. El (Narcis Popa- n.r.) a vrut să mă prostească”, a spus Crăciunescu, pentru BZI

Proiectele ce prevăd construirea de blocuri între case au devenit o obișnuință pentru dezvoltatorii imobiliari. De cele mai multe ori, Primăria Iași autorizează aceste investiții, iar vecinii rămân cu ochii în soare, gândindu-se serios că cel mai bine ar fi să vândă. În cursul dimineții de ieri, municipalitatea a organizat o dezbatere publică, cu rolul de a extrage toate observațiile locuitorilor afectați de investiții. Proiectul care aparține soților Sorin și Dorina Crăciunescu a încins spiritele în Palatul Roznovanu. Asta pentru că, mai mulți vecini se împotrivesc investiției de pe strada Vișan, situată la câțiva metri de Hotel Bellaria. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), pe o suprafață de 1.500 metri pătrați urmează să fie construite două imobile de locuințe colective cu regimul de înălțime D+P+2E. Proiectul are nevoie și de girul Comisiei de Urbanism.

Vecinii sunt nervoși

Dezbaterea a început cu pledoaria arhitectului Dan Goagă, reprezentantul beneficiarilor Crăciunescu. Vecinii au sărit imediat și au contestat proiectul. Aceștia au punctat două aspecte: apariția mai multor mașini în zonă și afectarea intimității vecinilor din zonă. De precizat că proiectul lui Crăciunescu este ca o plombă între două proprietăți ce nu au mai mult de un etaj.

„Construirea unei parcări care estimăm că va fi aglomerată (spațiu relativ mic la dispoziție conform schemei) va duce la aglomerarea de mașini între două case, ceea ce implică: poluarea fonică, poluarea mediului, aglomerarea zonei și creșterea riscului de accidente, impactul în zona Bucium pentru traficul care este deja sufocant. Se creează un disconfort tuturor vecinilor care au investit sume impresionante de bani în locuințe unifamiliale și s-au mutat de la bloc la casă tocmai pentru a avea liniște și confort. Regimul de înălțime coroborat cu distanțele față de limitele de proprietate vor permite locatarilor să vadă toate activitățile desfășurate în curțile caselor învecinate”, este punctul de vedere transmis de grupul de locuitori din Vișan, format din Narcis Popa, Costel Chiriac, Constantin Radovici, Gabriel Turculeț și Sergiu Băetu.

Proiectantul: „Nu știți ce se întâmplă în oraș”

Obiecțiile vecinilor i s-au părut arhitectului Goagă o glumă.

„Nu știți ce se întâmplă în Iași, asta este o glumă”, spune arhitectul, sugerând că blocul din Vișan ar fi putut fi mult mai mare. Nervos că este contrat, a promis că va vorbi cu Crăciunescu și-l va convinge să vândă terenul. Pentru că se dorea un coeficient de utilizare a terenului (CUT) mai mare, arhitectul-șef Alexandru Mustiață a intervenit în discuție.

„Decizia noastră: se realizează zona pentru CUT 0,9. Este indicatorul care cred că ar duce la un numitor comun. Beneficiarul să ia legătura cu vecinii. În indicatorul de 0,9 va trebui să includă și parcările”, a spus Mustiață.

Crăciunescu: „A vrut să mă prostească”

Contactat telefonic, Sorin Crăciunescu a precizat că tot scandalul a început de la contestatarul Narcis Popa, care ar fi vrut să cumpere terenul. Narcis Popa este patronul societății Kolos Grup SRL, ce desfășoară activități de tipografie.

„Popa Narcis este interesat să cumpere. Terenul a fost în extravilan și am vrut să-i măresc valoarea. În zonă sunt și blocuri cu patru etaje. Nu știu dacă voi realiza, dacă voi mai face. Înseamnă că îl voi vinde. Mă gândeam la un moment dat să fac și birouri. Am trei persoane care vor să cumpere, să facă birouri. Au dreptate și ei (vecinii – n.r.). El (Narcis Popa- n.r.) a vrut să mă prostească. Terenul se află chiar lângă proprietatea lui. În zonă costă în jur de 90 de euro pe metru pătrat. El voia să-mi dea 20 de euro”, a explicat Crăciunescu.

Prin Kolos Grup SRL, Popa a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de aproape 1 milion de euro, cu profit de o mie de euro, cu un număr de 21 de angajați.

Cine este Crăciunescu

Sorin Crăciunescu nu este străin de problemele din zona imobiliară. La rândul său a fost contestatarul unui proiect de pe strada Cuza Vodă, nr. 44. Primăria a autorizat un imobil de locuințe colective cu regimul de înălțime P+2+M/4E. Conform autorizației, urmează să fie amenajate 11 apartamente, cu o suprafață utilă totală de 444,72 metri pătrați. Bizar este modul în care a fost eliberată autorizația. Suprafața de teren disponibilă este de doar 265,44 metri. Între timp, alături de alți vecini, Crăciunescu a renunțat la contestație la începutul anului trecut. Sorin Crăciunescu deține una dintre cele mai cunoscute firme de contabilitate, Econt SRL, alături de soția Dorina. Cifra de afaceri din 2018 este de 1,8 milioane lei, profit de 1,1 milioane lei, cu un număr de 15 angajați. Sorin Crăciunescu mai are calitatea de asociat în firmele Ebookkeeper SRL și Esours SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`